Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Září měsícem nových stimulací? Co od nich čekat?

Září měsícem nových stimulací? Co od nich čekat?

12.09.2011 8:01
Autor: Redakce, Patria.cz

„Když jsem před mnoha lety začínal, domnívali jsme se, že fiskální politika je tím, čím dosáhneme oživení ekonomiky. Pak jsme pochopili, že ekonomický cyklus je příliš krátký a poklesy trvají asi deset měsíců. Fiskální politiku jsme dali správně stranou a zaměřili jsme se na dlouhodobé strukturální faktory. Nyní jsme ale v útlumu trvajícím tři a půl roku, kyvadlo se vrací zpět a lidé se ptají, zda nám může fiskální politika pomoci.“ Tak začal rozhovor pro Bloomberg Martin Feldstein, profesor ekonomie na Harvard University.

Feldstein se domnívá, že není vůbec jasné, jak by byl nově ohlášený fiskální balíček prezidenta Obamy financován. Pokud by prezident plánoval zvýšení daní u lidí s vysokými příjmy a zaměřil by se i na eliminaci mezer ve zdanění korporací, podkopalo by to jeho snahu o zvýšení důvěry v ekonomice. Profesor přitom odhaduje, že oznámených 450 miliard dolarů Obamova balíčku by pravděpodobně nezvedlo HDP o více než polovinu této částky, což je „velice neefektivní“. Lepší by bylo zaměřit se na trh s nemovitostmi, který je základem ekonomických problémů a vysoké nejistoty domácností.

Feldstein je i proti možné snaze Fedu o další snižování dlouhodobých sazeb. Ještě větší zploštění výnosové křivky by totiž podle něho poškodilo banky, jejich ochotu poskytovat úvěry a schopnost navyšovat kapitál. Za mylnou považuje i myšlenku, že by Fed měl načas zvýšit svůj inflační cíl. Důvěru lidí v ekonomiku a růst by totiž rozhodně nezvýšilo to, pokud by Fed najednou řekl, že jeho cílem již není cenová stabilita, ale vyšší ceny.

„Říkají nám, že vše bude v pořádku, nikdo tomu ale nevěří, takže dochází k podkopání důvěry v měnu,“ komentoval ekonom vývoj v Evropě. Řecku podle něho „musí být umožněn default“, jeho odchod z unie by pomohl jak eurozóně, tak Řecku.

Mohamed El-Erian, který stojí v čele společnosti Pimco, se domnívá, že prezident Obama ve svém posledním projevu „konečně uznal hloubku krize nezaměstnanosti“ a posunul se od ad-hoc řešení k systematičtějšímu přístupu. Stále však není jasné, jak bude reagovat „politická mašinérie“.

I pokud by ale došlo ke schválení balíčku, nedá se čekat, že by skončilo období pomalejšího růstu americké ekonomiky, protože ta čelí „mnoha strukturálním problémům“, které se doposud neřeší. Mezi ně patří vysoký dluh domácností, veřejné finance a trh s nemovitostmi. „Trhy nyní sedí na zadních sedadlech, za volantem je vládní sektor,“ uvedl investor. Trhy jsou z této situace nervózní a pokud je politici opět zklamou, přijde další pokles.

Ben Bernanke ve svém posledním projevu podle El-Eriana „moc nepřidal k tomu, co již zaznělo dříve v Jackson Hole“. Je totiž jasné, že nechce nic naznačovat před zářijovým zasedáním FOMC. Fed je přitom „schopen a ochoten jednat“, nemá ale efektivní nástroje pro boj se současnými překážkami, kterým ekonomika čelí, uvedl investor. Dá se čekat, že od Fedu po zářijovém zasedání „něco uvidíme“, může to být snaha o snížení dlouhodobých výnosů, vyšší růst a snížení nezaměstnanosti to ale nepřinese.

„Evropa musí uznat, že současný kurz nikam nevede, musí vzniknout fiskální unie, nebo menší silná eurozóna,“ řekl El-Erian. USA budou čelit recesi, pokud „politické elity“ nezačnou jednat ve shodě a nevytvoří plán podpory ekonomiky. A Čína musí podpořit globální růst tím, že „bude věřit a podporovat“ své domácí spotřebitele.

(Zdroj: Bloomberg)


Váš názor
  • KARIERA MAKROEKONOMA
    12.09.2011 9:52

    buď je profesor, buď je politik, buď je bankár. BANKY RIADIA TENTO SVET. PRETO SA ČUDUJEME, ČO ZA ZLÉ SCÉNARE SA NAVRHUJÚ A PODPORUJÚ.
  • Nemohu uvěřit vlastním očím
    12.09.2011 9:46

    To se mi snad jen zdá, že profesoři, jejichž plat převyšuje 50x ten můj a zástupy vládních a soukromých poradců, jsou schopni vyprodukovat takový myšlenkový paskvil. Už před mnoha lety přece věřili jen někteří, že je možné fiskální politikou stimulovat ekonomický růst. Jiní byli ostře proti a dokládali, že komplexní náklady převýší komplexní výnosy. Tvrzení, že získat za 450 mld. stimlučních výdajů 225 mld. přírůstku HDP je velice neefektivní, je snad špatný překlad. To je prostě ztráta. hned v další větě doporučuje Feldman zaměřit se na nemovitosti, rozuměj odpustit dlužníkům nějaké splátky. To přece šíleně zkreslí trh. Změkčení úvěrových podmínek a nízká úroková sazba Greenspanoyv éry byly přece rozhodující příčinou hypotéční krize před třemi roky! Copak už se nikdo nedívá tak daleko zpátky? Asi ne, jinak by nemohli být politici nervózní z drobného výkyvu hospodářského růstu v řádu jednotek procent! Pokud politici opět zklamou, přijde pokles???? Je snad úlohou centrální vlády vytvářet GDP? je snad v silách vlády zvýšit konkurenceschopnost ekonomiky? je snad v silách vlády změnit poměr výkonu a dluhů domácností jinak než bolestivou cestou milionů malých "restrukturalizací"? Můžeme se tomu vyhnout tím, že vytvoříme uměle miliony pracovních míst, kde budou lidé zdánlivě pracovat a budou za to dostávat zdánlivé peníze? Ano, můžeme. Mnozí z nás si to ještě z doby před rokem 1989 dobře pamatují.
    • Re: Nemohu uvěřit vlastním očím
      12.09.2011 10:07

      ...no právě - ti u vesel (a koryt) říkají lidem: "máme tak silný kapitalismus, že "unese" i takovou zátěž jako jsou naše socialistická řešení současných problémů(...vytvoříme umělě miliony pracovních míst,kde budou lidé zdánlivě pracovat a budou za to dostávat zdánlivé peníze)..... ale ve skutečnosti si myslí:"my máme dost nahrabáno, takže se socialistického zchudnutí většiny v případném neúspěchu našich opatření nemusíme obávat, akorát na pár desítek let "se někam ztratíme" :-/
      XY
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university