Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČEZ - S novým šéfem prioritou Temelín. Odklon od obnovitelných zdrojů a zahraničních akvizic

ČEZ - S novým šéfem prioritou Temelín. Odklon od obnovitelných zdrojů a zahraničních akvizic

20.09.2011 10:16
Autor: Redakce, Patria.cz

Výstavba nových bloků jaderné elektrárny Temelín je jasnou prioritou pro nového generálního ředitele energetické společnosti ČEZ Daniela Beneše, uvedl pro MfD. S novým šéfem zároveň přichází definitivní odklon od zahraničních investic a obnovitelných zdrojů, podle představ vlády by ČEZ také měl více spolupracovat při energetické strategii země.

Jasnou prioritou je podle Beneše rozvoj jaderné energetiky, a to nejen pokud jde o Temelín. Je to také prodloužení provozu jaderné elektrárny Dukovany a zvyšování výkonů současných bloků jaderných elektráren. V těchto názorech podle svých slov "souzní" s premiérem Petrem Nečasem. "Druhá oblast souznění je optimalizace uhelného portfolia a vyřešení sporů se všemi uhelnými společnostmi. Třetí bod je řešení teplárenství. To vše se dá shrnout do bodu zvyšování energetické bezpečnosti," dodal nový šéf ČEZ Beneš. Podle něj by energetická firma měla být nadále dostatečně výkonná a efektivní.

Beneš nicméně pro MfD uvedl, že velmi pozitivně vnímá etapu zahraniční expanze firmy. "Všechny akvizice, které jsme udělali, jsme zvládli velmi dobře, žádnou jsme nepřeplatili," dodal.

Za chybu nepovažuje ani investice do velkých solárních parků, domnívá se ale, že do budoucna má smysl zabývat se pouze větrnými a vodními elektrárnami. "Chtěli bychom v našem výrobním portfoliu mít obnovitelné zdroje v zahraničí. To jsem řekl i panu premiérovi. Ale není to nic tak masivního. V ČR nemáme v plánu rozvíjet obnovitelné zdroje," uvedl Beneš.

Na adresu energetické soběstačnosti ČR nový šéf ČEZ uvedl, že pokud o ni ČR stojí, tak není moc jiných možností vedle jaderné energetiky. "Když prohrajeme jádro, vydáme se do spárů ruského plynu. Třetí cesta není. Obnovitelné zdroje nepokryjí energetickou potřebu republiky," varuje Beneš, který v ČEZu minulý týden vystřídal Martina Romana, který v pozici předsedy představenstva a generálního ředitele ČEZ působil od roku 2004. Roman se stal následně předsedou dozorčí rady společnosti.

Na slova premiéra Petra Nečase o dalších změnách v managementu ČEZu dochází na postu ředitele pro strategii. Tu bude mít nově na starosti Pavel Cyrani, který dosud vedl správu aktiv energetické skupiny. Ve funkci končí ředitel útvaru strategie a rozvoj Jiří Feist, byl zodpovědný například za projekty v oblasti "chytrých sítí" nebo elektromobilů a dobíjecích stanic. Změnu potvrdil mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Dnešní LN uvedly, že vedení ČEZ do konce týdne připraví a schválí novou strategii největší české energetické skupiny. Premiér Petr Nečas pondělní Mladé frontě Dnes řekl, že personální změny ve vedení ČEZ by měly pokračovat, a to kvůli "rozpačitým výsledkům mnohých zahraničních akvizic". Jasno v tom, kdo skončí a koho si nový šéf Beneš vybere do svého týmu, má být podle informací dnešních LN na konci týdne.

ČEZ je největší energetickou společností v Česku a největší veřejně obchodovanou společností ve střední Evropě. Tržní kapitalizace podniku přesahuje 400 miliard . Stát v ČEZ drží zhruba 70 procent. Ze zisku roku 2010 inkasoval dividendu ve výši necelých 19 miliard korun.

(Zdroj: čtk, MfD, LN, ĆEZ, mediafax)


Váš názor
  •  
    20.09.2011 15:02

    Stát by měl ČEZ zprivatizovat, dokud má ještě nějakou hodnotu. Problém je komu: s JE to vezme jen EDF a při jedno zájemci by byl prodej za pakatel, dosažená cena by byla nižší než při soutěži o ten zbytek. Takže stát může jen držet nebo rozpouštět na burze. V obou případech bude bit daňový poplatník a politici se nažerou...
    vecnejLoser
  • Já mu rozumim
    20.09.2011 11:26

    proč to skládat po drobnejch, když stačí jedná velká rána.... http://byznys.ihned.cz/analyzy-a-komentare/c1-52895590-bem-topolanek-dalik-a-rebicek-muzi-ktere-babis-kritizuje-kvuli-narustu-korupce
    db
  • Podpora
    20.09.2011 11:21

    Tento směr produkce elektřiny maximálně podporuji, cesta "Zelených" v Německu je cesta vyšších nákladů, nehledě na to že jejich "Zelení" se zasazují o zvýšení těžebních limitů (náhrada jádra uhlím) a to podle nich prostředí pomůže... Doufám že nepodlehneme tlakům ze zahraničí.
    Duháček
  •  
    20.09.2011 10:26

    Bude to dobrý ředitel. Musí zachovat loajalitu k monarchovým dětem, vydržovat pár vysložilých a ambiciozních politiků ve správních radách a pak bude odolný z levoprava a dožije se ve funkci možná dalších sedmi let.
    Homo
Aktuální komentáře
19.04.2024
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data