Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Merkelová prvně připustila insolvenci Řecka, podle bývalého hlavního ekonoma ECB musí země z eurozóny

Merkelová prvně připustila insolvenci Řecka, podle bývalého hlavního ekonoma ECB musí země z eurozóny

29.09.2011 9:24
Autor: Redakce, Patria.cz

Německá kancléřka Angela Merkelová poprvé připustila, že nelze vyloučit insolvenci zadluženého Řecka. Podle dnešního vydání deníku Bild to řekla na úterním uzavřeném jednání poslaneckého klubu svých křesťanských demokratů a socialistů (CDU/CSU). Dosud přitom debaty o možném bankrotu Řeků striktně odmítala a kritizovala koaliční liberály (FDP), že jeho připouštěním znejišťují finanční trhy.

"Snažíme se insolvenci Řecka zabránit. Nemohu ji ale vyloučit," řekla Merkelová podle nejmenovaných účastníků jednání. Podle listu se uvnitř německé vlády dokonce počítá s tím, že by bankrot Atén mohl přijít už před Vánocemi, kdy vyčerpají další díl zahraniční pomoci.

Při úterním setkání s řeckým premiérem Jorgosem Papandreuem přitom Merkelová slíbila, že Německo bude se svými partnery v eurozóně vůči Řecku solidární. Zopakovala, že je rozhodnuta Řecko a tím i euro zachránit za každou cenu.

"Poskytneme z německé strany veškerou požadovanou pomoc, aby se obnovila důvěra v Řecko," řekla kancléřka. "Jestliže je v sázce stabilita eura a zkušenosti posledních několika let říkají, že obtíže jedné země ohrožují naši společnou měnu, pak nás to zavazuje prokázat solidaritu," dodala. "Pomůžeme, pokud země udělá všechno, co má," podotkla nicméně. Papandreu na oplátku slíbil, že Řecko splní závazky dané mezinárodním věřitelům a bude uskutečňovat reformy, jimiž je zahraniční finanční pomoc podmíněna.

Jasno ohledně manévrovacího prostoru Řecka má bývalý hlavní ekonom Evropské centrální banky (ECB) Otmar Issing. V rozhovoru pro německý časopis Stern uvedl, že země jednoznačně musí opustit eurozónu. Dodal, že zemi nepostaví zpátky na nohy ani radikální úsporná opatření. Věřitelé budou podle něj muset Řecku odpustit minimálně polovinu dluhů.

Issing varoval, že dluhovou krizí by se mohly nakazit další členské země eurozóny. Tomu je podle něj zapotřebí zabránit, protože například Itálie je "příliš velká na to, aby ji ostatní zachraňovali".

Řecká vláda se minulý týden rozhodla rozšířit svá úsporná opatření. Snaží se tak přesvědčit zahraniční věřitele, aby uvolnili další peníze ze záchranného úvěru, které mají zemi pomoci odvrátit hrozbu platební neschopnosti. Řecký parlament v úterý schválil daň z nemovitosti. V Řecku, kde více než dvě třetiny lidí žijí ve vlastních domech, vyvolává daň bouřlivé protesty. Daní z nemovitosti chce vláda ucpat díru v rozpočtu a získat peníze na splácení státního dluhu. Část Řeků, jejichž příjmy se za poslední rok snížily v průměru o třetinu, však nebude patrně schopna daň zaplatit, což by mohlo vést k exekucím.

Do země by se dle prohlášení Evropské komise měla právě dnes vrátit Trojka, tedy zástupci EU, ECB a MMF. Najít mají rozuzlení, zda Řecko dostane další část finanční pomoci v rozsahu 8 miliard eur, které na chod země a průběžné splácení svých závazků nutně potřebuje.

Řecko se loni v květnu stalo první zemí eurozóny, která požádala o mezinárodní finanční pomoc. S Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem se Atény dohodly na podmínkách čerpání tříletého úvěru v objemu 110 miliard eur (2,7 bilionu Kč). Letos v červenci byl na mimořádném summitu eurozóny dohodnut druhý záchranný úvěr ve výši 109 miliard eur, k němuž mají na rozdíl od prvního úvěru přispět i soukromí věřitelé.

Výměnou za mezinárodní finanční pomoc musí Řecko plnit řadu podmínek, zejména privatizovat státní firmy a zavádět úsporná opatření s cílem snížit zadlužení. Tato opatření zahrnují například snižování mezd ve státním sektoru a penzí či zvyšování daní, což má negativní dopad na ekonomickou aktivitu a vyvolává protesty obyvatel Řecka.

Řecko se loni v květnu stalo první zemí eurozóny, která požádala EU a Mezinárodní měnový fond o finanční pomoc a dohodla se s nimi na tříletém úvěrovém programu v objemu 110 miliard eur (2,7 bilionu Kč). Letos v červenci se summit eurozóny dohodl na druhém záchranném balíku za 109 miliard eur, k němuž mají přispět i soukromí věřitelé.

(Zdroj: Handesblatt, Bild, čtk, mediafax, DPA, AP, AFP)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
01.05.2024
22:02Tisková konference předsedy Powella přinesla na trh volatilitu  
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance a dolar po váhání ztrácí
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  
11:14Jakub Blaha: Tržby společnosti Starbucks klesly poprvé od roku 2020  
10:14Pro arte, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Výroční zpráva k 31. 12. 2023
8:51HSBC: Silná ekonomika bude akciím dál pomáhat, důležitý je příběh klesající inflace
30.04.2024
22:01První den zasedání FEDu zámořské trhy poklesly  
21:35SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:25J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:05AMISTA investiční společnost, a.s.: FOCUS INVEST, investiční fond s proměnným zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva 2023
21:00AMISTA investiční společnost, a.s.: Maloja Investment SICAV a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
20:52AMISTA investiční společnost, a.s.: Outulný investiční fond s proměnným základním kapitálem, a. s - Výroční zpráva 2023
20:44J&T ARCH CONVERTIBLE SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
20:42AMISTA investiční společnost, a.s.: COMES invest, invest. fond s proměn. zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
17:55Kdy se konečně dostaví napřimování výnosové křivky?
17:44Footshop a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:27Pale Fire Financing a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:25Japonsko bojuje za silnější jen, ale trhy mu to nevěří  
17:13Akciové trhy zmítané výsledkovou sezónou  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:15USA - Změna zaměstnanosti (ADP)
16:00USA - Index ISM v průmyslu
16:00USA - Nově otevřená prac. místa
20:00USA - Jednání Fedu, základní sazba