Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zaostřeno na ČNB: Středoevropské dilema - rozhodnutí již dnes

Zaostřeno na ČNB: Středoevropské dilema - rozhodnutí již dnes

21.12.2011 8:24
Autor: Research, Patria Finance

Rizika narůstají a působí oběma směry. Budoucí vývoj, na který se centrální banky snaží s předstihem reagovat, je tedy značně zastřený. V zemích střední Evropy je situace v zásadě modifikací téhož dilematu: Na jedné straně se značně zhoršuje výhled pro reálnou ekonomiku a mizí poptávkové inflační tlaky, na straně druhé inflace je zvýšená a hrozí ji tlačit vzhůru slabá měna. V pozadí stojí vliv eurozóny, která se stává negativním impulsem pro ekonomiku i měny.

Nejvíc podpořit ekonomiku by potřebovalo Maďarsko, ale zároveň je to země, která je nejvíce zranitelná dluhovou krizí. Centrální banka potřebuje forint bránit kvůli vnějšímu zadlužení a ve výsledku je pravděpodobné, že zdejší sazby dál porostou. Naopak polská ekonomika je suverénně nejrychlejší, ale přesto je u ní největší šance v rámci regionu, že centrální banka sazby sníží. ČNB se nachází někde uprostřed a předpokládáme, že české sazby zůstanou i po posledním letošním hlasování beze změny.

Důkazů zhoršování situace přišla z české ekonomiky celá řada. Z těch posledních uveďme zpomalení růstu průmyslu na 1,7 procenta, maloobchodu na 1,5 procenta a pokles HDP za třetí kvartál o 0,1 procenta. Stejně tak data z eurozóny ukazují na směřování dolů a spolu s tím klesá výhled pro externí poptávku. K tomu bude česká vláda pokračovat v konsolidaci státních financí, která bude muset být kvůli slabší ekonomice výraznější. Domácí poptávka ještě nezačala generovat inflační tlaky (jádrová inflace byla v listopadu stále těsně záporná) a s tímto výhledem ani nezačne.

Potenciálním rizikem je růst cen potravin, zvýšení DPH a regulovaných cen, respektive druhotné dopady na inflaci. Vzhledem k utlumené domácí poptávce se ale dá čekat, že inflační očekávání se tímto neodbrzdí.

Důležitým faktorem pro měnovou politiku je momentálně kurz koruny. Její oslabení zvýrazňuje dopad dražší ropy a potravin na ceny. Horší vývoj v eurozóně a právě slabší koruna posouvají centrální banku od jejího základního scénáře k alternativnímu. Ten na rozdíl od něj nepočítá se snižováním úrokových sazeb. Roli uvolňování měnových podmínek převzal měnový kurz a utlumil tím potřebu snižovat úrokové sazby. I přes značné oslabení, které od začátku září činí skoro 6 procent, stále nejde o situaci, kdy by centrální banka musela domácí měnu bránit. Tuto potřebu nevyvolává ani vnější zadlužení, které je u ČR nízké.

Komentáře centrálních bankéřů z poslední doby vyjadřují nejistotu, jež nyní panuje. Nenaznačují jasný směr, kterým by se měly úrokové sazby vydat. Přišlo pár varování před dalším oslabováním koruny, ale i názor, že nejde o impuls ke zvyšování sazeb. Žádný zástupce bankovní rady jasně nepodpořil snižování sazeb, se kterým počítá platná prognóza. I z tohoto pohledu se jeví stabilita sazeb být nejpravděpodobnějším výsledkem nadcházejícího jednání. Také v dalších měsících předpokládáme sazby beze změny. Riziko, že s výhledem pohne koruna či ekonomická prognóza, je však větší než dříve.

Jednání ČNB o sazbách proběhne ve středu 21. prosince za účasti všech členů bankovní rady a rozhodnutí bude oznámeno téhož dne ve 13:00. Celou analýzu si mohou klienti Patria Plus stáhnout v PDF formátu ZDE


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university