Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Živý úvod roku: ČEZ oddělí zelenou energii, s KB čeká lepší výsledky. KIT digital (+10 %) opustí BCPP, přibýt má Mountfield

Živý úvod roku: ČEZ oddělí zelenou energii, s KB čeká lepší výsledky. KIT digital (+10 %) opustí BCPP, přibýt má Mountfield

06.01.2012 18:14
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Česká akciová burza vstoupila do nového roku nadějně, růst jí ale vydržel první dvě seance a celý týden končí se ztrátou 1,83 procenta na úrovni 894,40 bodů indexu PX. Do čela pražského SPADu se pro tentokrát dostávají okrajovější tituly. S výrazným odstupem je to KIT digital, který v pátek předvedl zisk až 13 procent na 193 Kč/akcie po oznámení, že pro celý rok 2012 zlepšuje odhad zisku na 1,53 USD/akcie z 1,45 USD/akcie a tržeb na 320 ze 300 milionů dolarů, ale také, že na cestě na vyšší likviditou svých akcií vedle Nasdaqu duální listing své emise přesune z Prahy do Londýna. Za celý týden titul připsal na dosah 10 %. Se ziskem téměř 6 % jsou to pak akcie developera Orco a to díky pátečnímu růstu a bez jasné korporátní zprávy, následovány s necelými 4 % Fortunou a cca 3 % akciemi CETV či NWR. Důvodem k poklesu indexu PX je přítomnost nejsilnějších titulů Erste (-3,3 %), ČEZ (-2,1 %) či KB (-2,6 %) na sestupné straně SPADu. Úvod roku nepřeje ani defenzívě, tratí Philip Morris ČR (-3,8 %) či Pegas Nonwovens (-1,1 %). Pražský trh skokově ztratil v samotném závěru páteční seance. Stejný vývoj byl vidět v Evropě. Odpoledne agentura Fitch snížila rating Maďarska do spekulativního pásma. Faktem nicméně je, že takovýchto poklesů v samém závěru týdne jsme byli nezřídka svědky v loňském roce, kdy se trhy obávaly zásadních politických prohlášení a kroků (či událostí typu horšího ratingu), které chodí právě po závěru páteční seance a o víkendu a raději vybíraly zisky… 

Vítězové a poražení na pražské burze prvního týdne roku 2012:
Růsty % změna Závěr Kč Poklesy % změna Závěr Kč
KITD 9,46 183,9 PM ČR -3,82 12100
Orco 5,95 89 Erste -3,33 334
Fortuna 3,65 95,1 KB -2,61 3234
CETV 2,83 131,34 AAA Auto -2,23 17,5
NWR 2,73 139,5 ČEZ -2,09 769,6
Telefónica CR -1,59 377
Pegas -1,09 452
VIG -0,68 794,5
Unipetrol -0,58 170

Samotný úvod týdne přinesl opět spekulace kolem prodeje Telefóniky CR. Nejsou ale založeny na nových informacích, analytici pro takový krok ze strany mateřské Telefóniky nevidí racionální důvod (generuje jí solidní zisky). Při uzavřených trzích v USA a Británii byly tahouny dne finanční tituly – Erste posílila nejvýše od poloviny listopadu s 3,75% ziskem, KB přidala polovinu, PX 1,4 %. ČEZ informoval, že Bruselu poslal podklady pro bezpečnostní testy elektráren. Za účasti SÚJB i ČVUT říká, že Temelín a Dukovany jsou robustní a bezpečné. Evropské testy mají vyjít v polovině roku.

V úterý k optimismu přispěla vyjádření ČEZu a Komerční banky, že obě firmy čekají letos lepší výsledky, než loni. ČEZ spoléhá na rostoucí tržby díky vyšší produkci elektřiny a pokračování v plánu vnitřních úspor. Růst čistého zisku vidí o desetinu. KB uvedla, že čeká zlepšení finančních ukazatelů a mírný pokles počtu zaměstnanců. Zisky dne byly umírněné, kolem procenta. Více se dařilo KITD a CETV. Do insolvenční řízení s ECM vstoupí MF ČR. Soudce chce vysvětlit některé klíčové účetní termíny, na nichž závisí další osud firmy. Kvůli obavám o nárůst mezinárodních arbitráží se smráká nad dohodou o ochraně investic mezi ČR a USA. Vypovězena ale zatím nebyla.

Středa už znamenala výběr zisků. Telefónica CR čelila sníženému doporučení na „underperform“ z „neutral“ a snížení cíle na 340 z 420 do Credit Suisse. Mimo to firma jen vydala zprávu, že informační servis 1180, 1181 a 1182 oddělila do samostatné společnosti. Unipetrol zveřejnil horší provozní ukazatele za prosinec. Modelová rafinérská marže meziměsíčně klesla z 0,5 USD/barel na 0,3 USD/barel. Pod tlakem zůstal i cenový rozdíl Brent-Urals, který v prosinci činil 0,1 USD/barel, oproti listopadovým 0,0 USD/barel. Zhoršení se nevyhnul ani segment petrochemie, když marže u olefinů klesla z 265 EUR/t v listopadu na 236 EUR/t v prosinci, zatímco u polyolefinů činil meziměsíční pokles 7 EUR/t (na prosincových 205 EUR/t). Forbes sestavil žebříček nejvlivnějších osobností českých médií. Do čela staví šéfa CETV Adriana Sarbu. Za celý den burza ztratila přes 0,7 % v čele s bankami. Důvodem bylo rostoucí napětí v Maďarsku a oznámení italské UniCredit, že 7,5 mld. EUR k posílení kapitálu chce získat emisí akcií s razantním diskontem.

Po prvních dvou ziskových obchodní dnech roku čtvrtek pro pražskou burzu znamenal druhý den ztrát a to velmi výrazných. PX nakonec odepsal bezmála 3 %, Erste 8 % a ČEZ přes 3 %. Banky padaly v celé Evropě po neúspěšné aukci maďarského dluhu. Asociace ATO zveřejnila data, podle kterých TV Nova loni zůstala nejsledovanější, spolu s ČT ale ztrácely ve prospěch Primy a TV Barrandov.

Nejvíce významných korporátních zpráv přinesl až závěr týdne. Z kraje dne UBS podpořila akcie Erste zvýšeným doporučením na „koupit“ při ponechání cíle na 18 EUR, cca 465 . Analytici titul navíc přidali na svůj seznam klíčových titulů k nákupu a management Erste Bank pochválili za plány na vyrovnání se s potřebou navýšit kapitál a se situací v Maďarsku. Zásadnější zprávy ale přišly z ČEZu a KIT digital. Tuzemská energetická společnost ČEZ v průběhu letošního roku nejspíše vyčlení aktivity v oblasti obnovitelných zdrojů energie do nového samostatného subjektu a minoritní podíl v něm nabídne investorům, uvedl mluvčí Ladislav Kříž. Hlavním smyslem je soustředit obnovitelná aktiva do jednoho subjektu, ČEZ touto cestou také chce získat zdroje na svou expanzi na trzích Polska, Německa a Rumunska, uvedla firma. Na stole jsou, zdá se, dvě varianty - fond kvalifikovaných investorů nebo akciová společnost (a uvedení na burzu?). Rozhodnutí by mělo padnout v průběhu prvního čtvrtletí roku 2012. Zajímavou jízdu na horské dráze předvedl technologický zástupce KIT digital. Ten reagoval na zprávu o nejnovější akvizici, ale zejména na dvě zásadnější informace: 1) Společnost dnes navýšila celoroční výhled pro rok 2012 – pro čistý zisk na akcii na 1,53 USD z 1,45 USD a u tržeb na 320 mil. USD z 300 mil. USD. 2) KIT digital dále uvedl, že zatímco americká burza NASDAQ Global Market zůstane nadále primárním trhem pro obchodování s jejími akciemi, svůj duální listing má v plánu přesunout z burzy v Praze na burzu v Londýně. Tímto krokem firma směřuje ke zlepšení dostupnosti investorům v Evropě a zvýšení likvidity svých akcií, které budou plně směnitelné za akcie obchodované na americké NASDAQ . V kontrastu k odchodu KITD z pražské burzy páteční odpoledne přineslo zprávu, že novým titulem by se naopak měl stát Moutfield. Firma IPO na BCPP uvedla jako hlavní na pozvánce na tiskovou konferenci příští středu.


Jednotlivé zprávy k tuzemských akciovým titulům naleznete v sekci Akcie ČR – ZDE.

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university