Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Pimco: Portugalsko ještě letos dalším Řeckem, USA čeká mírný růst a další QE

Pimco: Portugalsko ještě letos dalším Řeckem, USA čeká mírný růst a další QE

19.03.2012 9:27, aktualizováno: 19.3. 10:16
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Portugalsko se do konce letošního roku dostane do stejné dluhové krize jako Řecko, uvedl pro německý časopis Der Spiegel ředitel největšího světového dluhopisového fondu Mohamed El-Erian. Dodal, že letošní rok rovněž ukáže, zda se eurozóna rozpadne nebo zmenší.

Rozpad eurozóny je sice podle El-Eriana "méně pravděpodobný, ale rozhodně ho nelze vyloučit". Eurozóna by se podle něj mohla dostat z krize velmi rychle, kdyby se její členové "konečně chopili iniciativy". "Je tu spousta peněz, která stojí stranou a čeká, co se stane," řekl.

Portugalsko se loni v dubnu stalo po Řecku a Irsku třetí zemí eurozóny, která musela požádat o zahraniční finanční pomoc. Země se dohodla s EU a MMF na záchranné půjčce v objemu 78 miliard eur. El-Erian předpokládá, že pomoc pro Portugalsko bude nedostatečná a Lisabon bude nucen požádat EU a MMF o další peníze. "Pak nastane velká debata o tom jak tuto finanční zátěž rozdělit mezi EU, věřitele, MMF a Evropskou centrální banku," řekl.

Řecko si předloni v květnu sjednalo záchranný úvěr v hodnotě 110 miliard eur. Ukázalo se však, že tento úvěr nebude stačit, a země si proto loni v říjnu dohodla druhý záchranný program v objemu 130 miliard eur, který členové eurozóny formálně schválili tento týden. Schválení balíku pomoci předcházela dohoda Řecka se soukromými investory o výměně současných státních dluhopisů za nové, s nižší nominální hodnotou a delší dobou splatnosti. Dohoda o poskytnutí záchranného úvěru ukončila měsíce nejistoty, která Řecko trápila a která nepříznivě ovlivnila i dění na finančních trzích. Atény pomoc dostaly, až se zavázaly k řadě drakonických úspor, které jeho ekonomiku srážejí hlouběji do recese.
 

Další ze zástupců Pimco, investiční ředitel Bill Gross, se pak nechal slyšet, že Spojené státy čeká umírněný hospodářský růst a další kvantitativní uvolňování měnové politiky. Fed již podpořil domácí ekonomiku dvěma koly kvantitativního uvolňování měnové politiky, které spočívá zejména v nákupech státních dluhopisů. Podle Grosse bude následovat ještě minimálně jedno kolo kvantitativního uvolňování. Gross upozornil na to, že v posledních letech vedlo přerušení kvantitativního uvolňování měnové politiky centrálními bankami vždy k poklesu na akciových trzích a zpomalení hospodářského růstu.

Ekonomika Spojených států v loňském čtvrtém čtvrtletí stoupla o tři procenta, tedy nejprudším tempem od poloviny roku 2010. V letošním prvním čtvrtletí se však očekává zpomalení růstu. A ačkoli oficiální statistiky z trhu práce ukazují na jeho stabilizaci, podle analytiků je počet nezaměstnaných mnohem vyšší, protože neúspěch v hledání práce již odrazuje tisíce Američanů, kteří tak trh práce opouštějí. Na tuto skutečnost upozornil již šéf Fedu Ben Bernanke. Podíl zaměstnaných v celkové populaci USA klesl v současnosti na 58,6 procenta z 62,7 procenta na konci roku 2007, což podle Bernankeho demonstruje slabost ekonomiky a beznaděj nezaměstnaných.

Tyto obavy, které se zároveň staly hlavním argumentem k realizaci posledního opatření vedoucího k uvolnění měnové politiky, však tlumí ekonomové ústavů Barclays, UBS a Moody’s. Za poklesem procentuálního zastoupení pracujících (věku 16 let a starších) podle nich stojí především demografické faktory, resp. stárnutí populace tzv. Baby Boomers a jejich odchod do penze. To podle ekonoma UBS Drewa Matuse a ekonoma Barclays Deana Makiho přispěje k poklesu míry nezaměstnanosti na 7,8 procenta do konce letošního roku, tedy pod úroveň 8,2 až 8,5 % prognózovanou Fedem. V této souvislosti ekonomové spekulují, že centrální banka bude muset přistoupit k utažení měnové politiky dříve, než nyní předpokládá, aby zabránila šíření inflačních tlaků. Fed si zatím stojí za příslibem ponechat klíčovou úrokovou sazbu na historickém minimu přinejmenším do konce roku 2014.

(Zdroj: čtk, Der Spiegel, Yahoo Finance, CNBC, Bloomberg)


Váš názor
  • AKO Krásna hôrka 2012
    19.03.2012 12:40

    Naša politicko-kultúrna pamiatka budovania EURODOMU - EURURÓPSKA ÚNIA 2012, sa začína podobať na našu KRÁSNU HORKU spred roka 2004, keď sa stala našou "europamiatkou národnou" zo dňa na deň a od 1. mája 2004 až do "súdneho dňa" europrekvitala do šírky i do eurokrásy až akoby "samoľúbej", kým neprišla " kosák na kameň"URAZU- že všetko NADOBUDNUTÉ za roky rokúce sa má vážiť,ochraňovať a EUROZVEĽAĎOVAŤ tak, aby europozostalosti našich predkov ostali aj po nás ako pýcha našich novodobých dejín a NIE ICH euroOSTUDOU tak , ako desiatky "krásnych hôrok do roku 2012" - ktoré "VYHORELI a aj DO TLA - euronenávratne a beztrestne!!!Dúfam, že toto neni predzvesť EUROÚNIE 2020?!
    turcan
Aktuální komentáře
25.04.2024
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.