Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Alesina: Nezvyšujte daně, škrtejte výdaje

Alesina: Nezvyšujte daně, škrtejte výdaje

05.04.2012 16:05
Autor: Redakce, Patria.cz

Namísto debaty o tom, nakolik snížit vládní rozpočty, bychom se měli zaměřit hlavně na to, jak snižování provádět. Během posledních 40 let se jasně ukázalo, že úspory dosažené snížením výdajů mají ve srovnání se zvyšováním daní menší potenciál pro vyvolání recese. Konsolidace výdajů doprovázená dalšími vhodnými kroky má ještě menší pravděpodobnost vyvolání recese, či dokonce může podpořit růst. A pouze reformy provedené na základě změny ve vládních výdajích vyústí ve stálou rozpočtovou konsolidaci, která se projevuje stabilizací či dokonce poklesem poměru dluhu k HDP.

Výzkum MMF z roku 2010 tvrdí, že snížení výdajů doprovází pokles dlouhodobých sazeb, nebo stabilizace měnového kurzu či akciového trhu. Způsob snížení výdajů přitom podle MMF nehraje významnou roli, což ale nedává velký smysl. Trhy nejsou exogenní a reagují na to, jestli ohlášené kroky povedou k úspěchu, či ne. Jiný výzkum pak ukazuje, že snahy o dosažení stabilizace zvyšováním daní růst poměru dluhu k HDP nezastaví, protože prudce snižují důvěru podnikatelů a následně i produkt. U snižování výdajů ovšem ke zhoršení důvěry nedochází a dokonce po něm do jednoho roku často přichází růst produktu. Za upozornění stojí i to, že daňové příjmy se v evropských zemích pohybují na úrovni 50 % HDP, takže další prostor pro růst těchto příjmů neexistuje.

Uvedené tak ukazuje, že bychom měli upustit od diskuse nad tím, jak moc utahovat, a zaměřit se na způsob utahování. I malé zvýšení daní může vyvolat recesi, zatímco větší snížení vládních výdajů ne. Jeho vliv na stabilizaci poměru dluhu k HDP může být ale větší. K tomu je třeba diskutovat o tom, které výdajové škrty budou nejvíce efektivní, jaké jsou vhodné daňové reformy a jak postupovat s liberalizací trhu. Některé odpovědi jsou univerzální, jiné ne. Obecně můžeme například tvrdit, že pozitivní je posun od zdanění příjmů k HDP. V některých zemích se pak nelze obejít bez významného zvýšení věku odchodu do důchodu a snížení počtu zaměstnanců ve vládním sektoru.

Uvedené je výtahem z „The austerity question: ‘How’ is as important as ‘how much’“, autory jsou Alberto Alesina a Francesco Giavazzi.

(Zdroj: VOX)


Váš názor
  • K tomu je třeba diskutovat
    05.04.2012 18:48

    tak já navrhuji několik bodů 1. tomu kdo nepracuje nedat ani haléř 2. zrušit veškeré sociální dávky (např. na děti) a nahradit je daňovými úlevami rodičů. 3. přestat vyplácet jakékoliv dotace a nechat peníze těm, kteří si je umí vydělat, ať oni o nich rozhodnou, když je vytvořili 4. nezdaňovat práci, ale spotřebu 5. každý svůj zdravotní a sociální účet u státu a podle jeho stavu odpovídající zdravotní a sociální služby od státu 6. poslat okamžitě 50 % byrokratických darmošlapů do výrobní sféry 7. zbylým byrokratům omezit jejich pravomoci o 75 % 8. okamžitá osobní hmotná odpovědnost všech státních úředníků a politiků za špatné rozhodnutí (tak jako u podnikatelů) a ručení svým majetkem za chybné rozhodnutí. 9. zrušení 55 % ustanovení zákoníku práce 10. okamžitě přestat financovat veškeré politické strany. Ať žijí pouze z darů a členských příspěvků 11. věznice předělat na pracovní tábory s vojenským režimem 12. zavést trest smrti a ztrojnásobit tresty za těžké zločiny 13. všechny banky a finanční ústavy, které uzavírali špatné úvěry poslat do likvidace a managmentu nedat nové licence a sebrat jim veškerý majetek Konec pohádky, dobrou noc
    oradapoisson
    • Re: K tomu je třeba diskutovat
      05.04.2012 23:20

      Ale to je tak nechutně pravičácké, až ...... se mi to moc líbí. Jojo, ráj na zemi může existovat, jen nemít ten prokletý socialismus. Vážně: s tím ukončením soc. dávek a jejich nahrazením daňovými úlevami (klidně až ke 100%) se naprosto ztotožňuji!
      THUD
  •  
    05.04.2012 16:18

    Tak tohle my chemici nemusíme slyšet. Co kdyby se taková škodlivá opatření dotkla námi chráněných 5% TOP lidi. Radši dřít lidi, a nejlepší jsou důchodci a socky. Důchodci protestovat většinou nemohou a socky, to národu vysvětlíme Řeckem. Kdo může publikovat tak škodlivé články.
    Homo
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university