Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Putin 2.0 bude opakovat Brežněvovy chyby. Jeho reformátorský potenciál se vyčerpal

Putin 2.0 bude opakovat Brežněvovy chyby. Jeho reformátorský potenciál se vyčerpal

13.06.2012 15:18
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Druhá inkarnace ruského prezidenta Vladimira Putina bude podle všeho opakovat chyby, které zapříčinily pád Sovětského svazu, včetně závodů v jaderném zbrojení, které si Rusko nemůže dovolit.

Ruský prezident si je vědom výzev v oblasti demografického vývoje, technické zaostalosti a přílišné závislosti na těžbě nerostných surovin, jimž Rusko čelí. Stejně tak má ponětí o závažnosti šoku, který by na ruskou ekonomiku měl rozpad eurozóny. Zatím ale na tyto hrozby nijak nereaguje. Dnes, kdy si Rusko připomíná vyhlášení nezávislosti na SSSR, stojí za připomenutí některé lekce z rozpadu sovětského impéria.

Během prvních dvou funkčních období Putin zopakoval závažné chyby ze 70. let minulého století a prostředky nashromážděné díky raketovému růstu cen ropy nedokázal nasměrovat do ostatních sektorů ekonomiky. Víc jak polovina ze 7 % růstu HDP, kterými se Rusko v uplynulé dekádě pyšnilo, pocházela ze sektoru těžby plynu a ropy. Střední třída, jejíž vzestup tento boom umožnil, nyní požaduje větší politické svobody, lepší komunální služby a odchod neschopných či zkorumpovaných byrokratů.

Drahá ropa podobně ukolébala potřebu reforem v éře Leonida Brežněva. Když se cena v 80. letech propadla ze 100 USD za barel (v přepočtu na dnešní peníze) na 20 USD, bylo už pozdě a sovětskou ekonomiku musely zachraňovat německé úvěry. K bankrotu sovětského státu pomohl i extrémně vysoký podíl HDP věnovaný na zbrojení. Dnes je Rusko možná ještě zranitelnější. Polovinu státního rozpočtu kryjí daně a vývozní cla z ropy a plynu a na zbraně chce stát vydávat mnohem víc než dosud.

Putin ve své strategii do roku 2020 vytyčil cíl vytvořit 25 milionů nových pracovních míst v odvětví vysokých technologií. V žebříčku Světové banky hodnotícího podnikatelské prostředí se Rusko hodlá posunout ze 120. na 20. místo. Podíl investic na HDP by do roku 2018 měl vzrůst ze současných 21 % na 27 %. Produktivita práce se má zvýšit o polovinu. To jsou vskutku stachanovské mety a je nepravděpodobné, že jich Putin dosáhne. Vyžadovaly by totiž téměř revoluční zápal a neochvějné odhodlání ke změně, které už současný prezident nemá.

První tři roky po jeho nástupu do funkce, kdy byly zavedeny radikální reformy daňového systému, deregulace podporující malý a střední byznys a reformy trhu práce a penzijního systému, bylo možné věřit, že Putinovým vzorem je Petr I. Dnes je jeho hlavní pracovní náplní vyvažování vlivu mezi kremelskými frakcemi usilujícími o rozporcování státu ve svůj prospěch. Místo statistik o počtu nezaměstnaných (6 milionů) a drogově závislých (2,5 milionu) se dnes v Rusku daleko víc sleduje personální složení představenstva Gazpromu nebo pohyby vlivných lidí typu energetického cara Igora Sečina a jeho věrných satrapů z jedné vládní agentury do druhé.

Z reformátora se stal konzervátor se zálibou v represi a přímé kontrole. Před několika týdny vyjmul z velkého privatizačního programu několik společností spravovaných blízkými spolupracovníky (třeba Sečinovu Rosněfť). Předvedl pohrdání novou legislativou o přímé volbě gubernátorů, když jich čtvrtinu potvrdil ve funkcích jen pár dnů před vstupem zákona v platnost. V pátek podepsal další „ukaz“, kterým se pokuta za účast v nepovolené demonstraci zvyšuje na 300 000 rublů (kolem 200 000 korun). Na tu by běžný Rus musel vydělávat rok.

Nejpalčivější připomínkou minulých chyb jsou plány na ztrojnásobení výdajů na zbrojení, po jejichž ohlášení odstoupil ministr financí Alexej Kudrin. Rusko teď bude na zbraně a platy vojáků vydávat víc než na školství. Putin chce modernizací vojensko-průmyslového komplexu diverzifikovat ekonomiku a doufá, že pokročilé zbrojní technologie najdou uplatnění v dalších odvětvích a revitalizují hospodářství. Je však otázkou, jestli Rusku pomohou zakázky pro armádu prorostlou korupcí nebo spíš nové školy a lépe placení učitelé.

(Zdroje: Bloomberg, Anders Aslund: Russia´s Capitalist Revolution, RIA Novosti)


Váš názor
  • jak pravdive
    13.06.2012 16:45

    tohle budes zdejsim amikovleznekam tezko vysvetlovat. Vsichni zapominaji na nezmernou silu a usili ruskych lidi, kteri se nezaleknou nesnazi a tvrde odpovi na snahy zapadnich imperialistu o ovladnuti svetovych lozisek ropy a ostatnich nerostnych bohatstvi po kterem amici touzi a snazi se pokrokovy rusky stat obrat. Logicky uvazujici clovek ale vi jak se veci maji a kdo za svetovym zbrojenim stoji. Putin uz neni takovy muzik, za jakeho ho USA povazuji a tvrdou pesti odpovi na jejich snahu o svetovladu. Jsou to potomci slavnych ruskych bohatyru, kteri se hned tak nejakeho zdvihnuteho ukazovacku nezaleknou a zdrti veskere snahy o ponizovani hrdeho ruskeho ducha, ktery nezlomil ani Hitler se svymi hordami ani mocny Napoleon.
    Jirka.P
  •  
    13.06.2012 16:22

    Ale díky Vám se na Vaší víře dá hodně vydělat. Díky. A je jedno, že to sem píšu, protože to na situaci stejně nic nezmění. Úžasné.
    ignác
  •  
    13.06.2012 16:21

    Víte proč je Rusko velmocí a ČR jen vazalskou vymírající montovnou? Protože jí řídí lidi jako Stalin, Andropov či Putin a ne Václav Trejbal. Toto je opravdu hodně naivní až dětinský pohled na realitu a připomíná mi to podobné i zdejší články, kdy po příchodu krize v roce 2008 se analylitici předháněli v předpovědích jak Rusko "klekne", když ropa sjede pod 60 dolarů za barel. Myslím, že vás čeká opět plno překvapení. Ne snad proto, že by měly vijít všechny stanovené cíle. To nikdy nevýjde ale proto, že autor absolutně nechápe širší geopoliticko-hospodářské vazby. A myslet si, že ruská politika je určovaná pouze Putinem je na mentální úrovni průměrného amerického voliče. Vova s Dimou si z tohoto západního infantilního pohledu dělají velice často srandu. V podstatě je v Kremlu každý den karneval.
    ignác
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university