Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Shiller: Finance nejsou škůdcem, jejich demokratizace ukazuje Marxův omyl

Shiller: Finance nejsou škůdcem, jejich demokratizace ukazuje Marxův omyl

30.07.2012 18:38
Autor: Redakce, Patria.cz

„Ve světě roste nespokojenost s rozdělením bohatství, finanční sektor je vnímán jako škůdce. Podle mě jím ale není, protože finance jsou technologií a pokud ji správně používáme, nerovnosti může snižovat. Domnívám se, že lidé pracující v tomto sektoru mají morální závazek postupovat směrem k demokratizaci financí,“ uvedl pro VOX Robert Shiller z Yale University. Podle jeho názoru není vhodné přemýšlet o finančnictví jako o prostoru ke zbohatnutí, ale jako o aktivitách, které lidem umožňují dosažení společných cílů. „Vše, o čem se domníváme, že je důležité, musíme dělat společně. Potřebujeme skupiny lidí, různé zdroje, různé prostředky, které jsou produkovány v jiných zemích a které používáme jako vstupy pro naši aktivitu. Vše musí mít navíc nějakou dlouhodobou podporu, a tou jsou finance,“ míní profesor.

Nicméně ohledně finančních inovací panuje podle Shillera velká skepse – například Paul Volcker si prý před dvěma lety nedovedl vzpomenout na jinou finanční inovaci než bankovní automat. Problém však není v tom, že by finanční inovace nepomáhaly, ale v sobeckosti finančních korporací, které se orientují pouze na zisk. Příkladem prospěšného instrumentu je dluhopis vydávaný vládou Velké Británie, který je splácen pouze v případě, kdy se naplní určitý společenský cíl. Problémové jsou naopak například CDS – ty podle profesora nefungují a pomohly k prohloubení krize. I ony ale mají „sociální přínos“, protože umožnily některým rodinám, aby si pořídily jinak nedosažitelné bydlení.

V současném finančním systému je podle Shillera určitá tendence k nepoctivému jednání. Příkladem je i to, že při tradingu nemá jedna strana zájem na tom, aby šířila informace, které má - prodává tak třeba cenné papíry i přesto, že ví o jejich špatné kvalitě, jako to činila banka Goldman Sachs s Abacus Securities. Proto je třeba regulace i dobrovolného zlepšování standardů. „Někdy se ale takové věci stanou a já neříkám, že je vše růžové,“ uvedl profesor. Šťastný podle něho není ani případ, kdy se někdo z vedení velké banky dostane do významné veřejné funkce. Příkladem je Henry Paulson z Goldman Sachs, kterého jmenoval George Bush ministrem financí a který „vedl bankrot AIG tak, aby to prospělo Goldman Sachs“. Společnost má totiž „fundamentální dilema“ – systému rozumí jen lidé, „kteří jsou členy nějaké profesní skupiny, začnou se s ní identifikovat a cítí k ní loajalitu“. Finanční systém pak trpí i přílišnou složitostí, která je ale obecným problémem technologií.

„Karl Marx kritizoval kapitalismus v podstatě proto, že mu dominovali ti, kteří vlastnili kapitál. Pracující třída k němu neměla přístup. Moderní společnost je ovšem jiná a každý, kdo má finanční vzdělání, má ke kapitálu přístup a nemusí se narodit bohatý,“ míní Shiller. Dnes podle něho stačí, aby lidé věděli, jak vytvořit podnikatelský plán a prezentovat ho investorovi, nezáleží na tom, z jaké třídy podnikatel pochází. Zde se projevuje „fundamentální chyba v tom, jak Marx uvažoval – domníval se totiž, že třídy jsou neměnné a pracující nemají žádnou naději na zlepšení. V dnešní společnosti tomu tak ale není a my bychom i nadále měli podporovat demokratizaci financí, apeluje Shiller.

(Zdroj: VOX)


Váš názor
  • Marxův omyl
    31.07.2012 9:51

    Pan Shiller by neměl tolik holdovat tvrdému alkoholu když chce psát hlubokomyslné články. Možná by táké měl dávat pozor na to, co kouří.
    Karel
    • Re: Marxův omyl
      31.07.2012 10:11

      Snížená konzumace alkoholu by jistě vedla k tomu, že pan Shiller napíše lepší článek, ale abys ty napsal smysluplnou reakci potřeboval bys transplantaci mozku. (I když v tvém případě by stačil i mozek šimpanze).
      ..
      • Pindy naší mindy
        31.07.2012 12:27

        Autor mluví o tom co by mělo podle jeho názoru být, ale nemluví o tom co je. Spíš než o ekonomice je to o obhajobě dělení výnosů společnosti ve prospěch finančníků.
        comodity
      • 31.07.2012 10:39

        Se nestyď podepsat..o))
        Velkamedvědice
      •  
        31.07.2012 10:32

        Díky za doporučení, předpokládám, že máš s tou transplantací vlastní zkušenost.
        Karel
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data