Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Natixis: Krize eurozóny může trvat 20 let

Natixis: Krize eurozóny může trvat 20 let

17.08.2012 18:26
Autor: Redakce, Patria.cz

Neměli bychom se domnívat, že krize v eurozóně skončí rychle. Pro její ukončení totiž musí být splněny následující podmínky: Soukromý sektor musí projít dostatečným oddlužením v těch zemích, kde jeho dluh přesáhl únosnou mez. Jde zejména o Španělsko, Řecko, Irsko a Nizozemí. Situace je horší tam, kde nastal prudký propad cen nemovitostí. K tomu je nutné, aby jednotlivé ekonomiky eurozóny vytvořily dost míst na nahrazení těch, které byly ztraceny kvůli procesu deindustrializace a prasknutí realitní bubliny. To se týká zejména Francie, Itálie, Španělska, Řecka, Irska a Portugalska.

K výše uvedenému musíme přičíst potřebu vyrovnat se s deficity na fiskální i vnější úrovni. Fiskální deficity přitom musí být sníženy i přes slabou ekonomickou aktivitu. Země, které mají strukturální vnější deficity, se jich musí zbavit opětovnou industrializací, zlepšením konkurenceschopnosti a snížením domácí poptávky. Alternativu představuje vytvoření federalismu v eurozóně.

Následující graf ukazuje vývoj domácí poptávky (její meziroční růst) ve vybraných členských zemích eurozóny a v eurozóně samotné. Tento vývoj odráží zejména tlak na pokračující oddlužení, které následně vede ke snižování výdajů.

20

Všechny popsané procesy zaberou dlouhý čas. Je možné, že budou trvat i 20 let. To znamená, že existuje riziko dlouhodobé ekonomické, politické, finanční a sociální nestability, která se bude projevovat nízkými cenami aktiv a vysokou volatilitou na trzích.

(Zdroj: Natixis)


Váš názor
  • Diskuze
    20.08.2012 8:01

    Co kdy někdo zkusil přidat nějaký názor k tématu? Má tu někdo vlastní názor na řešení krize, opřený o znalost makroekonomie?
    Karel
    • Re: Diskuze
      20.08.2012 9:38

      Co chceš Karle řešit? Není CO řešit. Teď už čeká lidstvo pouze cesta dolů. Jestli tomuhle někdo říká krize, tak začnu kandidovat na papeže :-)))
      Jesse
  • co je to za rébus?
    20.08.2012 7:46

    Krize je permanentní a lepší už to nebude. Jsme jako lidstvo na vrcholu, ale ti co jsou v mediálním popředí tuto smutnou zkutečnost jaxi neumí pochopit. Recese mohla přijít už cca před 30 lety, ale díky technologiím a nulám v elektronických systémech se dostavila o něco později. Teď si tu "smetánku" vylížeme i s chlupama. Kdo má představu, že obludnému rozmnožování populace na zemi dokáže ještě někdo čelit vymýšlením náhražek a oblbovadel, ten patří do cvokhausu. Krom toho rapidně ubývá zdrojů. A když nebudou zdroje stačit a lidi se budou muset omezovat po všech stránkám, bude to mít dopad i na kapitálové trhy. Grafy si strčtě do zadku. Stará Kudláčková už ví dávno před analytikama, že mléko není mléko, syntetika nejsou přírodní léčiva, že sledování 80 kanálů je debilovina a na benzín si vydělá jen 10% populace. Při postupném zabetonování zemské plochy se lidstvo brzo posere :-))
    Jesse
  • Krize může........
    17.08.2012 18:56

    Ale nemusi trvat - zase ta oblíbená hra se slovíčky. Zde ale máme přinejmenším možnost vyjádřit vlastní názor a ne jako v případě Petra Žabžy jen poslouchat už ani ne nějaký názor, ale jen jeho uplakaný komentář jak mu všichni křivdí a ubližujou. Proč se ale diví - zapřičinuje si to sám svým přístupem a předstíraním že všechno ví a zná. Nyní se cítí uražen jen proto, že mu někdo připomněl že se spletl. Pochopitelně dělat chyby je lidské, ale nepřiznat si chybu je nafoukanost. Obzvláště když má k dispozici tolik technických možností a informaci z celého světa a navíc je placen za to aby tyto informace zpracovával a pčředával. Proč si ostatní nestěžují jako on a dále jsou otevření k diskuzi ?
    Pazderka
    • Re: Krize může........
      19.08.2012 20:30

      A Váš vlastní názor k tématu je ... aha ... Vy se jenom snažíte demonstrovat důvod, proč je někdy lepší diskuse nechat uzavřené.
      razit
      • Diskuze
        20.08.2012 7:31

        Jestlipak víte, jak dopadl na serveru Technet pan Miloš Čermák, který si vynutil, že pod jeho články nebude diskuze? Čtenáři jej začali bojkotovat (vzhledem k některým článkům se opravdu nedivím) a po nějakém času zmizel. Pan Žabža nechce pochopit, že v oblasti financí nelze důsledně rozlišovat mezi analytikem a prognostikem, zejména když analytik na závěr své analýzy napíše doporučuji titul ke koupi :-)
        oh171
        • Re: Diskuze
          20.08.2012 9:21

          Mo tak pana Žabžu bojkotujte. nikdo Vém bránit nebude. Nechápu proč, ale je proto nutné zanášet diskuse k úplně jinému tématu plačkama a odpadem (k čemuž v téhle chvíli vesele přispívám - takže to je asi tak poslední co jsem k tomu chtěl říct).
          razit
          • Razit - diskuze
            20.08.2012 10:01

            důvod ke psaní mimo diskuzi je snadné pochopit i pro žáka páté základní. Kdyby pan Žabža umožnil diskuzi tak se bude mluvit o "plačkách" na jeho diskuzi a ne tady. On moc rád mluví sám a né diskutuje. Proto také zrušil možnost mu odpovídat a projevit vlastní názor. Už to chápeš proč?
            Pazderka
            • Re: Razit - diskuze
              20.08.2012 10:10

              Bylo by asi dobré upřesnit, že pan Žabža umožňuje diskuzi přes e-mail, který je pod jeho články uveden. Podle mě je to ale trochu kočkopes :-)
              oh171
              • E-mail diskuze.....
                20.08.2012 10:24

                to je zase jeho trik. Napsat mu můžete, ale stejně jako u pánů z parlamentu se odpovědi nedočkáte. Asi odpovídá jen na ty kteří mu pochlebují.
                Pazderka
                • Re: E-mail diskuze.....
                  20.08.2012 11:35

                  Diskutujete Ad hominem, ve stredoveku by vas z diskuse vyhodili. Preju vám hezký den bez článků pana Žabži a mne hezký den s jeho články, na které se těším. Maucta.
                  dan_tencl
                  • Návrat do středověku....
                    20.08.2012 16:28

                    vy by jste se tam zřejmě velice rád vratil a každého kdo má odlišný názor za všebecného veselí a křepčení upaloval. Vám bz úplně stačilo vrátiti se pouhých let jen s tím rozdílem, že to se jen věšelo.
                    Pazderka
                    • Pazderka
                      20.08.2012 16:35

                      Stačí pochopit, že čuráte mimo mísu..Článek se Žabžy netýká a pokud mu píšete stejným stylem, jako se tady vyjadřujete, nedivím se, že neodepisuje...
                      Velkamedvědice
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university