Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Do čoho investuje Warren Buffett

Do čoho investuje Warren Buffett

28.08.2012 18:19
Autor: Ján Tonka, Patria Finance SK

Warren E. Buffet (1930), prezývaný kvôli svojej prezieravosti v investovaní aj "veštec z Omahy" sa počas svojej 62 ročnej kariéry v správe peňazí vypracoval na najúspešnejšieho a asi aj najznámejšieho investora na svete. Podľa časopisu Forbes predstavuje Buffettov osobný majetok približne 44 miliárd dolárov, čo ho v súčasnosti radí na tretie miesto v rebríčku najbohatších ľudí sveta.

V začiatkoch mal veľký vplyv na Buffettov prístup k analýze spoločností Benjamin Graham, jeho profesor z Columbia University. Grahamove najznámejšie dielo, Inteligentný investor, označil Buffett ako „najdôležitejšiu knihu o investovaní“. Neskôr sa ale začal odkláňať od Grahamovho štýlu investovania, ktorý sa zameriaval iba na finančné výkazy spoločností. Buffett začal okrem finančných výsledkov zahŕňať do analýz aj ťažko kvantifikovateľné položky ako kvalita manažmentu, sila značky a pod. Tento postup sa ukázal ako veľmi úspešný, keďže od roku 1965 do konca roku 2011 predstavuje priemerný ročný výnos spoločnosti Berkshire Hathaway 19,8%, čo je viac ako dvojnásobok indexu S&P 500 za rovnaké obdobie (9,2% ročné zhodnotenie po reinvestícii dividend).

Astronomické bohatstvo Warrena Buffetta logicky priťahuje pozornosť investorov, ktorí sa snažia napodobniť jeho úspech. Často tak obyčajná správa o navýšení podielu v tej, či onej spoločnosti skrz jeho investičnú spoločnosť Berkshire Hathaway môže byť sama o sebe rastovým impulzom pre daný titul. Určite bude preto zaujímavé bližšie preskúmať, aké podiely a v ktorých firmách držala spoločnosť Berkshire na konci druhého kvartálu 2012.

V druhom kvartáli 2012 mierne poklesla hodnota portfólia spoločnosti Berkshire Hathaway z 75,3 mld. USD na 74,3 mld. USD. Celkový počet držaných akcií vzrástol oproti minulému kvartálu z 35 na 37. Napriek viacerým zmenám v portfóliu zostalo päť najväčších pozícií takmer nezmenených, pričom spolu predstavujú takmer 75% hodnoty celého portfólia.

buff1.jpg

Nové pozície predstavujú akcie spoločností Phillips 66 (petrochemická spoločnosť odštiepená od ConocoPhillips), Lee Enterprises (sieť lokálnych novín) a National Oilwell Varco (výrobca zariadení na ťažbu ropy). Buffett redukoval pozície v Procter & Gamble o takmer 20%, v Kraft Foods o 25% a v Johnson & Johnson o 64% z dôvodu obáv o ďalší vývoj spotrebiteľského trhu. Za posledný kvartál naopak vzrástla pozícia v spoločnosti DaVita (výrobca zariadení na dialýzu) o viac ako polovicu a v DirectTV (poskytovateľ digitálnej televízie) o takmer jednu štvrtinu. Buffettova obľúbená finančná spoločnosť Wells Fargo bola odmenená zvýšením pozície o 4%. 

buff2.jpg
 
Buffettove portfólio je vyjadrením jeho celoživotného postoja k investovaniu:

• Nakupujte vtedy, keď ostatní predávajú (Buffett nakupoval akcie aj počas finančnej krízy v roku 2008/2009).

• Uprednostňujte akcie voči ostatným triedam aktív (v jeho portfóliu nenájdete investície do zlata, alebo dlhopisov, či už štátnych alebo korporátnych).

• Nakupujete akcie kvalitných spoločností za férovú cenu, nie nekvalitné za nízku cenu. (portfólio Warrena Buffetta pozostáva predovšetkým z tzv. „blue chips“ akcií, čiže spoločností s veľkou trhovou hodnotou a stabilným podnikaním).

• Investujte len do biznisu, ktorý poznáte (v portfóliu nenájdete exotické spoločnosti na nových trhoch).

Aj vo svojich 82 rokoch Buffett stále aktívne spravuje majetok konglomerátu Berkshire Hathaway. V apríli 2012 Buffettovi diagnostikovali rakovinu pankreasu, no podľa vlastných slov sa stále cíti skvele a neuvažuje o ukončení kariéry. V posledných rokoch sa špekuluje o jeho nástupcovi, pričom Buffett doteraz nepotvrdil konkrétnu osobu, aj keď je už údajne rozhodnutý. Po svojej smrti plánuje odovzdať prevažnú väčšinu svojho majetku na dobročinné účely, čo bude doteraz najväčší príspevok na charitu. Hlavný podiel by mala dostať nadácia zakladateľa Microsoftu Billa Gatesa, ktorý je jeho dlhoročným blízkym priateľom.

(Zdroj: SEC, Berkshire Hathaway Shareholder Letter, The Economic Times)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data