Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Bundesbank: Naděje na rychlé oživení německé ekonomiky klesají

Bundesbank: Naděje na rychlé oživení německé ekonomiky klesají

19.11.2012 12:52, aktualizováno: 19.11. 14:29
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Naděje na rychlé oživení hospodářského růstu v Německu klesají, uvedla dnes tamní centrální banka Bundesbank v pravidelné měsíční zprávě. Upozornila, že řada sektorů německé ekonomiky se potýká s negativními důsledky dluhové krize v eurozóně a zpomalení růstu světového hospodářství. 

"Čím dál více hospodářských odvětví ztrácí naději, že by ekonomika mohla v brzké době oživit," uvedla banka. "Znepokojivé vnější faktory ovlivňují ochotu investovat i plány v oblasti pracovních míst," dodala s tím, že slabší ekonomika by mohla vést k navýšení deficitu rozpočtu v příštím roce. Zvýšení schodku by ohrozilo původní plán vlády snížit do roku 2016 nové čisté výpůjčky na nulu.

Tempo růstu německé ekonomiky ve třetím čtvrtletí zpomalilo na 0,2 procenta z 0,3 procenta v předchozích třech měsících, překvapilo ale při očekávaném 0,1% růstu. Analytici předpokládají, že ve čtvrtém čtvrtletí ekonomika mírně klesne. 

Německá vláda minulý měsíc podle očekávání snížila odhad růstu ekonomiky na příští rok na rovné procento, zatímco v předchozí prognóze počítala s růstem o 1,6 procenta. Německo má největší ekonomiku v Evropě, na které je závislá řada českých firem.


Šéf Bundesbanky Jens Weidmann v pátek řekl, že předpokládá, že věřitelé Řecka budou muset nakonec odpustit Aténám další část dluhu. Takový krok by však měl být podmíněn nezbytnými strukturálními reformami. Komentář šéfa německé centrální banky, který je z titulu své funkce zároveň členem bankovní rady ECB, přichází den před zítřejším zasedáním ministrů financí eurozóny, na němž by mělo dojít ke konečnému schválení vyplacení další tranše finanční pomoci Řecku ve výši přes 31 miliard eur. Weidmann označil řecké finance za výjimku v rámci 17členné eurozóny vzhledem k úrovni dluhu země, která „není udržitelná“. Zopakoval nicméně, že zásadní je především schopnost řeckých politiků naplnit sliby a realizovat rozsáhlé reformy fiskální politiky.

Bundesbanka dnes zároveň potvrdila svůj nesouhlas s dalším zapojením Evropské centrální banky do řešení řecké otázky. "Je zřejmé, že odpovědnost za rozhodnutí o další pomoci Řecku, poskytnutí dalších financí a s tím spojené zvážení rizik spadá do kompetence tvůrců fiskální politiky. Měnová politika zodpovědnost nenese," stojí v jejím prohlášení. Bundesbanka potvrdila, že nesouhlasí s nákupy státních dluhopisů do bilance ECB.

Weidman se opakovaně vyjádřil také k otázce společného bankovního dohledu v eurozóně, který odmítá jako řešení dluhové krize v regionu. "Pokud se to provede správně, bankovní unie může být důležitým stavebním kamenem a pilířem stabilní měnové unie. Ale je klíčem k řešení krize? Ne, není, a neměli bychom ji takovým očekáváním zatěžovat," řekl šéf Bundesbanky.

Zavedení společného bankovního dohledu by podle Weidmanna mohlo vystavit ECB riziku ústupku z plnění primárního cíle, jímž je cenová stabilita. Uvedl dále, že zavedení společného dohledu nad evropskými bankami by nemělo být uspěcháno, na což již dříve apelovala i německá kancléřka Angela Merkelová. Bankovní unie se má stát základním kamenem užší ekonomické integrace v Evropě.

Na zpomalování německé ekonomiky ukazují všechny, v poslední době příchozí data. Důvěra německých investorů v listopadu místo očekávaného zlepšení propadla. Klíčový index ekonomického sentimentu ZEW nenaplnil očekávané zlepšení na -10 bodů z říjnových -11,5 bodu, naopak propadl až na -15,7 bodu. Nepodal tak příznivý obraz o očekáváních investorů a ekonomů pro následujících šest měsíců. HDP Německa ve 3Q12 zpomalil na 0,2 procenta a byť to je výsledek nad 0,1 % očekáváním trhů, jedná se o zvolňování proti  0,3 % ve 2Q12 a 0,5 % v 1Q12.

(Zdroj: Bundesbank, Reuters, čtk)


Čtěte více:

Konec odolnosti německého průmyslu: Průmyslové objednávky propadly nejvíce za poslední rok
06.11.2012 12:22
Německo, které dosud platilo za odolný ostrov v rámci krizí sužované e...
Krize se vkrádá do Německa, potvrdil ZEW. Místo zlepšení propadl a stahuje akcie i euro
13.11.2012 11:24
Důvěra německých investorů v listopadu místo očekávaného zlepšení prop...
Šéf Bundesbanky Weidman: Další odpis řeckého dluhu bude nakonec nutný, ale až po reformách
16.11.2012 16:56
Věřitelé Řecka nakonec budou muset odpustit Aténám další část dluhu, c...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data