Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Když prosperitě předchází boj o život

Když prosperitě předchází boj o život

22.11.2012 16:02
Autor: Tomáš Vlk, Patria Finance

Izrael uzavřel s Hamásem příměří a přerušil tak další z menších střetů. Co se týče sčítání škod, v porovnání s jinými konflikty v jeho moderní historii budou velmi malé a pro ekonomiku nebudou významnou zátěží. Jiné by to samozřejmě bylo při potenciálním střetu s Íránem. BDI-Coface odhadl potenciální dopad na ekonomiku ve výši 5,4 procent HDP přímo a zhruba 2,8 procent HDP nepřímo v dalších letech. V případě arabských států - zejména od nestabilní Sýrie a Egypta se můžeme dočkat čehokoli - by to asi bylo ještě horší. Nepřátelské prostředí a časté války ale nemusejí znamenat jen destrukci a škody. Současné ekonomické prosperitě Izraele dal paradoxně základ i vojenský konflikt, který pro něj mohl být zničující.

Na začátku Jomkipurské války roku 1973 byl židovský stát blízko pádu. To se nakonec nestalo, za cenu velkých ztrát a škod. Ekonomické dopady se navíc vlekly další dlouhé roky. Válka notně nabourala představu o izraelské vojenské dominanci a vedla tak k masivnímu navyšování výdajů na obranu v dalších letech. Rozpočet se dostal pod obrovský tlak a do financování se nakonec zapojila i centrální banka. Důsledky kulminovaly v polovině osmdesátých let, kdy byla ekonomika blízko hyperinflaci. Navíc spolu s tím rostl strach z krachu a ze země rychle odtékal kapitál.

Než politici adekvátně zareagovali, ceny rostly po několik let o více než 100 procent ročně, v roce 1984 průměrně o 328 procent (v jednotlivých měsících i o pár set víc). Nakonec ale přišly velké strukturální změny určující pro vývoj země až dodnes. Z reforem lze vyzdvihnout výrazné sesekání vládních výdajů, zrušení indexace mezd, velkou devalvaci měny nebo posílení nezávislosti centrální banky. Ta se v hodnocení centrálních bank postupně propracovala na naprostou světovou špičku. Zásadní bylo řešení nedostatku kapitálu - vláda začátkem devadesátých let spustila program na financování začínajících firem a na přilákání rizikového kapitálu ze světa, především snížením daní. Stát vedle toho pokračoval ve financování vojenského výzkumu.

Nastartování ekonomiky na základě technologií a služeb s vysokou přidanou hodnotou by nešlo bez udržení vysoké vzdělanosti obyvatel. Ve výdajích na školství stojí Izrael dlouhodobě velmi vysoko a velké výdaje si držel i v těžkých osmdesátých letech. Vedle toho byla pozitivním impulsem také imigrace z prostoru bývalého Sovětského svazu po jeho rozpadu. V devadesátých letech takto přišlo přes 700 tisíc lidí, což znamenalo výrazné navýšení počtu obyvatel. Tito imigranti navíc zvedli ekonomiku i kvalitativně, neboť v průměru byli vzdělanější než původní populace.

Dnes je tu ekonomika, která v posledních letech roste kolem 5 procent a které přinesla světová finanční krize jen krátké zaváhání - růst HDP v roce 2009 klesl pod 1 procento. Nezaměstnanost na rozdíl od jiných vyspělých zemí klesla, na úroveň 7 procent. Inflace je dávno pod kontrolou, v posledních letech kolem 3 procent. Rozpočtové deficity jsou v rámci možností ekonomiky - veřejný dluh v poměru k HDP, který byl před deseti lety skoro na 100 procentech, klesl na 74 procent. Zátěž velkých výdajů na obranu tedy ekonomika evidentně zvládá. Běžný účet se drží v kladných číslech. Země je líhní technologických startupů a míří do ní velké množství přímých investic.

Tak jako v historii mnohokrát, velké problémy vedly k velkým změnám a v tomto případě se změny v ekonomice dlouhodobě vyplatily. Rozhodně to neplatí univerzálně, přesto tyto úspěšné případy nabízejí co se týče hospodářské politiky hodně inspirace. Otázkou pouze je, jak silný musí být impuls, který reformy pomůže prosadit.


Váš názor
  • Technologie a politika
    22.11.2012 16:20

    Traduje se, že vynález halapartny ve Švýcarsku znamenal konec panské jízdy, konec feudalismu a začátek demokracie. Technologie náhodně zachycená při demonstraci schopností na videu (link níže) je dílem lidských rukou a může znamenat konec režimu Apartheidu II. v oné oslavované zemi, která ani nemá Ústavu (kdyby do Ústavy napsali, že lidé různého původu si nejsou rovni, asi by celý svět ihned pochopil, která bije): http://www.youtube.com/watch?v=mHSqRKmhQcs
    Detective
Aktuální komentáře
23.04.2024
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
7:40WEBINÁŘ už dnes: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
10:58Trhy mohou absorbovat geopolitická rizika, ale jen do určité míry
9:09Rozbřesk: Revize neutrální sazby ČNB se blíží - co čekat?
8:56ČEZ zažaloval ČNB kvůli milionové pokutě, na řadu přijdou tento týden výsledky big techu a futures jsou zelené  
8:53Bitcoin prošel dalším halvingem. Silný vliv na jeho cenu má letos spuštěné obchodování s ETF
6:37Venku mrazy, na trzích dle Bank of America hezká letní rally?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů