Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Po jenu je na řadě libra. Fondy sázejí na její pád

Po jenu je na řadě libra. Fondy sázejí na její pád

18.02.2013 12:16, aktualizováno: 18.2. 12:58
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Aktualizováno

Po japonském jenu je britská libra podle investorů další měnou na odstřel. Hedgeové fondy a investiční manažeři prodávají libry kvůli kombinaci neutěšené hospodářské situace, hrozby snížení ratingu země a nadcházející výměny stráží v Bank of England (BoE). Všechny tyto faktory živí obavy, že hodnota britských aktiv bude klesat.

Poprvé za pět měsíců spekulace na pokles britské měny převažují nad nákupními pozicemi. Ukazují to data americké Komise pro obchodování s komoditami a futures, z nichž lze usuzovat na chování globálního hedgeového odvětví. Sázení proti libře je na trzích druhou nejoblíbenější aktivitou po shortování jenu. Ten od loňského listopadu prudce oslabil kvůli očekávání výrazně expanzionistické měnové politiky centrální banky.

„Libře očividně hrozí, že bude následovat jen a stane se další významnou měnou, která projde velkým oslabením,“ tvrdí Mansoor Mohi-Uddin, vedoucí měnové strategie v bance UBS.

Řada fondů a správců aktiv, včetně gigantů typu Franklina Templetona, prý radikálně zredukovala britské vládní dluhopisy ve svých portfoliích. Manažeři fondů očekávají růst jejich výnosů (a odpovídající pokles hodnoty) a oslabení měny, ve které jsou tyto cenné papíry vydány. Hedgeové fondy specializující se na měnové trhy, jako například FX Concept, letos na shortování libry vydělaly nemalé peníze.

„Ekonomika bude letos zase stagnovat. Reálné příjmy klesají, vláda pokračuje v osekávání výdajů, investiční aktivita je slabá a s vývozem to příliš dobře nevypadá. Ještě několik let budeme pravděpodobně mít nulový až jednoprocentní růst,“ shrnuje stav britského hospodářství Mike Amey z britské divize dluhopisového fondu Pimco.

Minulý týden se libra sesunula na sedmiměsíční minimum vůči dolaru v reakci na prohlášení centrální banky, podle něhož se inflace v Británii bude dál držet nad cílem. Vzhledem k dopadům rostoucích regulovaných cen, včetně cen energií nebo poplatků za studium, oslabení libry a slabé produktivity, inflace poroste z lednových 2,7 procenta nad 3 procenta, kde zůstane po zbytek roku. Banka zároveň počítá s tím, že míra růstu cen setrvá nad 2procentním cílem minimálně po další dva roky. 

 
Britský hrubý domácí produkt se ve čtvrtém čtvrtletí podle předběžných údajů tamního statistického úřadu snížil o 0,3 procenta, přičemž analytici očekávali mírnější pokles o 0,1 procenta. Pokud by ekonomika klesla také v letošním prvním čtvrtletí, zaznamenala by Británie již třetí recesi za poslední čtyři roky. Svou prognózu ekonomického růstu BoE aktuálně zhoršila a v nadcházejících 12 měsících očekává jeho tempo na 1,7 procenta proti dřívějšímu zhruba 2procentnímu odhadu, vydanému v říjnové inflační zprávě.

BoE naposledy ponechala základní úrokovou sazbu na rekordním minimu 0,5 procenta. Nezměnila ani horní limit pro nákup dluhopisů, který činí 375 miliard liber. Podle guvernéra Mervina Kinga by další nákupy dluhopisů mohly mít pouze omezený dopad na ekonomiku. Analytici neočekávají zvýšení sazeb dříve než v závěru roku 2015.

Odvrat investorů od libry uspíšilo také postupné obnovování důvěry v euro. Náklady financování britského dluhu minulý týden vyšplhaly na nejvyšší úrovně od jara loňského roku. Desetiletý státní dluhopis se obchoduje s výnosem přes 2,2 %.

Mervyn King již dříve oznámil, že ke konci červena příštího roku odejde do důchodu. Nahradí ho sedmačtyřicetiletý Mark Carney, současný guvernér kanadské centrální banky. Trhy počítají s tím, že Carney bude provozovat ještě uvolněnější měnovou politiku, což se také promítá do kurzu libry a dluhopisových výnosů. Nadcházející guvernér BoE, který mimo jiné působil v Goldman Sachs, prohlásil, že dává přednost „flexibilnímu cílování inflace“, které v časech slabé ekonomiky ponechává delší časový horizont pro ústup inflace zpět k současnému 2procentnímu cíli.

Centrální banka zdůraznila, že necílí na směnný kurz libry, zcela v souladu s prohlášením skupiny zemí G-20, podle něhož se největší ekonomiky světa zavázaly nepouštět se do závodů ve znehodnocování svých měn.

„Ve skutečnosti se každý účastní globální měnové války, ale ostatním tvrdí, aby její existenci nepřiznávali,“ napsal Stephen Jen z SLJ Macro Partners ve víkendové zprávě pro investory.

(Zdroje: FT, CNBC, Bloomberg)


Čtěte více:

Velká Británie: revize HDP ukázala na hlubší recesi, propad vede stavebnictví
24.05.2012 11:21
Výkon britské ekonomiky v prvních třech měsících roku zaznamenal větší...
S&P udělila nejvyššímu ratingu Británie „negativní“ výhled. Oživení ekonomiky bude delší
14.12.2012 8:36
Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's zhoršila výhled hlavn...
Bank of England nepřekvapila, sazby i limit nákupů aktiv ponechává
10.01.2013 13:32
Britská centrální banka dnes podle očekávání ponechala svou základní ú...
Britská ekonomika ve 4Q nečekaně klesla na slabším průmyslu a těžbě
25.01.2013 11:04
Ekonomika Velké Británie v posledním čtvrtletí loňského roku nečekaně ...
Stane se Velká Británie rizikovým monetárním experimentem?
31.01.2013 7:58
Současného guvernéra Bank of England Mervyna Kinga nahradí v červenci ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů