Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Stane se Velká Británie rizikovým monetárním experimentem?

Stane se Velká Británie rizikovým monetárním experimentem?

31.01.2013 7:58
Autor: Redakce, Patria.cz

Současného guvernéra Bank of England Mervyna Kinga nahradí v červenci kolega z Bank of Canada Mark Carney. Jeho proslov v Davosu poukázal na velké rozdíly mezi tím, jak vnímá monetární politiku on a jak ji vnímá King. Ten minulý týden vyjádřil obavy z toho, zda je monetární politika schopna ještě více podpořit ekonomický růst. Problémy podle něho představuje zejména vývoj na nabídkové straně ekonomiky. Carney v Davosu tento názor odmítl, protože podle jeho názoru existuje ještě velký prostor pro monetární stimulaci. Konkrétně uvedl, že inflační cíl by mohl být na čas zvýšen nad 2 %. Podobné úvahy ho řadí někam mezi Bena Bernankeho a Janet Yellen. Jinak řečeno, Carney patří mezi hrdličky. Jestliže ale vezmeme do úvahy, že ve Velké Británii byly problémy s dosahováním inflačního cíle, jeho postoje sebou nesou určitá rizika.

Současný vývoj ve Velké Británii připomíná do jisté míry Japonsko. Tam byl starý guvernér Bank of Japan nahrazen větším příznivcem politiky, která by vedla k udržitelnosti vládního zadlužování. Ve Velké Británii samozřejmě věci nedošly tak daleko směrem k fiskální dominanci. Uvedené je ale odrazem celkového posunu, který probíhá ve světové monetární politice. Ve Spojených státech je předním kandidátem pro nástupce Bena Bernankeho Janet Yellen, která je větší hrdličkou než její současný šéf. Vidíme tak postupující globální sázku na to, že uvolněnější monetární politika zvedne produkt, ne inflaci. Jde o naprostý opak toho, v co jsme věřili v uplynulých desetiletích. Produkční mezera tento pohled pravděpodobně ospravedlňuje, existují ale i rizika, a to zejména ve Velké Británii.

Carney zmínil dva body. Nejdůležitějším cílem monetární politiky by podle něho mělo být dosažení tzv. únikové rychlosti. Tento termín sice nedefinoval, ale zřejmě to znamená, že ekonomika musí dosáhnout udržitelného růstu a poklesu nezaměstnanosti. Mělo by tak jít o něco podobného, jako je závazek Fedu týkající se výrazného zlepšení trhu práce. Carney pak řekl, že inflaci by zřejmě mělo být umožněno překročit cíl ve výši 2 %, a to po poměrně delší dobu. Jde opět o podobný přístup jako u Fedu, který by umožnil růst inflace na 2,5 % bez toho, aby utáhl politiku. Není ale jasné, jak by tento přístup mohl odpovídat současnému mandátu Bank of England. Ten je nyní interpretován jako závazek návratu k 2% inflaci v rozmezí asi dvou let. Carney se podle všeho domnívá, že své poznámky může napasovat na mandát „flexibilního inflačního cíle“. Jeho pohled ale spíše odpovídá cílení nominálního HDP nebo dvojitému cíli ve formě inflace a nezaměstnanosti, jaký používá Fed.

Když nedojde ke změně mandátu Bank of England, Carney nemusí pro svůj návrh získat dostatečnou podporu. Devítičlenná bankovní rada je nyní rozdělena na tři tábory, ovšem jen jeden z nich zastává podobné názory jako Carney. Problém by ale mohl vzniknout, i pokud by se Bank of England pouze posunula směrem k pozici, kterou mají hrdličky ve Fedu. Velká Británie má totiž podle mnoha odhadů menší volnou produkční kapacitu než Spojené státy a horší úspěšnost při dosahování inflačního cíle na 2 %. Na rozdíl od většiny vyspělých ekonomik se tak například nečeká, že v následujících letech bude tento cíl dosažen. Ačkoliv názory odcházejícího Mervyna Kinga jsou i přes jejich opodstatněnost ignorovány, já pro ně pochopení mám.

(Zdroj: Blog Gavyna Daviese)


Váš názor
  • Stále dokola
    31.01.2013 8:39

    Je to pořád dokola. Obrovská energie se vydává nazdůvodňování a promýšlení a realizaci fiskální i monetární expanze. Přitom produkční mezera má přece úplně jiné příčiny a sice nekonkurenceschopnost díky vysokým nákladům! Nemalý podíl na této situaci má sociální stát. To ovšem není populární tvrzení. Politikové takové rady od ekonomů nechtějí slyěet a ekonomové, kteří takové rady udílejí, se nestanou vládními poradci, a proto nejsou slavní, ani bohatí.
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m