Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kalousek odmítá záruky za Temelín, policie vyšetřuje v ČEZ solární elektrárny (+komentář)

Kalousek odmítá záruky za Temelín, policie vyšetřuje v ČEZ solární elektrárny (+komentář)

04.03.2013 8:31, aktualizováno: 4.3. 10:17
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Protikorupční policie se znovu zabývá okolnostmi, za jakých polostátní energetický gigant ČEZ koupil solární elektrárny od firmy Amun. Re. Případ otevřela koncem loňského roku, řekl nyní mluvčí Jaroslav Ibehej. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) předtím v České televizi řekl, že je "hluboce šokován" tím, že policie případ odložila. Podle něho tak učinila, přestože měla k dispozici "znepokojivé" informace od finančně analytického útvaru ministerstva financí. Odmítl také přímé záruky za elektřinu v projektu dostavby jaderné elektrárny Temelín.

ČEZ od firmy Amun. Re koupil za pět miliard korun obří solární parky u Ralska a Mimoně na Českolipsku. V médiích se objevily informace o tom, že firma Amun. Re má nejasnou vlastnickou strukturu, za kterou se mohou skrývat vlivní lobbisté. Podle ČT by za ní mohli stát právníci z někdejší firmy Šachta & Partners.

ČEZ dnešní slova ministra financí ponechal bez komentáře. "Vůbec se k tomu nebudeme vyjadřovat," řekla mluvčí Skupiny ČEZ Barbora Půlpánová.

Podle Ibeheje policie na případu intenzivně pracovala půl roku. "V lednu 2012 jsme došli k závěru, že ve věci nejde o podezření z trestného činu, a proto byla uložena," řekl. Případem se tehdy zabýval nyní již bývalý pracovník protikorupční policie. Vedení útvaru záležitost později prověřilo a koncem loňského roku rozhodlo případ znovu otevřít. "Zvažujeme, že budou zahájeny úkony trestního řízení, a nad věcí bude tedy mít dozor státní zastupitelství," řekl mluvčí. 

Odložením vyšetřování jsem šokován

"Já jsem někdy opravdu šokován z toho, co na jedné straně lze stíhat a co na druhé straně lze odložit," řekl Kalousek v pořadu Otázky Václava Moravce. "V případě Amun. Re jsem byl hluboce šokován z toho, že úroveň informací, na takové míře podrobnosti, které dostaly orgány činné v trestním řízení od finančně analytického úřadu, byly odloženy," uvedl.

"Finančně analytický orgán není orgán činný v trestním řízení, je to organizace zpravodajského charakteru," řekl Kalousek. Jeho úkolem je v případě podezření z trestné činnosti předat informace příslušným orgánům. Podle Kalouska útvar takto upozorňuje na desítky až stovky případů. "Jde přitom o stejně znepokojivé případy jako Amun. Re," doplnil.

ČEZ v nedávné minulosti odkoupil od různých investorů jejich solární elektrárny. Některé obchody v médiích vyvolávají pochybnosti. ČEZ je přitom podle některých zdrojů největším příjemcem peněz, kterými domácnosti a firmy přispívají na dotování obnovitelných zdrojů energie. 

Kalousek proti zárukám za Temelín

Ministr Kalousek se v pořadu Otázky Václava Moravce vyjádřil také ke státním zárukám za elektřinu jako garancím v projektu dostavby jaderné elektrárny Temelín. Kalousek uvedl, že preferuje takzvaný britský model, ve kterém vláda reguluje ceny elektřiny dlouhodobě. Naopak je proti přímým zárukám cen elektřiny pro konkrétní projekty společnostní obecně.
 
"Podle našeho názoru nedává dostavba Temelína bez dostatečně vysoké garantované ceny momentálně ekonomický smysl. Velkoobchodní ceny elektřiny v Německu od roku 2008 klesly více něž na polovinu což je důsledek dluhové krize v Evropě, která srazila poptávku a naopak rozvoj obnovitelných zdrojů, především větrných a solárních elektráren, zvyšuje nabídku. Navíc propad cen emisních povolenek na rekordní minima umazal podstatnou část výhody jaderných elektráren proti fosilním zdrojům," uvedl analytik Patria Direct Tomáš Sýkora.

Westinghouse v čele tendru?

Česká pozice o víkendu s odvoláním na neupřesněný zdroj uvedla, že Westinghouse v předběžném hodnocení porazil česko-ruské Konsorcium MIR.1200 v tendru na dostavbu třetího a čtvrtého bloku jaderné elektrárny Temelín. Francouzská společnost Areva podle serveru v hodnocení vůbec nefiguruje, ČEZ ji vyřadil z tendru už loni v říjnu. Areva se však domáhá návratu do soutěže u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. ČEZ ale zprávu poté pro ČTK dementovala, podle ní ještě není předběžné hodnocení nabídek Westinghousu a česko-ruského ukončeno. 

"Předběžné hodnocení uchazečů v tendru na výstavbu dvou nových bloků jaderné elektrárny Temelín dosud nebylo ukončeno, proto jsou jakékoliv zprávy o průběžném pořadí čistou spekulací. O výsledcích budeme média informovat během několika dnů," reagovala však na zprávu České pozice mluvčí ČEZ Barbora Půlpánová.

Předběžné hodnocení nabídek neznamená žádné definitivní rozhodnutí o konečném vítězi tendru. Toho by chtěl ČEZ vybrat v září. V nadcházejícím období chce energetická společnost jednat s uchazeči o zakázku o možném vylepšení jejich nabídek.


 
(Zdroj: ČT, čtk)


Čtěte více:

ERÚ má podezření na nezákonný postup bývalých zaměstnanců se škodami až desítek miliard korun
04.02.2013 13:39
Energetický regulační úřad (ERÚ) má podezření, že jeho bývalí pracovní...
Solárníci podporují odhalení majitelů fotovoltaických elektráren, včetně transakcí ČEZ
12.02.2013 15:18
Zástupci solárního průmyslu podporují návrh na rozkrytí vlastníků foto...
Policie prověřuje čtyři kauzy v ČEZ, včetně Albánie a Mibrag
18.02.2013 8:17
Protikorupční útvar a pražská hospodářská kriminálka prověřují v polos...
Ministr Kuba: Trvalou garanci cen elektřiny ČEZ čekat nemůže, krátkodobou ano
18.02.2013 15:59
Ministerstvo průmyslu a obchodu nesouhlasí s trvalou garancí výkupních...

Váš názor
  • Titanicčez
    04.03.2013 11:05

    pomalu se začíná potápět pod tíhou řízených informací a propadu cen el.energii. jedna díra za druhou vylízají na povrch v Bulharsku budou rádi jak nebudou ztrátoví s tou marží co jim přiřkli.A v Albánii to vypadá že se k penězům od gar. fondu EU dostanou Albánci a ne čez .A o foto ani nemluvě jak se tam provalí fotopodvod. Tak že výhled je spíš negativní.anebo je zde záměr srazit cenu co nejníže během dalších 2 let.
    Deny:-)
    • Re: Titanicčez
      04.03.2013 11:27

      podle znalosti vlastniho pravopisu by ses nemel poustet do analyz cen a cineni CEZu. Pusobis spise trapne nez jako znalec cehokoliv. Osem mistni muzes ohromovat svymi znalostmi. Proc tam nedelas uz reditele :o))
      xxxxx
    • Re: Titanicčez
      04.03.2013 11:09

      jen na zamer by nestacily penize Kellnera a ni Babice dohromady co ??? a pak jako ze nastane boom ?? az to srazej ?? divne co ??
      OPTIMISTA
  • perte se a zerte se .....
    04.03.2013 10:55

    Joo Rothschildovy penize a vase starosti :o)).
    saki
  • zastaví vyšetřování?
    04.03.2013 9:57

    Jedním z majitelů 50% podílu jedné FVE je Topolánek. To jsem zvědav na odvahu policajtů. Kalousek blafuje. Chce z toho průseru nějak vybruslit.
    Jesse
    • Re: zastaví vyšetřování?
      04.03.2013 10:25

      Takže to je obdoba Grosova zázračného zbohatnutí, pardon geniální investice. Prostě, ať lump, nebo hrdina, všechno jedna rodina.
      Homo
  •  
    04.03.2013 9:40

    Jak si to může ten Kalousek dovolit. Vždyď mě soudruh ředitel při dotazech zde ujistil, jak ČEZ křišťálově čistě obchoduje, se solární energií. On mu snad nevěří, nebo nečte diskusi na Pátrií.
    Homo
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data