Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Útoky hackerů v ČR pokračují. Terčem mobilní operátoři, zasažen DPP i registr vozidel

Útoky hackerů v ČR pokračují. Terčem mobilní operátoři, zasažen DPP i registr vozidel

07.03.2013 10:12, aktualizováno: 7.3. 11:41
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Internetové stránky T-Mobile a Telefóniky zaznamenaly zhruba od dnešních 9 hodin problémy s dostupností. Operátoři již potvrdili, že jde o hackerské útoky, kterým v minulých dnech čelily některé weby v ČR. Telekomunikačním firmám neběžely ani další služby, které jsou s internetovými stránkami spojené, úrok dopadl i na SMS jízdenky pražského dopravního podniku či Centrální registr vozidel. Včera se terčem staly stránky a internetové bankovnictví velkých bank, dříve zpravodajské weby a Seznam.cz.

„O problému víme, máme zahlcené firewally,“ řekla pro Lupa.cz mluvčí T-Mobile Martina Kemrová. Aktuálně již web T-Mobile funguje. Podle mluvčí čelil web operátora masivnímu přetížení. "Naši technici situaci analyzují. Nefungují ani služby navázané na web," řekla ČTK. Podle ní budou služby obnoveny do poledne.

"Můžu potvrdit, že jsme se v 9:05 stali cílem DDoS útoku,“ potvrdil Lupě mluvčí firmy Telefónica CR Ctibor Jappel. Po hodině web firmy i služby na něj napojené běží v plném rozsahu. „Můžu potvrdit, že naše weby jsou už opět v plném provozu,“ řekl Lupě mluvčí Ctibor Jappel. „Po útocích na jiné weby v minulých dnech jsme byli na případný útok připraveni a vzhledem k šíři naší konektivity se nám rychle podařilo zablokovat IP adresy počítačů, ze kterých útok přicházel,“ dodal. Podle jeho informací šlo především o IP adresy z Ruska.

Výpadky měl dnes ráno také web pražského Dopravního podniku. Mluvčí Aneta Řehková Lupě potvrdila, že se stal cílem „podobného útoku, jako byl v minulých týdnech veden na zpravodajské a další servery.“ Z důvodu rozsáhlého DDoS útoku na všechny mobilní operátory aktuálně dochází ke krátkodobým výpadkům služby SMS jízdenka, uváděl dopoledne DPP. Mluvčí následně upřesnila, že nešlo o přímý útok na web DPP. 

"Problémy vznikly zahlcením celé struktury serverovny Nagano, nikoliv přímým útokem na nás. Aktuálně se zdá, že už vše bude v pořádku, SMS jízdenky jsou funkční bez omezením," uvedla mluvčí. Na uvedené serverovně mají své servery mimo jiné právě i Telefónica CR a T-Mobile.

Potíže zaznamenal také Centrální registr vozidel. „Pravděpodobně to souvisí s útokem na Telefóniku CR, na infrastrukturu, kterou registr používá,“ řekl pro Aktuálně mluvčí ministerstva vnitra Tomáš Neřold.

Správce národní domény .cz se podle serveru Lupa.cz připravuje na to, že by se mohl stát on jedním z dalších cílů DDoS útoků. „Díky robustnosti celého systému, který sdružení CZ.NIC využívá, je nepravděpodobné, že by mohlo v případě útoku dojít k jeho vyřazení z provozu,“ cituje LUpa ředitele Ondřeje Filipa. "První část našeho systému představuje registrační systém, s nímž pracují pouze registrátoři domén. Ten je nasazen ve dvou zcela oddělených lokalitách, které mají veškerá síťová propojení pomocí dvou nezávislých tras. Obě lokality mají také vlastní nezávislé připojení, a to jak do dvou uzlů peeringového centra NIX, tak do zahraničí a to protokolem IPv4 a IPv6. Druhou součástí systému jsou potom samotné DNS servery, které slouží k propagování informací o doménových jménech. Nepřetržitý provoz DNS je zajišťován pomocí soustavy sekundárních jmenných serverů. Ty jsou vedle dvou lokalit v České republice umístěny také v USA, Chile, Japonsku, Rakousku, Německu, Švédsku, Velké Británii," uvedl mimo jiné Filip. 

Včera byly útoky hackerů směřovány na weby trojice největších tuzemských bank: ČSOB, Komerční banku a Českou spořitelnu. Také některým menším bankám nefungovaly stránky ani internetové bankovnictví. S problémy se v rámci možná největších hackerských útoku české historie potýkal také web České národní banky a Burzy cenných papírů Praha včetně energetické burzy (PXE).

Ještě dříve v týdnu se terčem útoků staly zpravodajské weby. Kvůli přetížení byly nedostupné například stránky iDnes.cz, Novinky.cz, IHNED.cz a E15.cz. Server Seznam.cz následně napadli hackeři předevčírem odpoledne.


Největší útoky na české servery v historii:

30. září 2008 - DDos útok, při kterém byly servery zahlceny velkým množstvím dotazů a nefungovaly, postihl zpravodajské weby Blesk.cz a DenikSport.cz, které patří vydavatelství Ringier. 
 
29. května 2011 - Hacker napadl den před zahájením písemné části státních maturit internetové stránky s ukázkovými testy a informacemi o zkoušce. Nefungovaly ani stránky organizace Cermat, která maturity zajišťuje. Útočníci nahráli na web vlastní obsah. 
 
Leden a únor 2012 - Během schvalování kontroverzní dohody proti padělatelství ACTA napadli lidé, hlásící se k hnutí Anonymous, celou řadu českých webů. Terčem útoku byly internetové stránky autorských organizací (Ochranného svazu autorského, Mezinárodní federace hudebního průmyslu IFPI či Intergramu), ale i web ODS nebo stránky Poslanecké sněmovny a vlády. Intenzita a druh útoků byly různé, vedle zahlcení serverů se hackerů podařilo například získat osobní data tisíců členů ODS. 
 
14. října 2012 - Internetovou stránku brněnských komunistů napadli hackeři z hnutí Anonymous. Téměř na den na ně umístili nápis, podle něhož jsou voliči KSČM "omezení idioti". Web pozměnili po krajských volbách, a to v reakci na úspěch komunistů, jehož v nich dosáhli. 
 
16. listopadu 2012 - Hackeři získali databázi z webu exekutorské komory a data umístili na internetu. Skupina Czechurity na svém webu uvedla, že zabavili databázi, neboť exekutoři zabavují majetek občanům. Web komory byl na krátkou dobu po oznámení útoku mimo provoz. 
 
Březen 2013 - Od 4. března napadli neznámí útočníci pomocí DDoS útoku, kdy zahltili servery obrovským množstvím požadavků, nejprve velké české zpravodajské weby. V úterý byl terčem útoku také portál Seznam.cz i další stránky. Ve středu čelily napadení stránky českých bank včetně internetového bankovnictví a také weby ČNB a pražské burzy cenných papírů včetně energetické burzy. Ve čtvrtek jsou nově terčem útoku mobilní operátoři a také pražský dopravní podnik.
 
(Zdroj: Lupa, čtk, Telefónica CR, T-Mobile, DPP)


Čtěte více:

Další útok hackerů v ČR: Terčem internetové bankovnictví velkých bank, ČNB i web burzy
06.03.2013 9:54
Trojici největších tuzemských bank, ČSOB, Komerční bance a České spoři...

Váš názor
  • je otázka
    08.03.2013 9:54

    co je pro registr vozidel horší...? Hackeři a nebo vymatlaní úředníci ministerstva vnitra? Registr vozidel byl už zasažen a znefunkčněn:-))
    Jesse
    • Re: je otázka
      08.03.2013 10:16

      Vymatlaní, nesouhlasím. Myslím, že jsou schopni všeho.
      Homo
      • Homo
        08.03.2013 10:25

        Co udělali úředníci z ministerstva vnitra konkrétně?? Proč neslo odpovědnost ministerstvo dopravy? Ulevilo se Ti plivnutím?
        Velkamedvědice
        • Re: Homo
          08.03.2013 10:30

          Tak ty bys byl vhodný do státní správy. Jistě bys vedl konstruktivní diskuzi napříč politickým spektrem a dbal na to, aby se s vaničkou nevylilo i dítě :-)) Uvažovals někdy nad tím, jak jsi trapně servilní vůči současné vládnoucí galerce? Dělají si z tebe prdel na každém kroku a ty jim to žereš i s navijákem.
          Jesse
          • To máš tak
            08.03.2013 10:37

            Někdo žije v lásce a rozčiluje se nad objektivními konkrétními fakty a někdo žije v nenávisti a pomluvách, připadá si jako pupek světa a kritizuje kromě sebe všechno. To je škoda, protože pokud má dotyčný pomlouvač někdy pravdu, zanikne to v neustálém hlomozu, kdy plácá páté přes deváté.
            Velkamedvědice
            • Re: To máš tak
              08.03.2013 10:46

              Já se nikdy nerozčiluji, nevím jak to poznáš. Jsem od podstaty veselý chlapík:-)) Nevěděl jsem, že jsi genius a poznáš náleady dle psaného textu asi jako ruphej pozná, jaké dělám obchod :-)) Vás musí mít v ODS moc, ale opravdu moc rádi. No a jak poznáš, že nemám důkazy? Píšu pouze o tom, co vím a s čím jsem se setkal. Tvou slepotu ti nebudu vyvracet, klidně si žij v lásce a slepotě :-)) Jednou zvítězíš:-))))
              Jesse
              • FaKTA
                08.03.2013 10:55

                O rozčilování nad objektivními fakty jsem psal u sebe. O ODS jsem nemluvil, ani ji nevolil. Důkazy o tom, jak obyčejní úředníci ministerstva vnitra blokovali úmyslně přechod nějakých dat na dopravu nemáš, lžeš. I Dobeš se na problém ze strany vnitra, nikoliv drobných úředníku zkoušel odvolávat jen ZPRVU a bylo mu to vyvráceno. Pokud dodavatel software chyboval a nešlo jen o doladění nového systému, jak tvrdil, jedná se o odpovědnost Dobeše.
                Velkamedvědice
      •  
        08.03.2013 10:17

        korekce: schopni všeho na co sáhnou :-))
        Jesse
    • Re: je otázka
      08.03.2013 10:07

      Že jsou kromě Tebe všichni vymatlaní píšeš každý den. Zajímalo by mě, jaký mají úředníci ministerstva vnitra vliv na kvalitu software. Zodpovědný bude spíše ministr dopravy,nemyslíš??
      Velkamedvědice
      • nemachruj hlupáčku
        08.03.2013 10:16

        mám si myslet, že jsi taky vymatlaný? Tento software (registr) zpacifikovali soudruzi z min. vnitra kvalitou a způsobem napojení dat ze své předchozí databáze, kterou řídilo MV. Napřed mysli, než něco kvákneš bambuloide:-) A kdyby se ti myslet nepodařilo, tak aspoň sleduj na své oblíbené Nově, odkud pramenily první "útoky":-))... o těch byla řeč.
        Jesse
        • Re: nemachruj hlupáčku
          08.03.2013 10:27

          Nejen, že demonstruješ tupost a napadáš obyčejné úředníky, ale si opět arogantní. a brečíš na špatném ministerstvu.
          Velkamedvědice
          •  
            08.03.2013 10:32

            o kvalitě dotyčných ouředníků vím mnohé. Jeden větší osel než druhý, dosazení z protekce... máš důkazy, že oplývají erudovaností a rozumem? Takové roztleskávače, jako jsi ty, oni potřebují :-)))
            Jesse
Aktuální komentáře
23.04.2024
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů