Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nečas: Jaderné zdroje jsou pro český průmysl naprosto zásadní

Nečas: Jaderné zdroje jsou pro český průmysl naprosto zásadní

24.05.2013 12:56
Autor: Redakce, Patria.cz

Jaderné zdroje jsou podle premiéra Petra Nečase (ODS) naprosto zásadní pro energetické zásobování nejenom českých domácností, ale především českého průmyslu. Premiér to dnes řekl po prohlídce jaderné elektrárny Temelín. Pochybnosti ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) o efektivitě dostavby Temelína označil za Kalouskův osobní názor, nikoli názor vlády. 

Kalousek v rozhovoru pro dnešní Hospodářské noviny uvedl, že si teď není jistý tím, že investice do dostavby Temelína by byla efektivní. Původně byl podle něj Temelín vypočítán na daleko vyšší ceny elektřiny, než jsou teď, a budoucnost těchto cen je velmi nejistá. 

"Jedná se o osobní, soukromý názor pana Kalouska, nikoli názor vlády. Je třeba brát v potaz na základě jakých podkladů k tomuto svému soukromému názoru dospěl," řekl premiér. 

Podle něj je třeba se zamýšlet i nad tím, co se bude dít se zemí například kolem roku 2030 a ne jen v horizontu roční účetní uzávěrky či jednoho volebního období. "Rozhodnutí o dostavbě jaderné elektrárny je strategickým rozhodnutím, nejde překlopit pouze do jednotlivých položek, co to s námi udělá za rok či za dva," míní Nečas. 

Po dnešní prohlídce elektrárny premiér znovu zdůraznil, že česká energetika se bez jaderných zdrojů neobejde. "Z hlediska dalšího rozvoje českého průmyslu jsou to nenahraditelné zdroje i ve vazbě na postupnou odstávku uhelných elektráren a také na proces postupného vyuhlení českých hnědouhelných dolů," řekl premiér. 

Podle ministra průmyslu Martina Kuby (ODS) Kalousek nepřišel s žádnou originální myšlenkou. "Každému, kdo energetice trochu rozumí, je jasné, že dnes téměř žádný investor není schopný investovat v oblasti energetiky tak, aby mohl spočítat návratnost. Je třeba připomenout, že je to díky dotaci na obnovitelné zdroje, které naprosto pokřivily trh. To je politika Evropské unie," uvedl ministr. 

Cenové nabídky se podle Kuby teď finalizují. Souhlasí s tlakem na efektivitu - cena musí být co nejlepší. "Myslím, že cenová nabídka (zájemců o dostavbu Temelína) je v tom rozptylu (200 až 300 miliard Kč), mám pocit, že je třeba ještě tu nabídku tlačit směrem dolu. To v tom vyjednávání je nutné, ale to je zájem každého investora - dostat cenu, co nejníže. Jsem přesvědčen, že prostor pro to určitě je," řekl. 

O dostavbu Temelína se ucházejí americko-japonská společnost Westinghouse a česko-ruské Konsorcium MIR.1200. Společnost ČEZ, vlastník Temelína, chce o vítězi tendru rozhodnout letos na podzim, stavba dvou nových bloků by měla být dokončena v roce 2025. Hodnota investice se odhaduje na 200 až 300 miliard korun a nové bloky by měly více než zdvojnásobit výkon Temelína, který nyní číni 2000 megawattů. Výběrového řízení se účastnila také francouzská společnost Areva, ČEZ ji však loni v říjnu z tendru vyloučil s poukazem na závažná pochybení. Areva jakékoli chyby odmítá a snaží se do tendru vrátit.

(Zdroj: čtk, HN)


Čtěte více:

Největší státní zakázka u ledu? Dostavba Temelína může být prodělečná, říká Kalousek
24.05.2013 8:26
Největší státní zakázka v historii Česka možná skončí u ledu. Ministr ...

Váš názor
  • kam fouká vítr
    24.05.2013 13:07

    Zcela jistě by bylo lepší investovat 300 miliard do úspor energie než si zakozervovat vysokou cenu elektřiny do budoucna státními zárukami státnímu monopolu. Qui bono, ODS?
    jerry
    • Re: kam fouká vítr
      24.05.2013 15:04

      Domnívám se, že profity z této pochybné a rozhodně ztrátové mega-akce jsou dávno naplánovány a dopředu rozděleny mezi tuzemské "dravce", kteří dosadili Nečase do čela ODS a ODS proto potřebuje za každou cenu závazné rozhodnutí do konce tohoto volebního období, pak už se hned tak k nějakému většímu tunelu nedostanou. Nezáleží na tom, co to bude Česko stát, toto Nečase a spol. nezajímá. Tlak ODS je cítit neustále v médiích a bez uzardění budou klidně tvrdit, jak tato investice nebude ztrátová a že se bez ní neobejdeme. A pokud se vláda podepíše pod rozhodnutí o realizaci Temelína v dnešní době za současných podmínek na trhu s elektřinou, měli by všichni členové podle mne uhradit vzniklou škodu a jít za katr alespoň na 100 let, Rath bude proti nim ubohý břídil. Snad se toho někdy dočkáme. Kdyby tímto způsobem investovala soukromá firma, zaručeně jde na buben..... jen je zarážející, že v médiích se až tak moc nemluví o tom, jak moc ztrátový může být tento projekt a že tunel Blanka bude proti Temelínu, pokud se zrealizuje, piditunýlkem, aby se hoši a děvčata ve vládě zalekli to podepsat.....ale v Česku nejsou bohužel nezávislá média.
      mazel
      •  
        24.05.2013 16:49

        To je přesně ono. Úplatky už jsou slíbeny a možná částečně rozdány, proto bude pro ODS těžké couvnout.
        _RaS_
      •  
        24.05.2013 15:30

        ať si klidně JETE staví..., kdyby nerozhazovali miliardy na pičoviny, tak by mohla mít ČR v provozu 4 takové elektrárny. Prostě prasata do politiky nepatří. Tak.
        Jesse
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data