Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Největší státní zakázka u ledu? Dostavba Temelína může být prodělečná, říká Kalousek

Největší státní zakázka u ledu? Dostavba Temelína může být prodělečná, říká Kalousek

24.05.2013 8:26
Autor: IHNED.cz

Největší státní zakázka v historii Česka možná skončí u ledu. Ministr financí Miroslav Kalousek připustil, že výstavba dvou nových bloků Temelína za 200 až 300 miliard korun může být prodělečná. A to jak kvůli příliš nízké ceně elektřiny, tak i drahým nabídkám ze strany uchazečů.

Ministr financí Miroslav Kalousek jako první vládní politik otevřeně vyjádřil obavy, před nimiž odborníci varují už dlouho: dostavba Temelína může být prodělečná.

Při úvahách o rozšíření jaderné elektrárny se původně vycházelo z mnohem vyšších cen elektrické energie, než jsou nyní. Za poslední dva roky však o třetinu zlevnila a dnes se pohybuje pod 40 eury za megawatthodinu. A za takových podmínek není investice do elektrárny finančně návratná.

„Abych se mohl pod něco tak obrovského podepsat, musel bych být ujištěn, že investice je efektivní. A nyní tím ujištěn nejsem,“ řekl Kalousek v rozhovoru pro HN. 

Minisrtr financí dále v rozhovoru pro HN mimo jiné uvedl, že pokud daňové příjmy v květnu zůstanou silné, navrhne úpravu, která dovolí vyšší výdaje. 
 
Je Temelín investice, která se stále vyplatí?

To je nesmírně vážná otázka. Bylo by to nesporně prorůstové opatření. Ale já jako ministr financí, který vykonává akcionářská práva v ČEZ, musím také vážit, jestli je to investice pro společnost efektivní. A tím si vůbec nejsem jistý. Zpracováváme proto spoustu dalších analýz. Původně byl Temelín vypočítán na daleko vyšší ceny elektřiny, než jsou teď. A budoucnost ceny elektřiny, což je klíčové pro efektivitu investice, je mimořádně nejistá. Druhým kritériem je cena. A musím říci, že nabídky obou uchazečů nás svou výší velmi nepříjemně překvapily. 
 
Takže je ve hře možnost, že se Temelín nepostaví?

Nemám právo říci, že odložíme Temelín. Mám právo říci, že z hlediska efektivity investice si nejsem nyní jistý. Abych se mohl pod něco tak obrovského podepsat, musel bych být ujištěn, že investice je efektivní, a nyní tím ujištěn nejsem.

Až budou analýzy hotové, budu s nimi muset poradu ekonomických ministrů a vládu seznámit. A pak je otázka, jestli se vláda rozhodne na základě efektivity, nebo na základě energetické bezpečnosti státu. Jinak řečeno: pokud nebudeme přesvědčeni o efektivitě Temelína, bude se muset vést diskuse, jak jinak energetickou bezpečnost zajistit.

Jak ty analýzy vypadají?

Pracuje na nich ČEZ, pracuje na nich ministerstvo financí. Vládu musím podrobně seznámit se svými pochybnostmi v co nejkratší době. Určitě do prázdnin.

Co se na energetickém trhu stalo, že ceny jsou takové, že nyní pochybujete o efektivitě Temelína?

To je otázka na ministerstvo průmyslu. Pro mě je základním parametrem cena elektřiny. Počítáme modely a kompenzační mechanismy a garantované ceny a opíráme se o predikce vývoje cen.

Cena akcií ČEZ je velmi nízko, vede si podle vás management dobře?

Dát přímou úměru mezi cenu akcií a kvalitu hospodaření firmy nelze. To by byla demagogie. Dolů šla cena všech energetických společností. Vliv má cena energií, problémy na trhu s emisními povolenkami.

Nemám zásadní výhradu proti způsobu, kterým ČEZ hospodaří. Bylo sice mediálním zvykem mluvit o tragickém balkánském dobrodružství, ale já mohu zodpovědně říci, že jediná ztrátová investice byla Albánie. Ostatní, ať už bulharská, nebo turecká, byly ziskové.

Pověřili jste předsedu dozorčí rady ČEZ Martina Romana vyšetřením kauzy s vyvedením lukrativní inženýrské firmy ze skupiny ČEZ. Jenže kauza se odehrála v době, kdy byl Roman generálním ředitelem. Vyšetřuje tak sám sebe.

To jsou trochu nespravedlivá slovíčka. Vedle toho, že jsem pověřil prozkoumáním případu dozorčí radu, pověřil jsem předsedu představenstva ČEZ, ať zadá vlastní nezávislý audit, pravděpodobně od někoho z velké auditorské čtyřky. Nebudu to mít problém zveřejnit, samozřejmě kromě dat, která mohou být utajovaná.

Je udržitelná pozice Martina Romana, když kvůli němu musíte zdvojovat dozorčí radu, aby vůbec vypadala její práce důvěryhodně?

To je rozhodnutí pana premiéra Nečase. Já jen vykonávám za vládu formálně akcionářská práva. Je nepsaným pravidlem, že premiér určuje předsedu dozorčí rady a ministr financí místopředsedu. Takže se ptejte jeho. 


iHNed

Související články na IHNED.cz

Nečas: Stanovme maximální příspěvek na obnovitelné zdroje. A nepoctivé solárníky potrestáme

Experti ČSSD navrhli prolomit uhelné limity pro ČEZ, pro Czech Coal ne


Váš názor
  • to je ale dobry napad
    27.05.2013 14:04

    Nechat si postavit JE od tech co postavili Cernobyl.
    Krippsel
  •  
    24.05.2013 11:13

    Nevím jak tento chemik rozumí chemii, ale financím nerozumí a energetice vůbec. Vůbec nevnímá, že obnovitelné zdroje jsou vždy závislé na rozmarech přírody a aby byla zajišzěne nepřerušenost dodávek musí být vybudvány stabilní zdroje na vkrývání. Takže by zde byly duální kapacity. Jeho názory jsou vždy poplatné romu kolik kdo zaplatí. No a majitelé uhelných elektráren na to mají.
    Juniper
    •  
      24.05.2013 11:27

      Takze ty bys dalsi dva reaktory postavil a vyrabel energii za 70 eur a pritom ji pak prodaval za 40 eur? Jinak, dualni zdroje jiz mame a pritom i stihame exportovat 30 % u nas vyrobene energie...
      fluidum
  •  
    24.05.2013 11:09

    "Druhým kritériem je cena. A musím říci, že nabídky obou uchazečů nás svou výší velmi nepříjemně překvapily"....... ale copak, pane ministře! Cena je příliš nízká? Žádná rezerva na korupci?
    Achjo...
  •  
    24.05.2013 10:48

    Tak hlavně abychom se za deset let nedočkali ohledně Temelína oné již mnohokrát použité věty : "Mysleli jsme to dobře, ale bohužel to dopadlo jako vždycky"
    fojta
    •  
      24.05.2013 11:12

      Martin Roman sám sebe nevyšetří. Vzhledem k tomu, jak vytuneloval ČEZ a aféra s privatizací Škody měl sedět uplně jinde, než v dozorčí radě ČEZu a ještě jako její předseda. To Nečas udělal kozla zahradníkem, ale musel. Roman je totiž penězovodem z ČEZu do ODS. Už aby šla tato vláda do prdele a tuneláři do krimu.
      Mára
  • Mohu se
    24.05.2013 10:25

    ....jenom slušně zeptat , co vede některé místní diskutující k tak vypjatě emocionálním reakcím nad možností, že by se do Temelina neházely stovky miliard ?
    db
    • Re: Mohu se
      24.05.2013 10:43

      Čau Bufe! To je prdel coČeśi mají pořád důvod brečet. Teď si vem, co by se tady rozpoutalo, kdyby Kalous ušatý prohlásil přesný opak, tedy postavíme, splníme a předeženem o))
      Velkamedvědice
    • Re: Mohu se
      24.05.2013 10:36

      jistě - Temelín je podle mě nesmysl a ta kampaň rozpoutaná proti obnovitelným zdrojům, bridlici a ostatním "novým" zdrojům energie evidentně placená - vítr tentokrát fouká jak z Východu (plyn a dodávka JETE) tak ze západu USA - sami jaderky nestaví ale nám ji rádi dodají. Spočítal si někdo kolik by se dnes mohlo postavit obnovitelných zdrojů za těch 300 mld? Tak třeba jen u nejmíň efektivního a bohužel díky tunelu vládní garnitury zprofanovaného zdroje FVE je to 2 miliony střešních instalací o velikosti 5 KW !!! Nejkrásnější na tom je že dělají tendr kde rozhoduje cena a dopředu troubí že cena je 300 mld. Jak kdybych stavěl dům a poslal to na nacenění s informací že očekávám cenu kolem 5 mil. Určitě bych to pak vytendroval za 3,5...
      Jirka
  • Naši nejlepší
    24.05.2013 10:10

    http://www.youtube.com/watch?v=ghIoTW10qwc
    Pound
    • Re: Naši nejlepší
      24.05.2013 10:27

      Takže suma sumárum - pro nás z toho nic nekouká tak buď se Dlouhý s Kubou a Nečasem podělí nebo rozpoutám kampaň proti nim. Vždycky jsme si dělili krmítka tak nechápu proč by teď ze supertunelu jménem Temelín nemělo kapat.
      Jirka
  • jasně, prodělečná investice:-)
    24.05.2013 9:48

    Když už říká člověk, jako je Kalousek, že investice bude prodělečná, pak je víc než nutné se zamyslet, co tento poloamatér na finance pohledává ve funkci ministra financí. Ten politický intrikán snad vůbec nechápe povinnosti ekonomického ministra a jeho poslání včetně odpovědnosti. Sděluje totiž veřejnosti zároveň i to, že dostavba JETE bude sloužit jako další z mnoha předešlých rozkrádaček. Z logiky věci je totiž jasné, že základ JETE s 2 bloky je již postaven a dostavba bývá vždy levnější, protože již nezahrnuje "startovací" náklady. Přesto ten zločinec dokáže bez studu cenu nadhodnotit rovnou třikrát.
    Jesse
    • Re: jasně, prodělečná investice:-)
      24.05.2013 10:19

      Veskere studie potvrzuji, ze na soucasnych cenach energie bude rozsireni Temelina ztratove. Co na tom nechapes? Pokud by se cena energie dostala na uroven z roku 2008 tj 70 eur, tak bude dostavba rentabilni.
      fluidum
      •  
        24.05.2013 12:49

        Nechápu pořizovací náklady vyřčené kokotem kalouskem ve výši 300 miliard za dva bloky v JETE, která je už defacto dostavěna a která sama stála "pouze" 110 miliard !!!!
        Jesse
        •  
          24.05.2013 13:03

          nabidky jsou na stole...
          fluidum
          •  
            24.05.2013 13:05

            to já vidím, ale to neznamená, že nejsou předražené. Věřit Kalouskovi je sebevražda ! Prokázal to ve svém působení v politice mnohokrát.
            Jesse
      •  
        24.05.2013 11:59

        Cena elektřiny bude klesat dál, neboť objem produkce z obnovitelných zdrojů se zvyšuje, takže v době, kdy postavíme Temelín, může být na 30 Kč za MWh a bude to největší tunel v historii.
        Rob
    • Re: jasně, prodělečná investice:-)
      24.05.2013 9:56

      Pokud propočítám konečné náklady na ony 2 bloky a dobu dostavby samotné do jejich úplného spuštění, musím kalkulovat +/- s inflační přirážkou. Nic však víc. Mohu odhadovat úroveň inflaci mírnou, nikoliv pádivou a už vůbec ne hyperinflaci. ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Nemohu však kalkulovat, že mi zůstane ve švýcarské bance minimálně 100 zlatých cihel, jak tento největší zločinec 21. století předpokládá. To Babinský je proti němu neviňátko.
      KONTO
      •  
        24.05.2013 10:02

        S 1 odstavcem souhlas, i když se už objevují dlouhodobé deflační prognózy... K tomu gaunerovi se už nebudu vyjadřovat, protože bych si pokazil pátek:-)
        Jesse
  •  
    24.05.2013 9:48

    Vážený pane ministře ing. Kalousku. Já bych se dostavby Temelínu nebál. Oprvdu, ale opravdu nic nemůže daňové poplatníky stát více, než Váš pobyt ve " vládě" .
    Achjo...
  • Každá zakázka může být prodělečná
    24.05.2013 9:31

    pokud je nesprávně načasovaná a neprovádí se dostatečně důsledný průběžný audit. Zakázka se nesmí stát noční můrou. Každá investice musí být podrobena podrobné analýze nákladů a budoucích výnosů, potažmo zisku.
    KONTO
    • Re: Každá zakázka může být prodělečná
      24.05.2013 9:53

      stavba elektrárny nepodléhá počasí, takže o načasování zde není nutno vůbec mluvit. Zahrnovat do koncepce na 60 let dopředu ceny vstupů a produkce je též nesmysl, protože to nevědí ani nejlepší ekonomové s výhledem na 1 rok (natož primitiv Kalousek). S tím kalkulují pouze lidé typu Kalouska, aby mohli na akci parazitovat.
      Jesse
      •  
        24.05.2013 10:10

        tricgu bych váš názor opravil. Kalousek to má spočítané dobře. a)politické body Kolik lidí ho bude hanit za to že Temelín nebude stát, ale že ho nepostaví a ještě se postaví do role toho kdo hlídá peníze mu u některých lidí muže přinést body,už proto, že je asi dohodnut s Sobotkou. b)Přece jen by musel krajíc s kterého ukrajuje, tu na ekologické škogy(naštěstí ta superlumpárna mu nevyyšla) tu na dárek církvím, tu na nějaký počítačový projekt, nebo nákup předražených zbrojních a jiných zakáze.c Ješitnost vlastní všemocnosti a neomezeného pocitu moci, sem tam nechá někoho odsihat Lessy, sem tam někomu nedoporučí aby se zastřelil, protože je křesťan, Určitě by se našlo víc pohnutek, Nahrávání kamarádúm neomezená moc analitického útvaru, která mu dává moc vydírání a j. Prostě je to milovaný Kalousek.
        Homo
    • Re: Každá zakázka může být prodělečná
      24.05.2013 9:52

      Každá analýza je postavena na nějakých číslech. A dovedu si představit jak se asi takový výhled na 30 let dopředu dělá.. pohledem z okna. Kouzlo každého analytika je v tom, že on dává pouze doporučení. A za nic nikomu neručí..
      Marek
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů