Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
KIT digital po restrukturalizaci letos počítá se ziskem 2,4 mil. USD a tržbami 120 mil. USD. Heiland zůstane CEO

KIT digital po restrukturalizaci letos počítá se ziskem 2,4 mil. USD a tržbami 120 mil. USD. Heiland zůstane CEO

13.05.2013 15:29, aktualizováno: 13.5. 15:34
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Aktualizováno

Společnost KIT digital, která se donedávna obchodovala na pražské burze a která prochází restrukturalizací v rámci bankrotové ochrany pod kapitolou 11 amerického obchodního zákoníku, zveřejnila vůbec první odhady letošních finančních výsledků. Podle nich by měl ozdravený nástupce KITu, který může se souhlasem soudu do několika týdnů vyjít z bankrotového řízení, letos hospodařit s čistým ziskem 2,4 mil. USD a tržbami 120 mil. USD. Jedná se o první čísla, která KIT vydal po listopadu minulého roku, kdy vyšly najevo nesrovnalosti v předchozích účetních výkazech, které otřásly důvěrou akcionářů ve výkony společnosti.

Management KIT digital, sídlící v New Yorku, požádal o ochranu před věřiteli 25. dubna po dohodě s trojicí největších akcionářů (Prescott Group Capital Management LLC, JEC Capital Partners LLC a Stichting Bewaarder Ratio Capital Partners). Ti se rozhodli společnost, sužovanou žalobami a následky předchozí bujaré akviziční politiky, kapitálově podpořit, uhradit dosavadní zajištěné i nezajištěné závazky a vydělávající zdravé jádro vyčlenit do nové entity pojmenované Piksel.

Piksel bude zahrnovat dceřiné společnosti Ioko 365, Polymedia, Kewego, Multicast/KDA a Megahertz, které nyní KIT 100% ovládá a jejichž chod soudním řízením ovlivněn nebyl. Zveřejněná prognóza finančních výsledků za letošní rok staví na předpokladu, že pět zdravých dcer KITu vydělává od začátku roku na sebe a nezatěžují je dluhy matky. Ty budou uhrazeny z finanční injekce 25 mil. USD, kterou KITu poskytnou tři největší akcionáři. Další 3 miliony od nich společnost dostane na pokrytí výdajů spojených s bankrotovým řízením. Za to trojice zachránců obdrží 100% balík v nově vzniklém Pikselu, přičemž stávajícím akcionářům společnosti KIT digital nabízí účast v Pikselu prostřednictvím warrantů emitovaných ke každé akcii KITu. Podle zájmu investorů potom trio přizpůsobí svou majetkovou účast v Pikselu.

Finanční prognóza, kterou management KITu předložil jako doplněk k restrukturalizačnímu plánu představenému 8. května, v příštím roce počítá se 4% růstem tržeb na 130 mil. USD a téměř se zdvojnásobením zisku na 4,3 mil. USD. KIT digital za celou svou existenci nikdy v zisku nebyl. Podle předběžné rozvahy by celková aktiva Pikselu by měla činit 96,5 mil. USD, z čehož na hotovost a hotovostní ekvivalenty připadne 11 mil. USD.

Zvrat v hodině dvanácté

Problémy společnosti vypluly napovrch 19. listopadu 2012, když ohlásila, že auditní výbor odhalil možné nesrovnalosti v účetnictví, které mohly zkreslit dříve publikované výsledky firmy za roky 2009 až 2011 a možná i ty za 1Q a 2Q 2012. Firma pak odsunula oznámení výsledků za 3Q12, zahájila jednání s věřiteli a začala rozprodávat majetek a hledat nové zdroje kapitálu. Obchodování akcií KIT digital následně skončilo na americké burze Nasdaq k 21. prosinci 2012 a pražská burza ve stejný den také ukončila obchodování titulu v segmentu START. Titul se téhož dne přesunul na mimoburzovní trh OTC Pink Sheets, kde se obchoduje dodnes.

Po stažení z Prahy zbylo v Česku mnoho investorů, kteří si akcie KITu ponechali, avšak měli velmi omezené možnosti dozvědět se víc o budoucnosti své investice. Jejich zájmy zastupuje občanské sdružení KIT digital Active Investors, které vzniklo na počátku roku 2013 a navázalo úspěšně komunikaci přímo s vedením KIT digital, konkrétně s výkonným ředitelem Peterem Heilandem, který do představenstva nastoupil loni v létě.

Heiland si firmu vzal do parády od srpna 2012, kdy byl představenstvem zvolen jako dočasný výkonný ředitel. Předtím nakoupil přes 4,3 milionu akcií v rozmezí 3,0-4,6 USD za kus. Dnes je prostřednictvím fondu JEC Capital Partners, jehož je jednatelem, se 7,7% podílem druhým největším akcionářem KITu. Akcie společnosti v pátek na OTC trhu uzavřely u 0,3 USD za kus.

Po svém příchodu se Heiland, který už dokázal úspěšně vyvést z bankrotu několik firem, nestačil divit, v jakém stavu firmu bývalý management v čele Isazou Tuzmanem zanechal. „Bylo to daleko horší, než jsem čekal,“ svěřil se Heiland v telefonickém rozhovoru ze zástupci sdružení českých akcionářů. Nešlo jen o špatně vedené účetnictví, ale i o extrémně nevýhodně uzavřené akviziční či licenční smlouvy, které společnost táhly ke dnu. KIT měl navíc na krku hromadnou žalobu akcionářů dožadujících se nového auditu minulých hospodářských výsledků. Tuzman, který dosud v KITu drží 3,8 %, loni v květnu prodal 677 tisíc kusů akcií.

Záchranná operace

Nový ředitel se začal postupně zbavovat dcer, které nezapadaly do jádrového byznysu firmy, a ve snaze osekat náklady propustil polovinu zaměstnanců zbylých poboček. Ani to však nestačilo. „Rekalkulace finančních výkazů při tomto typu machinací je velmi nákladná a časově extrémně náročná. Trvala by nám dva roky a stála miliony dolarů a přidaná hodnota pro akcionáře a firmu by byla nula. Kapitola 11 se pro nás stala jediným možným východiskem,“ sdělil českým akcionářům Heiland.

„Piksel bude úzce zaměřen, bude ziskový a bude bez dluhů,“ vypočítává Heiland faktory, které by podle něj akcionáři KITu měli zvážit při rozhodování o využití warrantů na nákup akcií restrukturalizované firmy. Jejich distribuce začne ihned po schválení restrukturalizačního plánu newyorským bankrotovým soudem. Heiland k Pikselu dodal, že má mnohem větší potenciál, než co by napovídala současná tržní kapitalizace KITu (kolem 18 mil. USD). V restrukturalizované firmě hodlá působit dlouhodobě, aby se mu investice do akcií KITu vrátila.

Rozhodování čeká i členy českého sdružení akcionářů. To se za několik měsíců svého působení rozrostlo na víc než 350 účastníků, kteří dohromady disponují něco přes 5 miliony akcií. To jim v KITu dává podíl 8,3 %. Hlavním úkolem je komunikace s vedením společnosti a distribuce informací členům sdružení.

Dosavadní působení nového vrcholového managementu KIT digital a plán restrukturalizace hodnotí sdružení vesměs pozitivně. „Výbor sdružení po prvním prostudování plánu na reorganizaci KIT digital podporuje základní koncept tohoto návrhu ze dne 8.5. 2013. Vzhledem k tomu, že doposud nebyla představena žádná jiná alternativa, je tato cesta určitě lepší než vyhlášení definitivního bankrotu dle kapitoly 7. Plně doufáme, že soud podpoří předložený plán, který zaručuje plné vyrovnání veškerých závazků KIT digital a všem akcionářům umožní podílet se za určitých podmínek na další podnikatelské činnosti společnosti Piksel,“ uvádí se v dnešním prohlášení KIT digital Active Investors.

Sdružení také s opatrným optimismem přijalo ekonomické prognózy na rok 2013, 2014 a 2015, které jsou součástí plánu reorganizace. „Poprvé od vzniku KIT digital se snad dočkáme plusových hodnot u položky zisku. CEO Heiland má s restrukturalizací prodělečných firem bohaté zkušenosti a stojí za ním slušné výkony. Jelikož i lidé z vrcholového vedení do akcií KITu nainvestovali, mají velkou motivaci postavit firmu na nohy," sdělil serveru Patria Online jeden ze zakladatelů sdružení.

Jako pozitivní signál vidí i účast KITu na dubnovém veletrhu digitálních technologií přenosu videa NABSHOW v Las Vegas. Společnost zde představila dva nové produkty – KIT Cloud a 2Si, kterými dokázala ohromit přítomné odborné publikum. 2Si má být inovativní aplikací pro vícekanálovou distribuci videa, jejíž cílovou zákaznickou skupinu mají tvořit síťoví operátoři a vysílací společnosti. KIT Cloud zaujal schopností zprostředkovat přes internet zážitek televizního vysílání. Zástupci KIT digital se na veletrhu ujali moderování několika panelů.

Nejbližším konkurentem KITu v úzce specializovaném odvětví IP videopřenosů a jejich distribuce na nejrůznější mediální platformy je americká společnost Brightcove se zhruba 300 zaměstnanci. V uplynulých čtyřech kvartálech firma zaúčtovala tržby 93 mil. USD a čistou ztrátu 14 mil. USD. Trh ji momentálně oceňuje na 218 mil. USD.

 
(Zdroje: KIT Digital, KIT digital Active Investors, YahooFinance, WSJ, American Legal Claim Services)


Čtěte více:

KIT digital (až -76 % v USA, v Praze zastaveno): Naše výsledky za 2009 až 2Q12 jsou chybné, řešíme nedostatek hotovosti
22.11.2012 8:19
Management KIT digital objevil chyby a nesrovnalosti v účetnictví zne...
KIT digital – Firmu čekají těžké časy, akcionářům hrozí enormní naředění (snížení cílové ceny)
22.11.2012 15:40
Společnost KIT digital včera v noci oznámila zjištěné chyby v účetnic...
KIT digital skončí i v Praze. Naposledy se bude obchodovat ve čtvrtek. Akcie -35 % (+komentář)
19.12.2012 14:00
Stažení akcií KIT digital z amerického trhu Nasdaq, k němuž dojde již ...
Akcie KIT digital nezmizely. V tichosti se přesunuly na „šedý“ trh OTC
21.12.2012 17:22
K dnešnímu otevření pražské burzy i americké akciové burzy Nasdaq si...
Australská Invigor žaluje KIT digital o 15,2 mil. AUD, bývalá dcera představila novou strategii a jméno
10.01.2013 11:42
Australská skupina Invigor se rozhodla zažalovat KIT digital o částku ...
KIT digital požádá o bankrotovou ochranu. Ziskové dcery spojí do nové firmy. Akcie -30 %
17.04.2013 9:01
Americká společnost KIT digital po dohodě s trojicí největších akcioná...
KIT digital žádá úřady o bankrotovou ochranu. Dluží asi 12,5 milionu dolarů
26.04.2013 13:07
Americká technologická společnost KIT digital (0,30 USD, 11,11%) požád...

Váš názor
  • gdepak jsem to
    13.05.2013 16:28

    samé jenom slyšel? Aha, už si vzpomínám... při vydání inzerátu na IPO. Prdím smích a nemohu to zastavit :-)))))
    Jesse
  •  
    13.05.2013 16:09

    a na cem se chces spalit?? Na tech 0,41centu na akcii??Hmmm
    Vata
    •  
      13.05.2013 16:18

      Tak ono nejde o to jestli to stojí 0,41 nebo 0,01. Jde o to kolik do toho vrazíš. A nezapomínejme, že ještě musíš koupit akcie původního KITD abys mohl koupit waranty, takže připočíst dalších min. 0,2.
      fojta
  •  
    13.05.2013 16:07

    udělej si svuj domácí úkol a pomož si sám.
    db
  •  
    13.05.2013 15:58

    Tak jestli to dobře chápu, tak když si ted´koupim v améru akcie KITD a na základě jejich držení nakoupím nějaký waranty za 0,41 za kus, tak se stanu akcionářem Piksly a za pár let na tom vydělám balík.Takhle to čtu já, ale připadá mi to nějaký jednoduchý a už jsem se na KITu hodně spálil. Co o tom soudíte ???
    fojta
    •  
      13.05.2013 16:22

      Někdo dluží pouhých 12,5 mil. US, tržby má 120 mil, předpokládejme. ,že platy zaměstnanců činí max. 15 mil US, provize 3 největším akcionářům činí 60 mil. US, nějaké drobné na reprezentaci a zbyde 2,5 mil.
      Jezdec.
      • Myslitel Jezdec
        13.05.2013 16:55

        Koumák vychtralý :o)). Tebe hned jen tak někdo neobjede.
        zzzzz
Aktuální komentáře
24.04.2024
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m