Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Šéfové automobilek očekávají další zavírání továren v Evropě

Šéfové automobilek očekávají další zavírání továren v Evropě

10.09.2013 18:34
Autor: ČTK

Oživení evropského automobilového trhu bude pravděpodobně pomalé a evropské automobilky budou muset uzavřít další továrny a zrušit další pracovní místa. Uvedli to dnes podle agentury Reuters vedoucí představitelé automobilek na frankfurtském autosalonu.

Podle šéfa největší evropské automobilky Volkswagen (173,88 EUR, 4,43%) Martina Winterkorna by v Evropě mohlo být uzavřeno zhruba deset automobilových továren. Winterkorn nicméně upozornil, že samotný Volkswagen, jehož součástí je rovněž mladoboleslavská Škoda Auto, produkci snižovat nemusí, protože těží ze silného růstu poptávky ve Spojených státech, Číně a Rusku.

Francouzská automobilka PSA Peugeot (12,33 EUR, 1,82%) Citroën podle svého šéfa Philippa Varina jedná o dalším snižování výroby ve Francii. Firma již loni oznámila, že ve Francii propustí zhruba 8000 zaměstnanců a uzavře továrnu v Aulnay-sous-Bois na severním předměstí Paříže.

Podrobnosti o dalším snižování produkce automobilka podle Varina zveřejní teprve poté, co o nich informuje odbory. PSA patří mezi podniky, na které měl největší dopad kolaps evropského automobilového trhu. Celosvětový prodej automobilky se loni kvůli slabé poptávce v Evropě propadl o 16,5 procenta na 2,97 milionu vozů.

Firma chce do konce příštího roku zastavit ztráty, které se pohybují kolem 200 milionů eur měsíčně, a do roku 2015 plánuje návrat k zisku. PSA Peugeot Citroën je po německém Volkswagenu druhým největším výrobcem aut v Evropě. Firma působí také v České republice, kde má společný podnik TPCA s japonskou automobilkou Toyota (127,31 USD, 0,40%).

Automobilový trh v Evropě se dostal pod silný tlak kvůli negativním dopadům dluhové krize na ekonomiku. Evropští spotřebitelé kvůli stoupající nezaměstnanosti omezili nákupy dražšího zboží, jako jsou právě automobily. Poradenská společnost PricewaterhouseCoopers nicméně minulý měsíc uvedla, že evropský automobilový trh již dosáhl svého dna a v příštích letech bude pomalu oživovat.

"Nejhorší je za námi," prohlásil Varin. "Evropský trh se během příštích tří až pěti let zotaví," dodal. Podle Winterkorna je nicméně na evropský trh zapotřebí i nadále pohlížet skepticky. Podobný postoj vyjádřil rovněž šéf německé automobilky BMW (79,14 EUR, 1,24%) Norbert Reithofer. "Evropa je nyní problémovým dítětem. V letošním roce ještě nevidíme světlo na konci tunelu," řekl Reithofer. Dodal, že zlepšení situace na evropském trhu se pravděpodobně dostaví nejdříve ve druhé polovině příštího roku.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data