Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozum a konec chudoby

Rozum a konec chudoby

09.10.2013 7:29

Světová banka si stanovila dva nové cíle: ukončit do roku 2030 extrémní a chronickou chudobu ve světě a prosazovat společnou prosperitu definovanou jako zlepšení situace nejchudších 40% populace v každé společnosti. Když nyní Otevřená pracovní skupina Valného shromáždění OSN pro trvale udržitelné rozvojové cíle tyto úkoly v boji proti chudobě schválila, při debatě, jak toho dosáhnout, opět vyvstala stará otázka: Rozšíří se přínosy hospodářského růstu samovolně do všech segmentů společnosti, anebo potřebujeme cílenou přerozdělovací politiku?

Mnozí lidé setrvávají v táboře zastánců všemocného růstu pouze kvůli chybné dedukci a na rozdíl od zapálených ideologů je lze přesvědčit o mylnosti jejich stanoviska. Proto je druhý cíl Světové banky, tedy prosazovat společnou prosperitu, důležitý nejen sám o sobě, ale i jako nezbytný doplněk cíle skoncovat s chudobou.

S vědomím, že určitá „frikční“ chudoba bude v příštích dvou desetiletích zákonitě přetrvávat, si Světová banka vytkla oficiální cíl snížit podíl lidí žijících pod hranicí chudoby – definované jako denní spotřeba na osobu v hodnotě nižší než 1,25 dolaru (měřeno podle parity kupní síly) – na méně než 3%.

Výzkum Světové banky předpovídá, že pokud všechny země porostou stejným tempem jako v posledních 20 letech beze změny distribuce příjmů, klesne míra chudoby ve světě ze 17,7% v roce 2010 na 7,7% do roku 2030. Kdyby ekonomiky rostly rychleji, totiž průměrným tempem zaznamenaným v prvních letech nového tisíciletí, klesla by míra chudoby na 5,5%.

Z těchto údajů vyplývá, že samotný růst nás k tříprocentnímu cíli pravděpodobně nedovede. To je však pouhá hypotéza. Dalo by se tvrdit, že bychom se přesto měli opřít o růst a jednoduše přijmout opatření, která ho ještě více povzbudí.

David Dollar, Tatjana Kleinebergová a Aart Kraay v nové studii empiricky analyzují vztah mezi růstem a chudobou. Jejich rozsáhlá práce čerpá z vysoce kvalitních výzkumných dat z 118 zemí a dospívá k jednoznačnému závěru: hnacím motorem mýcení chudoby, k němuž došlo v posledních desetiletích, byl v převážné míře celkový růst příjmů ekonomik. Konkrétně řečeno je 77% odchylky příjmového růstu mezi nejchudšími 40% populace různých zemí odrazem rozdílů v celkovém průměrném příjmovém růstu v těchto zemích.

Podobná zjištění vedou mnohé lidi k závěru, že k vymýcení chudoby postačí spolehnout se na celkový růst a že přímé vládní intervence mají jen malé opodstatnění. Takový závěr je však mylný a ilustruje logický lapsus.

Abychom pochopili důvod, předpokládejme, že by v roce 1930 provedl některý ekonom empirickou studii toho, co léčí nakažlivé nemoci, a po analýze hromady údajů z předchozích let by dospěl k závěru, že 98% všech léčitelných nemocí lze vyléčit bez použití antibiotik, tedy tradičními léky nejrůznějších druhů. Tento závěr by byl s největší pravděpodobností platný, jelikož používání antibiotik před rokem 1930 – pouhé dva roky poté, co Alexander Fleming objevil penicilin a mnoho let předtím, než se tato látka začala plně využívat jako lék – bylo vzácné a většinou bezděčné.

Nyní však předpokládejme, že by zmíněný ekonom začal tvrdit, že by tudíž bylo hloupé dávat pacientům penicilin, když víme, že 98% všech léčitelných nemocí lze vyléčit tradičními léky a penicilin není tradiční lék. Je to mylná dedukce založená na neexistujících důkazech. Studie dotyčného ekonoma ukázala v roce 1930 pouze to, že tradiční medicína se zasloužila o 98% všech úspěšně vyléčených případů. Neukázala, že penicilin nezabírá.

Je to běžná chyba. Často slýcháme tvrzení typu: „Při tvorbě pracovních míst se musíme opírat o soukromý sektor, jelikož studie ukazují, že 90% předchozích pracovních míst vytvořil soukromý sektor.“ Kdybychom na tuto logiku přistoupili, museli bychom akceptovat tvrzení sovětského výzkumníka z konce 80. let, že se při tvorbě pracovních míst musíme opírat o stát, protože 90% předchozích pracovních míst vytvořil stát.

V oblasti tvorby pracovních míst potvrzují teorie i důkazy závěr, že hlavním tahounem trvale udržitelné expanze je soukromý sektor (čímž ovšem není řečeno, že nemůže existovat prostor pro korekční veřejnou politiku, která učiní soukromý sektor vstřícnějším k tvorbě pracovních míst). V oblasti odstraňování chudoby však teorie i důkazy ukazují, že vhodně koncipované intervence mohou hrát významnou roli. Některé tyto politiky už existují, zatímco jiné je nutné vytvořit – jsou to antibiotika naší éry.

V Indii se vláda desítky let snaží dostat k chudým lidem levné potraviny. Analýza nákladů a přínosů vedla řadu lidí ke konstatování, že tato politika je odsouzená k neúspěchu. Chyba je však v metodě tohoto programu, která se spoléhá na to, že stát bude vybírat potraviny od zemědělců a také je dodávat chudým lidem. Přibližně 45% obilnin během tohoto procesu unikne a zmizí. To ovšem znamená, že je zapotřebí vyřešit úniky, nikoliv ukončit celý program. Z pečlivě koncipovaného partnerství veřejného a soukromého sektoru – při němž stát poskytuje dotaci přímo chudým lidem a ti si pak za ni koupí potraviny od soukromých zemědělců a obchodníků – by měli prospěch všichni.

Je zjevné, že když mají chudí lidé více (zdravějších) potravin, zkvalitní se jejich výživa; když lépe živení lidé chodí do školy, stanou se produktivnějšími; totéž platí o zdravotních službách. Celkový hospodářský růst je důležitý, avšak chudí lidé by neměli být nuceni čekat, až se jeho přínosy rozšíří až k nim; správnou politikou boje proti chudobě mohou vlády podněcovat také růst šířící se zdola nahoru.


Autorem článku je Kaushik Basu, hlavní ekonom a viceprezident Světové banky a profesor ekonomie na Cornellově univerzitě.

© Project Syndicate 1995–2013


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data