Nadcházející vrcholná sezóna bude pro mnohé evropské čokoládovny obtížně zvládnutelná. Náklady výrobců cukrovinek za poslední rok vyskočily téměř o třetinu, zejména kvůli zdražování hlavních ingrediencí. V průběhu klíčových svátků Vánoc, sv. Valentýna a Velikonoc tak mnohým hrozí pokles marží.
Cena kakaového másla, díky němuž se čokoláda pěkně rozplývá na jazyku, od ledna vzrostly o 70 %. Sušené mléko vyskočilo o 50 % výš. Náklady na výrobu tabulky mléčné čokolády podle dat společnosti Mintec ve výsledku vzrostly o 31 %. Tlak na zdražování základních surovin by přitom jen tak polevit neměl.
Severním směrem se v posledních měsících konstantně ubírají i kotace kakaových bobů, které bedlivě sledují velkovýrobci jako či Mars. Kontrakt na jednu tunu se včera v Londýně prodával za 1743 GBP, což představuje 21% nárůst oproti začátku roku. Kakaové máslo boby předhonilo kvůli rostoucí poptávce po vybranějších druzích čokolády v Evropě a Spojených státech. Také cukr, který v uplynulém roce stagnoval či klesal, se podle všeho začíná odrážet ode dna.
Ceny surovin, jako je kakaové máslo, mléko či cukr, se na celkových nákladech na výrobu čokolády podílí z 80 %. Zbytek připadá na obaly.
Na negativní tendenci na nákladové straně si čokoládovny stěžují v nejnovějších účetních výkazech. Podle švýcarského Lindtu začalo kakaové máslo zdražovat na podzim loňského roku, přičemž letos se přidaly lískové ořechy, mandle a mléko.
Velcí výrobci, kteří uzavírají dlouhodobé dodavatelské kontrakty, jsou k absorpci cenových výkyvů lépe uzpůsobeni. Menší konkurenti budou muset vyšší náklady přenést na spotřebitele. Podle Francisca Redruella ze společnosti Euromonitor International by se růst nákladů mohl dotknout cen v obchodech. „Velmi záleží na velikosti výrobce, ale průměrná firma může tváří v tvář rostoucím nákladům držet ceny tak šest měsíců,“ tvrdí Redruella.
Za zvyšováním cen hlavních ingrediencí pro výrobu čokolády stojí povětšinou nepřízeň počasí. Sucho na západě Afriky vzedmulo ceny kakaa a kakaových produktů. Mléko bylo zase zasaženo loňským katastrofálním vedrem ve Spojených státech, kvůli němuž zdražilo krmivo. K tomu se přidalo sucho na Novém Zélandu, světové jedničce ve vývozu mléka, a také rostoucí poptávka v Číně a Rusku.
„Nabídka mléka je globálně velmi slabá,“ tvrdí Kevin Bellamy z Rabobank. Očekává, že ceny se budou držet vysoko až do půlky příštího roku. Na trhu s kakaem by měla vyrovnanost mezi nabídkou a poptávkou přejít do převisu poptávky, což by mělo dál tlačit ceny výš. Analytici také upozorňují, že mnoho společností se nezajistilo dostatečně dopředu, takže na ně růst cen vstupů dolehne rychleji než obvykle.
(Zdroje: FT, Bloomberg)