Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Týden na pražské burze: Telefónica svižně dohání dividendu, CETV nezastavila reklama Novy

Týden na pražské burze: Telefónica svižně dohání dividendu, CETV nezastavila reklama Novy

11.10.2013 18:57, aktualizováno: 11.10. 19:12
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Zisky CETV, Komerční bance, Pegasu či Erste a ztráty Telefónice bez dividendy, NWR či tabákovému titulu Philip Morris ČR přinesl právě uplynulý týden na pražské burze. Index PX „posílil“ o 0,12 procenta, což dobře ilustruje utlumenou a váhavou náladu na trzích v regionu, západní Evropě i Spojených státech, o které jde především. Tón trhům totiž udávala nejprve zákopová válka o vládní výdaje a dluhový strop mezi demokraty a prezidentem Obamou na straně jedné a republikány na straně druhé, vystřídaná rýsujícím se návrhem republikánů na oddálení nárazu na dluhový strop o šest týdnu, výměnou za návrat k debatě o výdajích vlády a rozpočtovém schodku. Hmatatelný výsledek jednání do této chvíle dostupný není.

Klíčovým bodem americké korporátní sféry je začátek hlavní výsledkové sezóny za 3Q. Z velkých jmen se dozvěděli nejprve výsledky producenta hliníku Alcoa a v závěru týdne bankovního dua JPMorgan a Wells Fargo. V příštím týdnu reporty pokračují dalšími klíčovými bankami - průběh výsledkové sezóny můžete sledovat zde.

Vítězem týdne jsou se 4% zpevněním akcie CETV a to přes negativní zprávu o vývoji reklamních příjmů ve skupině CETV klíčové televize Nova. Končí nad 107 korunami za akcii. Komerční banky zakotvila na rovných 4300 se ziskem 1,8 %, s podobným Pegas u 592 . Mírně si polepšily Erste a VIG.

Na sestupné straně stojí v čele Telefónica. S obchodní hladinou kolem 300 korun a vypršením nároku na odměnu pro akcionáře 30 na akcii v tomto týdnu nemohlo být jinak. Přesto je růst titulu před dividendou a následně i po dividendě atraktivní. Telefónica se ve čtvrtek, prvním dnem bez nároku na odměnu akcionářům, ocitla až na 287 , týden končí z tohoto momentu posunem o 5,5 % či 16 korun výš u hladiny 303 za akcii. Kolem 2 % odepsalo NWR, které získalo souhlas věřitelů úvěrové linky s prodejem OKK Koksoven do rukou skupiny Metalimex, přes procento odepsal Philip Morris, kterého se týkalo hlasování Evropského parlamentu o tabákové směrnici. Ten si ji sice představuje měkčeji, než Evropská komise, což je pro PM ČR pozitivní, na druhé straně odmítl regulatorně na úroveň léčiva postavit e-cigarety. To by naopak pro PM ČR bylo kladem, protože firma na tento segment nesází.

Vítězové a poražení pražské burzy v tomto týdnu:
Růsty % změna Závěr Kč Růsty % změna Závěr Kč
CETV 3,98 107,10 Telefónica CR -5,70 303,00
KB 1,78 4300,00 NWR -2,08 28,30
Pegas 1,70 591,90 TMR -1,48 1197,00
Erste 0,83 615,90 PM ČR -1,25 10750,00
VIG 0,72 977,00 Orco -0,98 60,80
Unipetrol 0,00 171,50 Fortuna -0,19 104,80
ČEZ -0,10 482,90

 

Úvod týdne byl pro pražskou burzu růstový, v rámci Evropy šlo spíše o výjimku. Trh podpořil rostoucí ČEZ a vytrvalý zájem o akcie Telefóniky CR, ještě s nárokem na odměnu pro akcionáře. Posledním dnem s nárokem na 30 byla středa 9. října, bez 20 dividendy + 10 snížení emisního ážia akcie obchodují od čtvrtka 10. října. Spojené státy zůstávaly „na barikádách“ ohledně rozpočtových výdajů i dluhového stropu. Domácí data z průmyslu ale potěšila 1,6% růstem, očekávána byla korekce dolů. Z Evropy přišel horší výsledek indexu důvěry investorů Sentix.
Předseda ČTÚ Jaromír Novák uvedl, že v aukci kmitočtů pro rychlé mobilní sítě LTE by mohli získat frekvence oba dva noví uchazeči. Na českém trhu by tak podle něho mohlo působit pět provozovatelů mobilních sítí.

V úterý se čekání na posun v USA podepsalo na objemech i nevýrazném směru. PX končil seanci o 0,12 % níže. Z tuzemské ekonomiky dnes přišla zpráva o růstu míry nezaměstnanosti v září, z Německa pak vlažný srpnový návrat exportu k růstu a zklamání u průmyslových objednávek.
Bulharský regulační úřad ani po půl roce nerozhodl o tom, zda energetika ČEZ přijde v zemi o licenci. ČEZ zatím nemá informace, kdy by k nějakému rozhodnutí mělo dojít. Regulátor DKEVR zahájil jednání o odnětí licence v dubnu. ČEZ pak oznámil, že provádí dílčí zkoušky v nové paroplynové elektrárně Počerady a na konci roku ji chce uvést do zkušebního provozu.

Níž zakončily akcie Philip Morris ČR. Evropský parlament schválil pozměněný návrh kontroverzní tabákové směrnice, která má výrazně přitvrdit tabákovou regulaci s přáním snížit počet kuřáků v Evropské unii. EP navrhuje proti Bruselu menší rozsah odstrašující reklamy, odmítl zákaz „slim“ cigaret a žádá odklad zákazu mentolových cigaret. U e-cigaret ale odmítl jejich přísnou regulaci jako léčiv. Uvolnil tak segment, do kterého Philip Morris dle své strategie nehodlá vstoupit a který je pro něj v konkurenční pozici.

Střed týdne, žádná změna. Trhy zůstávaly nervózní při vyčkávání na posun v řešení patové situace kolem amerických vládních výdajů a dluhového stropu. Západoevropská část regionu oscilovala poblíž nuly, či mírně v červených číslech a obdobně dopadl lokální index PX , který končil s minimální změnou. Posun naznačila až zpráva v samém závěru obchodování, že prezident Obama svolal k jednáním v Bílém domě nejprve demokraty a o den později republikány z obou komor Kongresu. Do té doby jednání odmítal.

Z jednotlivých zástupců se dařilo akciím Komerční banky, která za podprůměrného objemu rostla o 1,3 % nad 4250 metu. Beze změn prošla seancí rakouská Erste, která se držela poblíž 600 za akcii. MMF ve své zprávě o finanční stabilitě varoval před systémovým rizikem evropského bankovního sektoru. Bankám ve Španělsku, Portugalsku a Itálii předpověděl riziko úvěrových ztrát z korporátních úvěrů v rozsahu 250 miliard eur v nejbližších dvou letech a uvedl, že je třeba zvyšovat rezervy a na faktor myslet při přebírání dohledu ECB nad klíčovými bankami v eurozóně.

Poslední den s nárokem na odměnu pro akcionáře ve výši 30 na akcii se obchodovala Telefónica CR. V průběhu seance propadla z denních maxim u 324,8 až k 317 . Situace se v závěru stabilizovala zpět nad 320 .

5% ztrátu utržilo zámořské CETV, které tak dohánělo skoro 5% pád v zámoří. Výnos z prodeje reklamy podle odhadů založených na sledovanosti ceníkových cenách za prvních 8 měsíců Nově propadly o 49% na 3,15 miliardy korun, zatímco hlavním konkurentům se tento výnos zvýšil. Nova podle HN po oznámení odchodu A. Sarbu nyní otáčí a místo dříve ražené tvrdé strategie zdražení a nulových slev nabízí inzerentům různé úlevy s cílem zvýšit objemy prodané reklamy.

Ve čtvrtek tón pražské burze dlouho objemem i směrem vývoje udávala Telefónica CR, poprvé bez 30korunové odměny pro akcionáře. Titul padal o více jak 10 %, nakonec uzavřel níž o 7 % u 297,5 . Zlom ale přišel odpoledne. Republikáni v americkém Kongresu nastínili návrh na uvolnění dluhového stropu na šest týdnů, aby získali čas na navrácení debaty s demokraty a prezidentem Obamou k tématu vládních výdajů. Informace vyhnala do výšin indexy v západní Evropě, USA i našem regionu. V pozdější fázi obchodování se tak pozornost posunula s vývojem ve Spojených státech k bankám. Rakouská Erste vystřelila v souladu s okolním vývojem o více jak 2,5 % výše k denním maximům u 615 . Následně se k ní přidala i Komerční banka, která se tak vrátila testovat aktuální resistenci v pásmu 4320 – 4340 za akcii. Analytici KBW oznámili zvýšení doporučení pro akcie Komerční banky na "outperform" z "market perform" s cílovou cenou 4700 .

Česká republika a Slovensko jsou v regionu střední Evropy zeměmi, nejméně citlivými na dopady ústupu od uvolněné měnové politiky ve Spojených státech i dalších vyspělých zemích, uvedla ratingová agentura Moody's. Intenzita dopadu dle ní bude záviset na velikosti a likviditě domácích finančních zdrojů.

Akcie ČEZu rostly o 0,9 % k 495 . Bez výrazného negativního vlivu zůstala zpráva, že státem dosazený administrátor bývalé albánské distribuční divize ČEZ odstoupil na protest proti znárodnění, i varování analytiků před možnými negativními důsledky voleb na hospodaření ČEZu.
V samém závěru týdne PX neudržel až 0,8% zisk a ve finále 0,3 % ztratil. Poněkud překvapivým vítězem posledního obchodního dne v týdnu se staly akcie Telefóniky CR, které navzdory středečnímu vypršení nároku na dividendu posílily o více než 3 %. Vývoj na Wall Street doháněly akcie CETV, které přidaly bezmála 3 % a zavřely na 107,1 . Za celý týden tak posílily o 4 %.

Volatilním vývojem prošly akcie bank, které sice během dopoledne navázaly na čtvrteční rally, ale odpoledne postupně tyto zisky odevzdávaly. Akcie Erste Bank z 1,7% průběžného zisku nakonec udržely pouze 0,4% růst. Akcie Komerční banky, které rostly až o 0,6 %, uzavřely den o procento níže na 4300 . Úvodní růst neudržely ani akcie ČEZu, které propadly o 2 %, když následovaly strmý pokles akcií německých konkurentů RWE a E.ON. Analytici Morgan Stanley totiž snížili cílovou cenu pro akcie E.ON na 14 EUR z 14,8 EUR. Podporou ČEZu mohla být z kraje dne zpráva agentury Moody’s říkající, že ČEZ přestojí další pokles cen elektřiny lépe než rakouský Verbund, protože umí lépe snižovat náklady výroby a předprodávat na delší dobu dopředu.

Realitní skupina Czech Property Investments (CPI) miliardáře Radovana Vítka počátkem října pohltila firmu Sidoti a s ní nemovitosti odkoupené od likvidovaných investičních fondů Endurance, které v minulosti založila skupina Orco, vyplynulo z úředních dokumentů. Akcie Orco v závěru týdne mírně ztratily.

Jednotlivé zprávy k tuzemským akciovým titulům naleznete v sekci Akcie - ČR.



Čtěte více:

Český průmysl v srpnu: Pohyb dovolených vylepšil data, známek optimismu však přibývá
07.10.2013 9:44
Závěr prázdnin přinesl nečekaně příznivé informace o vývoji českého pr...
Erste vidí oživení na trhu s elektřinou. ČEZu věří více než polské konkurenci
07.10.2013 12:52
Zářijové vzedmutí cen elektřiny věstí podle Erste, že energetický trh ...
Rok korunových „intervencí“ a neschopnost udržet myšlenku, či myšlenku opustit
07.10.2013 19:48
Kurz CZK/EUR se ve chvíli zrodu tohoto článku pohybuje kolem 25,62, CZ...
Evropský parlament odmítl přísnou tabákovou směrnici (+komentář)
08.10.2013 15:59
Evropský parlament dnes schválil pozměněný návrh kontroverzní tabákové...
Alcoa překvapila ziskem i tržbami, pomohl jí letecký průmysl. Akcie v poobchodní fázi + 2,5 %
08.10.2013 22:58
Největší americký producent hliníku Alcoa představil výsledky za třetí...
V čele Fedu stane poprvé žena. Bernankeho vystřídá Yellenová
09.10.2013 7:55
Prezident Barack Obama nominuje na post budoucí šéfky americké centrál...
Moody's: ČR a Slovensko zasáhne utažení měnové politiky Fedu nejméně. Dosud z ní těžily
10.10.2013 12:26
Česká republika a Slovensko jsou v regionu střední Evropy zeměmi, nejm...
Vítkova CPI pohltila Sidoti a aktiva Endurance fondů z rukou Orco
10.10.2013 19:21
Realitní skupina Czech Property Investments (CPI) miliardáře Radovana ...
ČEZ přestojí další pokles cen elektřiny lépe než Verbund, říká Moody’s (komentář)
11.10.2013 9:36
Moody’s říká, že tuzemská energetika ČEZ je v lepší pozici než rakousk...
JPMorgan (až +3 %) poprvé za Dimona ve ztrátě kvůli sporům. Silou očištěného zisku ale překvapila
11.10.2013 13:25
První z velkých amerických bankovních jmen nezahajuje výsledkovou sezó...
Wells Fargo (-2 %) ve 3Q s rekordním ziskem, ale provozně slabší. Buffettova sázka na banky se zadrhává?
11.10.2013 14:22
Banka Wells Fargo platící za největšího poskytovatele úvěrů na bydlení...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly
10:15Inflace v Británii v březnu klesla na 3,2 procenta, je nejníže za dva a půl roku
9:17Výrobce čipů ASML je díky vývozu do Číny v zisku, má ale málo zakázek
9:07Rozbřesk: Globální výprodej dostal pod tlak i středoevropské trhy
8:54ČEZ jedná o větrných turbínách v lesích. Bank of England možná začne snižovat sazby dříve než Fed a futures jsou smíšené  
8:09Adidas po nečekaně úspěšném prvním čtvrtletí zvedl celoroční výhled
6:27Komerční banka, a.s.: Hlavní akcionáři KB k 31.3.2024
6:21EUC a.s.: Výroční zpráva EUC, a.s. za rok 2023
5:58Stratégové z Wall Street varují, že pokles na akciích může vyvolat širší prodeje

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m