Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rok korunových „intervencí“ a neschopnost udržet myšlenku, či myšlenku opustit

Rok korunových „intervencí“ a neschopnost udržet myšlenku, či myšlenku opustit

07.10.2013 19:48

Kurz CZK/EUR se ve chvíli zrodu tohoto článku pohybuje kolem 25,62, CZK/USD kolem 18,89. Naposledy jsme se dívali na to, jak  koruna (de)švýcarizuje, někdy na počátku února. V následujícím grafu s aktuálními čísly je vidět, jak kurz koruny k dolaru reaguje na kurz eurodolaru. Logika takového pohledu je jednoduchá: Jedním z hlavních tahounů eurodolaru bylo globální přepínání na averzi (posilování dolaru) a náklonnost k riziku (k tomu přidejme očekávané relativní uvolnění politiky Fedu a ECB)). Chování koruny si tak můžeme rozdělit na to tažené právě posuny mezi globálním optimismem a pesimismem a na všezahrnující zbytek – tedy i „hrozbu“ intervencí.

Světle modré body ukazují reakční funkci koruny, která platila roku 2011. Pak došlo k systematickému posílení koruny, o kterém můžeme hovořit jako o švýcarizaci – reakční křivka se posunuje doleva. Jinak řečeno, při každé z úrovní eurodolaru byla koruna systematicky silnější. Oranžově je vidět reakční funkce koruny v roce 2012 do října. V podstatě se plně kryla s body tmavě modrými. Červené body pak ukazují, jak se koruna chovala po říjnu. Tedy po měsíci, kdy se začalo spekulovat o zásahu ČNB (zanedlouho začala ČNB slovně intervenovat). Prvotní vývoj byl takový, že koruna si posilovala a oslabovala dále v souladu s dříve nastavenou reakční funkcí. Měkké intervence ČNB měly tedy zanedbatelný efekt. Pak se ale červené body začaly konečně posouvat doprava. Jinak řečeno, při každé úrovni eurodolaru se koruna stávala slabší. Vracela se tak zpět do mustru chování nastaveného v roce 2009. Zároveň je ale patrné, že až k němu ani zdaleka nedošla. Zastavila se tak na třetině této cesty: 
 
001 

Z grafu je tak do určité míry patrné, jak úspěšné byly dosavadní slovní intervence ČNB. Ale skutečně jen do určité míry. Není totiž jasné, co by se stalo bez nich. Je dost dobře možné, že by se reakční funkce nadále posouvala doleva a slova ČNB jsou tak mocnější, než by se zdálo z porovnání s rokem 2011. Příliš velkým zjednodušením je pak přímé porovnávání kurzů někdy „tehdy“ a dnes – nebere v úvahu to, že na kurz má silný dopad vývoj v globální ekonomice, zde aproximovaný právě eurodolarem.

Pro exportéry bude koruna stále příliš silná, pro turisty a dovozce příliš slabá. Mimochodem, byl by zajímavý průzkum toho, v kolika českých hlavách vedle sebe bezkonfliktně žije obecná touha po tom, čemu se říká tvrdá měna (nejlépe krytá kovem se značkou výrazu bolesti (sic)), a zároveň poptávka po oslabování koruny intervencemi. U nich zde od začátku zastávám opatrný postoj, postup ČNB dnes vnímám jako rozumný kompromis (je tu ale „ale“ – viz konec). Základní argumenty pro intervence zde nemusíme rozebírat, někdy jsou ale prezentovány tak, jako kdyby šlo o naprostý oběd zadarmo. Tak by tomu samozřejmě nebylo.

Cena za intervenční oběd je přímá – vyšší ceny dovozů a možný negativní dopad na (už nyní utlumenou) poptávku po českém zboží (jak moc jsme například schopni substituovat dražší zahraniční zboží domácí produkcí?). A nezanedbatelná je i cena nepřímá – nejistota, možné špatné načasování, apod. Rozdíl od Švýcarska a jeho SNB je u nás v tom, že koruna posiluje při přepnutí trhů na náklonnost k riziku, zatímco frank při přepnutí trhů na averzi k rizik. Intervence SNB mají tedy proticyklický nádech, zatímco intervence ČNB jsou nádechu cyklického. Což je recept na problémy.

Názory na další vývoj eurodolaru (tedy stále významného tahounu kurzu koruny) jsou nyní poměrně nevyprofilované, podobné je to i s korunou samotnou. V „Stratégové SocGen radí nakupovat českou korunu. Bezpečný ráj dle nich trvá. RBS v opozici“, jsme se mohli dočíst, že oni SocGen vidí korunu jako bezpečný přístav. RBS zase radí jí prodávat proti euru, protože „ČNB není tak daleko od intervence, jak si trh nyní myslí“. Což mě zaujalo, protože podle tohoto se RBS domnívá, že má exkluzivní vhled do hlav rady ČNB, ale i do hlav „trhu“. Možná ano. Každopádně je to ale povědomá hra „já si myslím, že oni si myslí, že já si myslím“, kterou konec konců hraje i ČNB s „intervencemi“ na koruně od samého počátku.

Popsaná hra je globální a tak třeba Commerzbank ve svém posledním komentáři k eurodolaru píše, že záleží na tom, jak při hlasování o taperingu vypadala většina a menšina. Proč se ale zastavovat i fyzických většin a menšin. Nezáleží i na tom, jak moc většinová ta většina byla? Tedy jak moc byl ten či onen přesvědčen, že má hlasovat tím, či oním způsobem. Kdysi jsem tu v narážce na Apple psal, že terminály obchodníků budou možná v budoucnu spojeny s online diagnostikou zdravotního stavu hvězdných CEO. Možná, že ale první na řadě budou snímače mozkových vln centrálních bankéřů. Tak, jako bylo kdysi průlomem zveřejňování zápisu z jejich jednání, tak by dalším krokem mohlo být právě toto online vlnění na Bloombergu. S ohledem na to, jak jsem tento článek začal, si ale nyní trochu připadám jako příklad cimrmanovského „neschopnost udržet myšlenku a neschopnost myšlenku opustit“. Možná se to ale už brzy bude hodit i k těm „intervencím“. Donekonečna jen opakovat to, že něco asi udělám, nejde bez následků. Buď to musím udělat, nebo říct, že jsem změnil názor.

Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie a jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů