Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Tak trochu moc

Tak trochu moc

23.10.2013 19:59

Americké akcie reprezentované indexem S&P 500 se od jara snaží o odvážný kousek. Jejich valuace ve formě PE opakovaně testuje hranici 14,5, což jsem zvýraznil v následujícím grafu. Do roku 2013 toto PE takto testovalo hranici 13, současné snahy o proražení nové hranice jsou ale mnohem frekventovanější a pády dolů mnohem omezenější: 

js1
 
Na začátku léta jsem při podobné situaci jako dnes vyhlašoval korekci a po jejím dostavení se konec korekce. Nyní by šlo udělat to samé, nejdříve se ale musíme zamyslet nad tím, zda se situace od té doby nezměnila. Z hlediska PE to znamená potenciální změnu výplatního poměru POR (poměru dividend a zisků), rizikových prémií a/nebo očekávaného růstu zisků. POR na krátkodobé vlny vliv nemá. Kleslo od počátku léta riziko a rizikové prémie? Možná do určité míry ano. Trh má za sebou úlevu z toho, že k americké sebedestrukci nedošlo a před sebou máme několik týdnů, či dokonce měsíců před tím, než se celé fiskální dohadovací kolečko bude opakovat. A americká ekonomika možná dokonce upevnila své oživení, což by mělo dopad jak na riziko, tak na očekávaný růst zisků. K určité stabilizaci dochází i v Číně (koho zajímá, že směrem k dlouhodobé větší nestabilitě). A v Evropě byla omezena extrémní rizika a dostavila se dokonce někdy mohutně oslavovaná černá růstová nula.

Čtenář může dokonce namítnout, že rozhodující je nyní na trhu likvidita. Může být, ale to nic nemění na tom, že pohyb cen relativně k ziskům (tedy změna PE) vždy znamená změnu rizikových prémií a/nebo očekávaného růstu. Může se stát, že tato změna v implikovaných proměnných nedává smysl, ale to je to, o čem se vlastně bavíme. A s onou likviditou a taperingem je to ošidné. Trh podle mne stále do značné míry uvažuje stylem „čím hůře, tím lépe“. Konkrétně „jen ať se to tolik nelepší, jinak Fed začne dávat nohu z plynu a pak i brzdit“. Je to ale skutečně strach z toho, že pacientovi přestaneme dávat umělé dýchání – protože začal dýchat sám. Nebo je to iracionální slepota a doufání v to, že je možné ho dopovat kyslíkem i poté, co se rozdýchal sám. Ale abych uzavřel současné přemítání o PE: Možná nejsme ve stejné situaci jako před prázdninami, ale mě se zdá, že posun k úrovni 15 je zejména s ohledem na to předkrizový vývoj stále přece jen trochu moc. Z pohledu na minulé roky musím ale konstatovat, že mám znatelný sklon ke konzervatismu.

Trápit vás dnes ale výše uvedeným ještě nepřestanu. Pan Yardeni ke grafu dodává, že zisková očekávání pro rok 2014 dosahují 122,38 USD na akcii a pro rok 2015 134,56 USD. Můžeme tak konstatovat, že při neměnném PE by ceny akcií díky ziskům (pokud se očekávání naplní) vzrostly meziročně o cca 10 %. Tedy optimismus i pokud PE neporoste. Úvahám zde rád dodávám dlouhodobější rozměr, dnes k tomu poslouží druhý graf. Ten ukazuje, jak se v letech 1976 – 2012 v průměru měnila očekávání zisků (jejich růstu) pro daný rok. Klesající křivka neříká nic jiného, než že tato očekávání jsou obvykle s tím, jak rok postupuje, korigována: 

js2
 
Z grafu je konkrétně vidět, že obvykle se na počátku roku čeká asi 14 % růst zisků. Během roku se ale ukazuje, že to je trochu moc. Na konci roku pak zjišťujeme, že zisky porostou asi tak o 5 %. Tedy asi třetinu původních očekávání. Oněch výše zmíněných 10 % bychom tak měli posuzovat jak na základě fundamentu (částečně jsem se tomu věnoval v „Načase předat štafetu“), tak na základě naší psychologie, jejíž vzorec fungování je v tomto případě popsán druhých grafem. Oněch 10 % tak také může být trochu moc. Že by nakonec nějaká 3 %?

Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
  • ujel nám vlak
    24.10.2013 12:55

    Nic si z toho nedělejte, pane Soustružníku. Mně taky...
    prizdis.áč
  •  
    24.10.2013 12:52

    Díky!
    Kalka.
Aktuální komentáře
25.04.2024
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.