Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Hrubý domácí produkt ve 3Q: Recese ještě neskončila

Hrubý domácí produkt ve 3Q: Recese ještě neskončila

14.11.2013 9:44
Autor: David Marek

Zatímco údaje za druhé čtvrtletí přinesly naději, že se české ekonomice podařilo konečně zbavit velmi dlouhé recese, čerstvá data za 3. čtvrtletí přináší nepříjemné vystřízlivění z tohoto snu. Hrubý domácí produkt klesl o 0,5 procenta ve srovnání s předchozím čtvrtletím, v meziročním srovnání se pokles prohloubil ze 1,3 na 1,6 procenta.

Sice nejsou k dispozici detailní údaje, nicméně je zřejmé, že pokles české ekonomiky vychází ze slabosti domácí poptávky i zhoršení čistého exportu. Na straně domácí poptávky jde především o stále chřadnoucí investiční aktivitu. Dosavadní vývoj státního rozpočtu ukazuje, že i letos klesají veřejné investice, a to i přes varování před opakování jejich negativního vlivu na ekonomiku z předchozích let. V době recese není vhodné omezovat výdaje s největším fiskálním multiplikátorem. Spotřeba domácností sice neklesá v meziročním srovnání, bohužel ale ani neroste. Dopočet ukazuje, že pouze změna zásob ovlivnila HDP pozitivně.

Nepříjemnou informací je zhoršení čistého exportu. Zatímco vývoz zboží a služeb se zvýšil pouze o 1,2 procenta, dovoz stoupl o 2,7 procenta. V situaci, kdy rostou ekonomiky našich hlavních obchodních partnerů Německa, Rakouska, Slovenska a Polska je exportní výkonnost české ekonomiky překvapivě slabá.

Ve srovnání s dosud zveřejněnými odhady HDP za 3. čtvrtletí jsou údaje o české ekonomice výrazně horší. V mezikvartálním měřítku se HDP zvýšil o 0,3 procenta v Německu, 0,2 procenta v Rakousku, a 0,8 procenta v Maďarsku.

Studená sprcha, kterou nečekaně špatné údaje o HDP ve 3. čtvrtletí přinesly, zvýrazňuje potřebu uvolnění měnové politiky, k níž ČNB minulý týden přistoupila. Ukazuje se, že slabá není jen domácí poptávka, ale i zahraniční složka HDP. Devizové intervence a oslabení kurzu koruny jsou za této situace zcela na místě. Otázkou spíše je, zda při opakování podobných negativních překvapení nesáhne ČNB k ještě výraznějšímu oslabení kurzu koruny.

Česká ekonomika nyní zaostává za svým předkrizovým vrcholem, jehož dosáhla ve 3. čtvrtletí 2008, o 3,8 procenta. Rozdíl mezi současným výkonem ekonomiky a jejími kapacitami je 1,5 až 2,0 procenta v závislosti na použité metodě odhadu. Za celý letošní rok očekávám pokles HDP o 1,5 procenta.


HDP ČR: Meziroční reálný růst (%)

Graf - HDP ČR


Čtěte více:

Český HDP ve 2. čtvrtletí: Konec recese potvrzen
03.09.2013 10:16
Zpřesněné údaje potvrdily zvýšení hrubého domácího produktu ve 2. čtvr...
Německá ekonomika ve 3Q nezklamala. Francouzská překvapivě klesla
14.11.2013 8:32
Růst německé ekonomiky ve třetím čtvrtletí podle prvního odhadu dosáhl...

Váš názor
  • Trotli
    15.11.2013 10:51

    Pokud ti trotli z ČNB chtějí rozhýbat spotřebu, tak mohli snížit DPH(pravda, toto ČNB nemůže, ale je v zájmu státu je nutno tyto záchranné práce koordinovat s vládou) aspoň na potraviny a těch 15 mld. co pro.ebali na té intrvenci během jednoho dne mohli dodat do rozpočtu. A takhle by mohli intervenovat i u poplatků za distribuci energií a jiných. Zde by tento zásah byl smysluplný a všem občanům srozumitelný.
    Fosil
  • JJa
    15.11.2013 6:44

    http://www.novinky.cz/ekonomika/319303-cnb-si-mysli-ze-lide-sedi-na-penezich-neni-to-tak-varuji-experti.html
    el mrcoch
  • Dobrý večer
    14.11.2013 19:10

    bylo by dobré si uvědomit, že od okamžiku, kdy koruna dosáhla na hladinu 23/€ se směr její cesty obrátil o 360 stupňů. Tak jak pompézně posilovala za jásotu social masy, tak teď bude stejně postupně oslabovat za pláče masy stejné. Kam ? tak daleko, jak bude třeba. Při svém pseudovzestupu však nevratně poškodila ekonomiku a zničila tisíce pracovních míst. My jsme doposud žádné problémy neřešili. Teď postupně přicházejí.Protože my jsme prozatím nikdy nepřipisovali nuly jako Italové nebo Poláci. Ale všechno jednou přijde. Logicky vzato máme už od maxima mínus 4 koruny za čtyři roky. Vypadá to tedy, že bude oslabovat rychlostí korunu za rok. Tak si šetřete korunky na důchod, ať vám zbyde alespoň na hajzlpapír, jinak si budete vytírat prdel věchýtkem slámy ekonomové v kravatách.
    oradapoisson
  • já tedy vůbec nerozumím
    14.11.2013 14:30

    tý jejich obchodní politice,jak se všichni bojí deflace.Je pravda ,že za poslední léta se fakticky hodně zdražili energie(kdysi se čez vymloval na ceny na burze,proto se zdražuje a když je cena ted na burze nízko,elrktřina je stále drahá),voda atd atd.Ale na druhé straně chápu spotřebitele,že nehodlá platit nesmyslné ceny třeba za značkové oblečení apod,které ve světě je na poplovičních cenách než v tuzemsku a radši si to koupí třeba v US(fakt za polovic)......Inflace je dobrá tak pro ty,co maj dluhy.TO chápu.Ale pochybuju o tom,že by lidi začali ted najednou nadstandartně utrácet v krámech,když zboží bude dražší.Českej člověk má spíš tézi-nekup to,když je to tak levný-i když to mnohdy ani moc nepotřebuje.Exportéři samozřejmě budou konkurenčněschopnější,ale němečtí odběratelé si tím akorát zvýší zisky.Já ten krok od ČNB vůbec nechápu v převedení do obyčejného člověka,kde by spotřeba měla být důležitým faktorem HDP.
    střelec_
    • Re: já tedy vůbec nerozumím
      14.11.2013 14:40

      co na tom nechápeš, když je Singerova squadra samej poněmčenej židobolševik? Servilita a vzhlížení k "velkému Německu je to, co pohání naši ekonomiku. Někdo ji přece musí dotovat, ne?:-)))
      Jesse
  • Intervence ČNB prý pomůže
    14.11.2013 13:58

    Stále se píše, že Česko je exportní zemí. Já si myslím, že Česko je montovnou pro Němce a další zahraniční vlastníky. Ti pak exportují to co se zde smontuje. Je to jako by Češi dojížděli za prací do Německa. Oslabení koruny sníží náklady Němcům. Otázkou je zda Němci budou díky sníženým nákladům prodávat levněji nebo si jen zvýší zisk. Ve druhém případě nebude mít oslabení koruny žádný vliv. Oslabení koruny ani nepodnítí Čechy utrácet. Češi by utráceli rádi, kdyby měli co. Dokonce si půjčují u lichvářů, aby mohli mít vše hned. Nemám pocit, že by někdo čekal na nižší cenu v budoucnu.
    Josef
  • minulý měsíc
    14.11.2013 12:51

    tady včetně médií tancovali, že už recese skončila :-))) Pořád říkám, dokud budou u nás vládnout kokoti, budeme se mít oficiálně pořád skvěle :-)))
    Jesse
  • Jinak ale myslím, že nemáme dobrou ČNB
    14.11.2013 12:48

    Nějakou intervenci měla udělat už před rokem a letošní HDP se nemuselo propadnout tak hluboko. -1.5% je skutečně hodně. Náznaků a indicíí bylo dost už před rokem. Myslím, že samostatnost ČNB nám není moc platná. Kdybychom měli EURa, tak by byl alespoň snadnější obchod s eurozónou a možná i investice by přišli. Myslím, že Němci jdou raději na Slovensko než k nám.
    PaPe3814
  • Jenom se děsím komentářů o sterilizaci těch uvolněných peněz
    14.11.2013 12:37

    Smysl minimální inflace je v tom, že je to i míra poptávky, protože poptávka žene inflaci. Trochu mě děsí komentáře ČNB, které tohle vůbec neberou v potaz. Samozřejmě, že mít pouze čistou inflaci bez poptávky je ekonomický nesmysl. Uvolnění peněz i třeba z devizových operací zvyšuje poptávku. A děsí mě komentáře, které by chtěli tyto peníze sterilizovat. Pak to žádný efekt nebude mít. Ale stejně si myslím, že nejlepší měnové uvolnění by byl nákup dluhopisů české vlády a fiskální investice vlády do projektů s největším multiplikátorem. A nebál bych se na ty dluhopisy vytisknout peníze.
    PaPe3814
    • Re: Jenom se děsím komentářů o sterilizaci těch uvolněných peněz
      15.11.2013 9:17

      Ty peníze svěřit českým politikům je riziko, že z toho bude opět kulový. Podobně jak peníze z EÚ fondů, které sice plynou, ale efekt je negativní. Soudím podle toho, že zde už natekly těžké mld, ale ČR to nikam neposunulo.
      Medium2
  •  
    14.11.2013 12:31

    7:43 Bernanke: Fed bude i nadále pozorně sledovat inflaci a bude se snažit zabránit tomu, aby se propadla hluboko pod dvě procenta (ČTK)
    Kaibab
  • Jednoznačně se ukazuje,
    14.11.2013 10:17

    že zásah ČNB byl zcela v pořádku, resp. že klidně mohli korunu zacílovat ještě výše (vůči průměru dolaru v letošním roce prakticky neposílila). Zajímalo by mě, jestli ČNB neměla od ČSÚ informaci o propadu HDP o nějaký ten den dříve :-))
    JJa
    • Re: Jednoznačně se ukazuje,
      14.11.2013 12:14

      podle úředníků čnb máme obrovskou výhodu, vlastní měnu. Proč se ale už několik let nedokážeme vymanit z recese? Slováci mají euro, podle našich expertů jsou v nevýhodě, jejich hospodářství ale roste a krize se jim vyhýbá obloukem, dokonce k nim přicházejí nové investice ze zahraničí, proč? Nebylo nakonec přeci jenom rozumnější se rozhodnout pro euro a mít klid? Ty naše domácí experimenty nemají žádné výsledky.. http://www.youtube.com/watch?v=VAdKaw7DTi0
      bob
      •  
        14.11.2013 12:38

        Dosud stále přetrvávající výhodou Slováků jsou nižší náklady na pracovní sílu (nynější oslabení CZK to změní jen trošku). Další významnou výhodou jsou lepší podmínky pro podnikání. Samotné euro žádnou vstupenkou k prosperitě rozhodně není (viz Itálie, Španělsko, Řecko apod.).
        JJa
        •  
          14.11.2013 13:08

          a jéje, naši oblíbení králíci z klobouku: Řecko, Itálie a Španělsko.., jakmile se v česku řekne euro, už je tu máme.. Ano, vlastní měna je výhodou, ale zdá se, že jen pro státy, které mají i odpovídající politiky a úředníky.. u nás to je tak, že hlava neví co dělá pata, čnb realizuje kroky ke stimulaci spotřeby a politik zvýší dph, prostě totální boty, které přispívají k totální nestabilitě a strachu. Chci tu euro a basta :)
          bob
    • Re: Jednoznačně se ukazuje,
      14.11.2013 10:45

      To nemyslíš vážně????
      Medium2
      •  
        14.11.2013 11:11

        Naprosto. Stačí si přečíst páně Markův třetí odstavec. Tato ekonomika je, ať se nám to líbí či nikoliv, exportně orientovaná a oslabení měny (ostatně zatím spíše kosmetické) jí pomůže.
        JJa
        • Jenom
          14.11.2013 12:28

          aby ty dražší vstupy ( a následné zdražení všeho ) nakonec nevysály zbytky úspor mnoha lidí což ve výsledku povede ke snížení spotřeby...a o exportu z našich montoven si nedělám iluze, vesměs zahraniční vlastníci si vždycky poradí pokud jde o "placení daní" a zvyšování zaměstnanosti je taky iluze...
          el mrcoch
  • Copa - copa ?
    14.11.2013 9:30

    Máme tam všude samé odborníky. Tak kde to vázne ? Vedle v Německu si dělají starosti s příliš rychlým růstem a naši odborníci nic a to tam už jsou dost dlouho. Kde udělali soudruzi chybu? Budou zase muset zvednout daně.
    xxx
    • Re: Copa - copa ?
      14.11.2013 10:28

      Soudruzi vždycky ví, pro koho a co dělají.
      Homo
  •  
    14.11.2013 9:13

    Teď už budeme díky mistrům z CNB pouze růst. Stačí zvýšit inflaci a opticky HDP poroste.
    abc
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university