Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Bulharský regulátor: K odebrání licence ČEZ jsme nenašli důvod (+komentář)

Bulharský regulátor: K odebrání licence ČEZ jsme nenašli důvod (+komentář)

14.11.2013 16:27, aktualizováno: 14.11. 16:43
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Bulharský energetický regulační úřad (DKEVR) dnes vydal rozhodnutí o zastavení řízení o odebrání licence tamní prodejní i distribuční společnosti CEZ. Po zevrubné kontrole nenašel pochybení, které by ho k odebrání licence opravňovalo.

„Jsme rádi, že regulátor potvrdil, že k odebrání licence neexistuje důvod. Vždy jsme jednali v souladu se všemi nařízeními a zákony Bulharska i Evropské unie,“ reagoval Tomáš Pleskač, ředitel divize distribuce a zahraničí.

ČEZ se nyní dle svých slov bude soustředit na zapracování připomínek regulátora a také na další zefektivnění fungování společností rozsáhlejší revizí nákladů.

„Bulharská státní komise pro regulaci vodárenství a energetiky (DKEVR) rozhodla 13. listopadu na uzavřeném jednání o zastavení procesu odebrání dvou licencí, držených společnostmi CEZ Bulgaria. Jde o CEZ Electro Bulgaria – dodavatele elektřiny, a CEZ Razpredelenie Bulgaria – distribuční společnost skrze středně a nízkonapěťové sítě.

„Zprávu hodnotíme jen mírně pozitivně. Regulátor dříve modifikoval metodologii stanovení ceny v rámci celkového opatření ke snížení koncových cen elektřiny v Bulharsku. Toto rozhodnutí vyústilo v negativní jednorázovou položku ve výsledcích ČEZ za 3Q13. Na dnešní zprávu očekáváme pouze mírně pozitivní reakci trhu pokud vůbec nějakou,“ uvádí analytik Patria Direct Tomáš Sýkora, který akcie ČEZ pokrývá.

ČEZ ve středu oznámil, že očekává, že za druhé pololetí odepíše aktiva zhruba za 8 miliard korun, přičemž za samotný třetí kvartál již vykázal odpis 4,8 miliardy korun. Finanční ředitel Martin Novák následně v konferenčním hovoru uvedl, že odpisy ve 3Q se týkají především aktiv v Bulharsku a Rumunsku. V online rozhovoru na Patria.cz (přímé odpovědi zde) potom včera připustil možnost odprodeje zahraničních aktiv. „Prioritní je pro nás český trh. Případný prodej našich zahraničních aktiv záleží na konkrétní nabídce, žádné aktivní kroky ale zatím nepodnikáme,“ uvedl včera Novák s tím, že ale určitě ze strany ČEZu vzroste tlak na výplatu dividend ze zahraničních divizí.

Proces DKEVR zahájila dne 19. února tohoto roku, předcházela mu slova tehdejšího premiéra Borisova o tom, že ČEZu bude odňata licence „v řádu dní“, pronesená do bulharské televize. Šlo o období mohutných demonstrací v Bulharsku kvůli vysokým cenám za elektřinu, které nakonec vyústily v pád vlády a předčasné volby.

V průběhu 14denní lhůty od dnešního oznámení může být závěr regulátora napaden a musel by rozhodnout nejvyšší správní soud v zemi. V průběhu procesu posuzování důvodů k odnětí licence se zapojovala řada dalších institucí – regionální vlády, ministerstva, prokurátor, antimonopolní autorita…

ČEZ v Bulharsku čelil a čelí potížím s tamními úřady na několika otevřených frontách. Bulharská prokuratura dříve letos oznámila po provedeném auditu v energetickém sektoru v zemi zahájení pěti trestních stíhání. Dvě z nich se vázaly k české distribuční společnosti ČEZ Bulgaria.

Prokuratura také oznámila záměr prověřit rozdělování dividend ČEZ, při němž místní ministerstvo hospodářství jako zástupce státu údajně neplnilo své pravomoci. Druhé stíhání se má týkat smluvních vazeb ČEZ na vnější dodavatele. Trestní šetření by dle prokuratury mělo u ČEZ formulovat detaily provinění a porušení zákona.

V ČEZ v Bulharsku byla také provedena razie ze strany antimonopolního úřadu KZK. Distributory podezírá, že ve shodě bránily koncovým zákazníkům ve změně dodavatele energií. KZK předem o razii informoval antimonopolní autoritu Evropské unie.

ČEZ na konci března podal stížnost Evropské komisi na Bulharsko kvůli nedodržování národního i evropského rámce regulace v energetice. Kritizuje způsob udělování a odebírání licencí v oblasti energetiky v zemi a „administrativní postupy, které mohou být v rozporu nejen s bulharským národním a rovněž evropským právem, ale i se Smlouvou o fungování EU“.

Právě výstup z vyšetřování prokuratury v ČEZ byl podkladem pro regulátora DKEVR, který s ČEZ zahájil řízení o odnětí licence v zemi. V dubnu regulátor ale uvedl, že nerozhodne dříve, jak v polovině června. V létě jeho vedení opakovaně odstoupilo a proces se znovu natahoval.

(Zdroj: DKEVR, ČEZ, publics.bg)


Vývoj kauzy ČEZ v Bulharsku sledujte na Patria.cz zde:
CEZ12.jpg


Váš názor
  • to u nás
    14.11.2013 16:49

    jsou vládě voliči naštvaní z ceny energií jedno ;)
    Bo
  • licence
    14.11.2013 16:35

    To víte že jim jí nechají, ale zapomněli dodat, že jim nastaví takové podmínky, že bulharský čez bude tak tak v kladných číslech. Přece neudělají stejnou chybu jako Albánci, aby jim to vzali a pak zjistili, že na tom prodělávají kalhoty protože si nechtějí naštvat chudé odběratele (voliče).
    fojta
Aktuální komentáře
25.04.2024
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.