Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Babiš stále kandidátem ANO na šéfa financí. Řešení „lustrační překážky“ prý existuje...

Babiš stále kandidátem ANO na šéfa financí. Řešení „lustrační překážky“ prý existuje...

26.11.2013 9:58
Autor: Redakce, Patria.cz

Hnutí ANO nadále trvá na Andreji Babišovi jako na budoucím ministru financí. V cestě za klíčovým vládním postem doposud stál požadavek prezidenta Miloše Zemana na čisté lustrační osvědčení. ANO nicméně doufá v ostranění „lustrační překážky“ a možnost vidí po schůzce Babiše se Zemanem jako reálnou. Ve hře je rychlé přijetí zákona o státní službě i zrušení lustračního zákona.

Šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek v pořadu Události, komentáře řekl, že Andrej Babiš zůstává první volbou hnutí pro šéfa státní pokladny, a potvrdil, že Babiš je po společném nedělním jednání s prezidentem Zemanem optimistický a vidí možné řešení, jak se vypořádat s podmínkou lustračního osvědčení. Babiš se soudí se slovenským Ústavem paměti národa kvůli záznamům v archivu StB, dosud ale trval na tom, že o čisté osvědčení žádat nechce.

„Od začátku je naším kandidátem na post ministra financí a vicepremiéra pro ekonomiku pan Andrej Babiš,“ řekl Faltýnek. Na schůzce Babiše se Zemanem bylo podle něj naznačeno nějaké řešení této situace. „Myslím, že takové, které bude smysluplné pro naši zemi a pro funkčnost koalice, určitě najdeme,“ dodal předseda poslanců ANO.

Babiš sám v neděli naznačil, že cestou může být nová legislativa, resp. přijetí účinnosti zákona o státní službě. Včera šéf ANO podpořil hlasy volající po zrušení lustračního zákona. Návrh dlouhodobě prosazuje KSČM, pro jsou i sociální demokraté, podle nichž zákon již splnil svou roli. Strany bývalé pravicové koalice se vyjadřují proti zrušení lustračního zákona kvůli jedné osobě.

Podle prohlášení bývalého důstojníka tejné služby Andreje Kulhy pro týdeník Euro je svazek, podle něhož byl Babiš spolupracovníkem StB, zfalšovaný. Dle podoby lustračního zákona stačí k „nevyhovění“ pouhá evidence ve svazcích. Záznam zákon neumožňuje vymazat, tedy i v případě soudního potvrzení, že šéf Agrofertu Babiš byl ve svazcích evidován neoprávněně, údaje nezaniknou – pouze se doplní o soudní verdikt. 

 
(Zdroj: ČT24, čtk)


Čtěte více:

Hrad bude podle Zemana žádat od ministrů lustrace. Bude Babiš ministrem financí Sobotkovy vlády?
04.11.2013 8:59
Zájemci o ministerská křesla budou muset mít lustrační osvědčení. Prez...
Zeman: Sobotku pověřím příští týden, případně jmenuji premiérem v prosinci
11.11.2013 19:24
Prezident Miloš Zeman ve středu v Lánech ještě nepověří předsedu ČSSD ...
Babiš chce poslat akcie Mafry na burzu a dál nakupovat
13.11.2013 15:35
Podnikatel a lídr hnutí ANO Andrej Babiš uvažuje o vstupu vydavatelstv...
Sobotka vzdal boj s Babišem o ministra financí. Daně se zatím moc nezmění. Ondráčka z Transparency International na vnitru?
25.11.2013 9:52
ANO si s ČSSD o víkendu vyjednalo získání pozice ministra financí, And...
Babiš kupuje rádia Impuls a Rockzone. Potřebuje souhlas ÚOHS a RRTV
25.11.2013 18:50
Skupina Agrofert miliardáře Andreje Babiše koupí společnost Londa, kte...

Váš názor
  • Babiš nemá šanci proti profesionálním byrokratům
    27.11.2013 16:56

    jako vseriálu Jistě pane ministře ,je předem odsouzený co mu nakukají,průměrný byrokrat ho zaplavý směrnicema,že bude lapat po dechu.
    Jožin
  •  
    27.11.2013 12:09

    Lustace to je opravdu prooblém, nemůžu kvůli němu spát. O čem by jinak novináři psali. A co tak zlodějiny, církevní restituce a další lumpárny To mě zajímá. Jestli Babiš byl estebákem před 20 lety je mě šum a fuk. Zvláště, když ti největší hajzlové stačili hned po 89 vyčistit archivy. Co si pamatuju, tak jeden z čističů byl prý nějaký Sachr. a dokonce prý patřil do skupiny tvůrců restitucí.
    Homo
  •  
    26.11.2013 12:35

    Tak pokud vím ODS ještě nikdy žádného kmotra nenavrhla na ministra financí! A k tomu ještě cizince a komouše, to už je slušná změna....V ODS byly kmotři v pozadí, možná právě kvůli životopisu, ale dnes je jiná doba. Sobotka, který zaprodal okd předseda vlády za stranu, která umí své kmotry i zastřelit, super...
    paopao
    •  
      26.11.2013 12:41

      ODS taky věděla, kdo bude prakticky vládnout a kdo bude nastrčen před voliče, aby papouškovali to, cos právě napsal - a to, že mezi nimi nejsou estébáci :-)) Mezi těmi nastrčenými jistě nebyli, ti ale nemají žádný vliv. Politiku ODS dělali estébáci v pozadí.
      Jesse
      •  
        26.11.2013 12:53

        Já chtěl jen říci, že ve "slušných´" státech jsou mocní v pozadí a v "neslušných" jako Rusko či Čína obsazují hlavní místa a pak řídí úplně vše od počtu dětí až po události na záchodovém prkénku. Proto považuji za relevantní názor, že tato "demokracie" je dnes v ohrožení, byť nejdříve příjde období obdivu a až po čase srajda...
        paopao
        •  
          26.11.2013 13:54

          nj, patříme stále ještě k těm východním zemím. Tak nás vidí na západě. Zbytek si můžeme domyslet...
          Jesse
  • Doprd.le s Babišem
    26.11.2013 12:04

    co jsme to za příšernou národní sebranku, tohle má být změna ??? to jsou tu fakt jen loozři, že nejsme schopni do vedení státu vybrat 20 lidí kteří nebyli ve straně ??? Jo a ha ha ha nenechte se vysmát za totáče zástupece odboru v jedné z několika PZtek neměl o ničem tušení jo hm tak teď ještě tu o jelenu větrníkovi.
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: Doprd.le s Babišem
      26.11.2013 12:55

      nejvíce mě baví jak se k tématu " přidělené role stb, versus pzo " vyjadřují ti, kteří v té době byli "na houbách" a nebo "za kamny". Byli tací jako Andrej sice "souhlasní",ale - neškodní politicky i ekonomicky, a byli tací-hlupáci,škodní "pouze" politicky a jiní "šikulové" škodní ekonomicky i politicky. Novodobé oznámkování na "vědomá a nevědomá "spolupráce je nedostatečné - protože nekonečná řada z nich profituje /parazituje/ na státu od minulosti až do dnešních dnů,zcela potichu, v klidu a ve velkém for ever.
      AMN
      • AMN
        26.11.2013 14:12

        předpokládám, že nějakou zkušenost s minulým režimem máš tak Ti prověřování akceptovatelných nemusím připomínat, já jen vím, že se dala horko těžko sehnat doložka od Jugošky a tak 1x za 10 let a člověk, který "utrácel" ve velkém devizi a mohl "volně" cestovat do nespřátelené ciziny byl chudinka co neuměl do 5ti počítat ? Když si ho troubové zvolí tak ať, ale ať proboha nehraje slušňáka a nekáže o morálce, kdyby byl frajer tak řekne, mám obavu aby mi někdo neskřípl prachy z dotací, no tak si to ohlídám no a je to. Mimochodem ještě mám nějaké papíry Lovochemie, kde hezky podle zákona vyj.bal s akcionáři.
        Mike -Green D. is killing Europe
        • Re: AMN
          26.11.2013 14:42

          Mike za tebe mluví teď vnitřní hlas, který se nesmířil s lovosickou anabází, a to tě omlouvá. Skoro každému zbyly nějaké bezcenné "papírky" z minulých let. Je to vždy vina těch oněch ?.....není tam i naše, moje, tvoje malá zodpovědnost za takto neohlídanou investici ? Pánové z těch oněch " 1 až 5 správ " za mnou běhali mnoho let ještě i po revoluci . Bylo to zábavné. Andrejovi křivdíš, ale já to chápu - jen čas vždy ukáže věci v pravém světle. A mimochodem, pokud si představím, že by tam opět excelovaly celebrity z ODS,TOP 09 spolu s ČSSD žila bych v této zemi ještě o nějaký měsíc méně než dosud.
          AMN
          • AMN
            26.11.2013 14:48

            Ahoj, ano je to osobní, jde o princip ne o prachy :o) ale mimo to, měli bychom nazývat věci správnými jmény a ne si lhát do kapsy, podstata věci je v tom, proč se do věcí veřejných stále motají tito "starouši". Bylo by na čase udělat opak věkového limitu co je v Senátu a to že do Sněmovny může jen ten komu není více jak 40 a v Senátu ať si to nechají jak to je tam si můžou dědulové vzpomínat na rvhp
            Mike -Green D. is killing Europe
            • Re: AMN
              26.11.2013 15:04

              v tomto se opět neshodneme. Nejsem pro žádné rasové, věkové,náboženské, genderové ani jiné klasifikování pro kvalifikaci čehokoli. Pro mě je směrodatná věrohodnost, pokora a úcta k druhému a snaha sloužit veřejnosti s co největším úsilím. A ta se získává časem. Nejen v pusobení v malých, ale i větsích, uzemních celcích , ale i v budovaní a vedení firem. Obrazek o lidech , kteří toto dlouhodobě splnují si každý již mohl za těch 20 let udělat sám.
              AMN
              •  
                26.11.2013 15:16

                Jáj, Mike dobre hovorí, lebo ľudia vo veku medzi 30-40 rokom majú silný ťah na bránu, treba spomenúť Langerka, Grossa, Dalíka, a dobre bolo za nich, veru hej.
                Šaňo
              •  
                26.11.2013 15:16

                to si uplně nerozumíme, jsem dalek toho soudit někoho podle věku, byla by to jen jediná čistá cesta jak provést očistu politiky od lidí spjatých s min. režimem a ne se dohadovat o lustracích
                Mike -Green D. is killing Europe
                •  
                  26.11.2013 15:30

                  Šak hej, veď keď odišli Langerko s Dalíkom, išlo to s ODS dole kopcom, a starý Premysel Sobotko to riadne poondil.
                  Šaňo
      •  
        26.11.2013 13:27

        to bylo brilantně popsáno..., řekl bych tak nějak protiruphejovsky :-))
        Jesse
      •  
        26.11.2013 13:12

        Tak, tak. Šikulové tehdy, vykukové dneska. Bez ohledu na to, jestli kariérně vlezli do strany (KSČ nebo k lidovcům ;-) či jim - rovněž kariérně - jenom líbali lemroucha.
        Kalka.
    • Re: Doprd.le s Babišem
      26.11.2013 12:34

      Ale di. V KSČ byli skoro všichni. Ti co se zde nechtěli špinit, tak zdrhli a nebo patří do tzv. "mlčící většiny" a ti se neangažují ani dnes.ů Mají důvod. Problém není v politice, ale v mediálně a jinak známých lidech na výsluní, kterým osobně říkám společenský odpad. Je těch podlých čechů prostě moc. Nelze vybírat lidi, kteří by byli prostě nezdegenerovaní bývalým hnusem uplynulých 60ti let !!!!
      Jesse
  • je mi to sice
    26.11.2013 11:29

    šumafuck, ale vidno, že starým strukturám a estébákům z jiných stran persona Babiše pořádně leží v žaludku. Proč asi? Kdyby byl opravdu jeden z nich, nekladli by mu přece takové překážky, které sledujeme... Kultura vládnutí byla např. v ODS následovná - lidé (rozuměj kmotři), kteří by byli pozitivně lustrovaní raději zůstali v pozadí bez funkcí a nastrčili si před sebe do oněch funkcí hodné a blbé poslance, kteří měli samozřejmě lustrace v pořádku. Jaký je tedy rozdíl mezi kmotrem bez lustrace a Babišem s lustrací? Žádný. A to říkám přesto, že svazek na Babiše byl veden stejně jako u několika milionu lidí bez jejich vědomí.
    Jesse
  • zrušit - jasně!
    26.11.2013 10:30

    Stejně to v minulosti bylo málo platné - bylo jich už tolik, co tu prověrku měli podváděli a kradli - ta snad byla opodstatnitelná prvních 5-10 let ... jsem zvědav, jestli pan M.Z. se k tomu postaví jako státník! Potřebujeme se valit dopředu - každý ztracený den je pro stát příliš drahý!
    Jado
    • Re: zrušit - jasně!
      26.11.2013 11:27

      ...no byl tu ve vládě kdejaký xindl a jediný co tu ještě chybí je přímý vliv geotechnických (*1) oligarchů a estébáků ... 18-ti procentům voličů tedy patří dík ... dvě mouchy jednou ranou? uáááu :-D (*1) ... obor zabývající se mj. i ražbou tunelů
      efendi
      • efendi, voni jsou hlava panečku
        26.11.2013 11:33

        dyk od roku 1948 tito šmejdi vliv na ekonomiku a společnost vůbec neztratili. Z estébáků se stali kmotři a jeli dál. Voni jsou efendi opravdu tak slepí? Funkce přenechali hloupým multikulti a pravdoláskařům. V těch funkcích se mohli realizovat a prndat. Kšefty se dělali pod patronací Klause, mysleli efendi, mysleli:-)
        Jesse
        •  
          26.11.2013 12:04

          Ale je to fakt legrační, že se bývalí komouši, kteří hromadně volili kariérního komouše (se škraloupem)a dnešní KSČM nedají dohromady. S Okamůrou, kterého taky volilo hafo bývalých kariérních komoušů, by to dalo pohodlnou většinu, která by mohla být tolerovaná překabátěnými bývalými komouši z ODS a TOP ;-)
          Kalka.
    • Re: zrušit - jasně!
      26.11.2013 11:03

      Vypadá to, že pan Babiš si za příjmy ze svého státem štědře dotovaného "podnikání" může u nás koupit úplně vše...
      Scarred
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m