Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
T.O.P. přehled - ČEZ výhledem nenadchl

T.O.P. přehled - ČEZ výhledem nenadchl

27.02.2014 18:22
Autor: Redakce, Patria.cz

Akcie v západní Evropě dopoledne padaly, aby následně své ztráty trochu korigovaly, Wall Street se nachází lehce v plusu. Euro dnešní události ustálo bez větších ztrát a odpoledne se dokonce posouvá znovu vzhůru, když se nyní nachází na 1,3690. Strach z dalšího vývoje na Ukrajině nepolevil, situace se naopak dál vyhrocuje. Posílení za dnešek zaznamenal jen, tradičně poptávaný při vyšší poptávce po bezpečí. Zvýšenou poptávku registrují dluhopisy a to jak ty americké, tak ještě více dluhopisy v eurozóně. Německá inflace byla v únoru podle předběžných dat nižší, než se čekalo. Tím se otevírá značné riziko, ECB přistoupí k dalšímu uvolnění měnové politiky. Samotné zveřejnění dat ale na euro nedolehlo. Vystoupení Janet Yellenové v Senátu v základní části zůstalo stejné jako před dvěma týdny ve Sněmovně reprezentantů. Podle šéfky Fedu bude pravděpodobně program QE dál utlumován, úrokové sazby zůstanou nízko i dlouho poté, co nezaměstnanost klesne pod 6,5% cíl. Eurodolar slova nové šéfky Fedu nechala v klidu. Na domácí burze dnes zveřejnil své výsledky za loňský rok ČEZ. Po slabším výhledu zavřely akcie o 0,7 % níže.

ČR:

Skupina ČEZ hospodařila ve 4Q13 se ziskem 3,5 mld. a zaostala tak za odhadem zhruba o 8 %. Nicméně, celoroční cíle na úrovni EBITDA a čistého zisku firma mírně překonala. Meziroční pokles zisků EBITDA (-14,5 %) byl ve 4Q13 zapříčiněn především nižší dosaženou průměrnou cenou elektřiny (-1,8 mld. y/y), ale i nižšími maržemi z distribuce a prodeje v ČR (-2,9 mld. Kč), což částečně kompenzovaly například vyšší zisky z distribuce elektřiny na Balkáně (+1,9 mld. Kč), když ČEZ přestal účtovat výsledky firmy v Albánii po ztrátě kontroly v lednu 2013. Úroveň čistého zisku pak snižovaly především odpisy fixních aktiv a goodwill v Bulharsku a ČR (-2,2 mld. Kč). Zklamáním byl výhled pro rok 2014. Skupina ČEZ očekává, že v letošním roce dosáhne zisku EBITDA ve výši 70,5 mld. a čistého zisku 27,5 mld. při konsensuálním odhadu 72,5 mld. , respektive 30,3 mld. . Akcie ČEZ dnes v Praze zavřely slabší o 0,7 %.

Evropa:

Strach z dalšího vývoje na Ukrajině nepolevil, situace se naopak dál vyhrocuje. Kromě reálné hrozby bankrotu jsou tu jasná bezpečnostní rizika. Na Krymu rostou tendence k připojení k Rusku. Samotné Rusko zatím intervenuje jen slovně, ale vojenským cvičením už spustilo i ukázku síly. Na druhou stranu Ukrajina už ustavila novou vládu a do země míří tým MMF, který by měl jednat o pomoci.

Spotřebitelské ceny v Německu podle předběžných údajů v únoru stouply o 0,5 procenta po 0,6procentním poklesu v lednu. Meziroční inflace zpomalila na 1,2 procenta. Ještě níž se dostává harmonizovaná inflace, která vstupuje do čísel za celou eurozónu. Ta se v únoru snížila na 1,0 procento z 1,2 procenta v lednu. Jde o nižší číslo, než se čekalo - konsensus byl nastaven na 1,1 procenta. Data zvyšují riziko, že také inflace v eurozóně v únoru trochu ztratila na tempu, což by mohl být signál pro ECB k uvolnění měnové politiky.

Zisk německé pojišťovny Allianz dosáhl výše 1,26 mld. EUR a mírně tak zaostal za tržními odhady. Ve 4Q13 pokračovalo oživení v divizi neživotního pojištění, jíž se daří zvyšovat příjmy z upsaných pojistných prémií. Provozní zisk v rámci divize narostl o 26 % na 1,5 mld. EUR, tzv. combined ratio (poměr pojistných plnění/nákladů a upsaných pojistných prémií) klesl na 92,2 %. Situace se naproti nelepší u životního pojištění (zisk -14 % yoy), které má v stále převládajícím nízko-úrokovém prostředí problém s dosahováním žádaných výnosů z investic. Nevalný výkon předvedla i divize správy aktiv zahrnující dceřinou společnost Pimco, jejíž provozní zisk propadl meziročně o 23 % na 703 mil. EUR. Objem spravovaných aktiv klesl o 4 %, to je ale spíše dílem měnových vlivů, jmenovitě slabého dolaru. V rámci Pimca jakožto největšího světového správce bondových portfolií je už ovšem odliv „reálný“ a souvisí se směřováním monetární politiky Fedu. Letošní provozní zisk by se měl pohybovat v intervalu 9,5-10,5 mld. EUR ve srovnání s loňskými 10,1 mld. EUR. Dividenda za loňský rok naroste na 5,3 EUR na akcii. Akcie odepisují přes 2 %.

Francouzský energetický koncern GDF Suez je další v řadě, který přiznává obtížnou situaci sektoru i ve své rozvaze. V závěru loňska přistoupil k odpisu hodnoty některých svých aktiv a goodwillu o souhrnném objemu 14,9 mld. EUR. Největším problémem celého sektoru je nízká poptávka po elektřině zapříčiněná evropskou hospodářskou krizí, která v kombinaci s přetlakem nových zdrojů tlačí na koncové ceny elektřiny. Změn doznala i střednědobá strategie společnosti. Problémům na domácích trzích hodlá společnost čelit prostřednictvím posílení investic v zahraničí, jmenovitě Asii, Latinské Americe a na Středním Východě. To vede k nárůstu cílového objemu hrubých kapitálových výdajů na 9-10 mld. EUR p.a. (2014-2016; původně 7-8 mld. EUR), což se ovšem nutně projeví na volném cash flow a tudíž i výši dividendy. Výplatní poměr pro následující tři roky byl stanoven na 65-75 % z čistého zisku, přičemž minimální výše dividendy byla stanovena na úrovni 1 EUR na akcii, za loňský rok bude ještě vyplaceno 1,5 EUR. Čisté kapitálové výdaje budou nižší o 2-3 mld. EUR p.a., které připadají na plánované prodeje aktiv. Uvedenou strategii doprovodí snižování nákladů. Kladné revize tak ve výsledku doznal výhled pro letošní zisk, jenž by měl dosáhnout 3,3-3,7 mld. EUR (dříve 3,1-3,5). Tlak na marže by již měl pozvolna ustávat. Akcie posilují o 6 %.

Španělská Telefonica se nadále potýká s klesajícími tržbami na domácím i brazilském trhu. Provozní zisk klesl meziročně o 9 % na 5 mld. EUR, i tak ale lehce předčil očekávání. Tržby v Evropě klesly meziročně o 10 %, v Latinské Americe o 7 %. Celkové tržby klesly o 9 % na 14,4 mld. EUR. Díky úspoře nákladů narostl alespoň provozní zisk v Evropě. Společnost hodlá v těchto krocích pokračovat, roční náklady by tak měly klesnout o dalších 1,5 mld. EUR. Telefonica počítá s tím, že se letos již vrátí k růstu, stabilizovat by se měla i provozní marže. Dividenda za letošní rok (vyplacena v roce 2015) by měla dosáhnout výše 75 c na akcii. Akcie odepisují 2 %.

Britské RBS se prozatím vůbec nedaří hodit minulost za hlavu. Loňská ztráta ve výši 9 mld. GBP je nejvyšší od roku 2008. Jen odpisy, opravné položky a právní náklady přišly loni banku na 12 mld. GBP. Ani to jí ale nezabránilo vytýčit si ambiciózní dlouhodobé cíle. ROE by se měla vrátit ke 12 %, poměr nákladů a výnosů by neměl přesahovat 55 %, jádrový Tier 1 kapitál by měl dosahovat 12 % z objemu RWA. RWA v rámci investiční divize budou osekány o třetinu, neboli 50 mld. GBP. Akcie odevzdávají 8 %.

Nizozemský obchodní řetězec Ahold zaknihoval ve 4Q13 7,5procentní pokles provozního zisku na 320 mil. EUR, i tak ale předčil tržní odhady. Po abstrahování od měnových vlivů zůstaly tržby na úrovni 4Q12. Akcie přidávají 4 %.

Velmi dobře byl dnes na trhu přijat výhled francouzských vodáren Veolia Environnement. Společnost letos počítá s růstem tržeb, 10procentním nárůstem provozního cash flow, a také výrazným nárůstem provozního a čistého zisku. Čistý dluh dosáhl ke konci loňska úrovně 8,2 mld. EUR, koncem 3Q13 se pohyboval na hladině 9,6 mld. EUR. Druhý velký business společnosti, zpracování odpadu, by měl letos zpomalit pokles na 1,5 %. Akcie rostou o 8 %.


USA:

Nových žádostí o dávky v nezaměstnanosti v zámoří za minulý týden přibylo na 348 tisíc. Tržní odhad byl nastaven na 335 tisíc po 334 tisících v předchozím týdnu. Výsledek je tedy o něco horší, ale nevybočuje z řady čísel, která jsme letos doposud viděli. Žádosti zůstávají relativně stabilní a jejich vývoj podle nás nedává příliš důvod k tržní reakci. Celkový počet žádostí se v týdnu do 15. února mírně zvýšil na 2,964 milionu.

Objem objednávek zboží dlouhodobé spotřeby se v zámoří za leden snížil o 1,0 procento, zatímco trh podle konsensu předpokládal 1,7procentní pokles. Nutno dodat, že se o překonání konsensu nezasloužila lednová úroveň objednávek, ale hlavně revize prosince směrem dolů. Objednávky bez dopravních prostředků stouply o 1,1 procenta, přičemž trh počítal s 0,3procentním poklesem. Data formálně vzato překonala očekávání. Jejich vývoj tedy pro trhy nebude zklamáním, na druhou stranu ho ale nepovažujeme ani za důvod k radosti. Propad z konce loňského roku nebyl kompenzován, objednávky celkově ztratily na tempu a jsou negativní indikací pro průmyslovou výrobu v prvním kvartále.

Vystoupení Janet Yellenové v Senátu, odložené na dnešek kvůli počasí, v základní části zůstalo stejné jako to přednesené před dvěma týdny ve Sněmovně reprezentantů. Podle šéfky Fedu bude pravděpodobně program QE dál utlumován, ačkoli nejde o pevně daný plán. V diskusi pak Yellenová zmínila slabší ekonomická data, ale také negativní vliv počasí na ekonomiku. Úrokové sazby podle ní zřejmě zůstanou nízko i dlouho poté, co nezaměstnanost klesne pod 6,5procentní cíl. Ani to však není nic nového.

Problémová síť obchodních domů JC Penney zastihla včera svým překvapivě silným výhledem investory nepřipravené. Tržby by se měly letos navrátit k jednocifernému růstu, zároveň se počítá s výraznou expanzí hrubé marže. Společnost by navíc i koncem roku měla hospodařit s likviditou přesahující 2 mld. USD. Ve F4Q14 se JCP dokonce vrátila do černých čísel, když vydělala 11 c na akcii, mimochodem poprvé po více než dvou letech ztrát. Tržby klesly meziročně o 2,6 % na 3,8 mld. USD. Akcie poskočily o 24 %!

Finanční trhy v číslech:

Instrument 27.2 26.2 Změna za den Změna za rok
3M Pribor 0,37 0,37 0,00 -0,13
2Y IRS 0,6 0,63 -0,03 -0,01
10Y IRS 1,85 1,86 -0,01 0,425
CZK/EUR 27,32 27,32 0,0% 6,6%
CZK/USD 19,95 19,96 -0,1% 2,3%
USD/EUR 1,3708 1,3687 0,2% 4,3%
PX 1014,4 1019,8 -0,5% 1,9%
S&P 500 1848,2 1845,2 0,2% 21,9%
DJ STOXX 50 2965 2972,3 -0,2% 13,2%
DAX  9587,9 9661,7 -0,8% 24,9%
Zlato 1333,9 1330,6 0,3% -16,5%
Ropa - Brent 108,9 109,5 -0,6% 4,5%


Očekávaná data následujícího dne:
CET Událost Předchozí Odhad
0:30 Japonsko: Index spotřebitelských cen (r-r) 1,6% 1,3%
9:00 Maďarsko: Index cen výrobců (r-r) (leden) 0,5% -0,3%
10:00 Polsko: HDP (r-r) (4Q) 2,7% n/a
11:00 Eurozóna: Index spotřebitelských cen - jádrový (r-r) 0,8% 0,8%
14:30 USA: Hrubý domácí produkt (anualizováno) 3,2% 2,5%
15:45 USA: Chicagský PMI (únor) 59,6 56,4
15:55 USA: Index spotř. důvěry Michiganské university (únor) 81,2 81,2
16:00 USA: Rozjednané prodeje domů (leden, m/m) -8,7 % 1,8 %


Očekávané firemní události:
  Společnost Výsledky za Očekávané EPS
7:30 Erste Bank FY13 č. zisk 60 mil. EUR
B/MKT CETV 4Q13 č. ztráta 23,9 mil. USD
7:30 Bayer FY13 5,724 EUR
  Salzgitter FY13 -6,561 EUR
International Consolidated Airlines FY13 0,168 EUR
  Southwestern Energy 4Q13 0,525 USD
3D Systems 4Q13 0,221 USD
  Liberty Media 4Q13 0,625 USD
Tip: T.O.P. – Trhy o páté z Patria.cz

Denní komentované shrnutí událostí na finančních trzích u nás i ve světě, odesíláno v pracovních dnech mezi 17. a 18. hodinou. Přihlaste se k odběru nového souhrnu ZDE!



Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university