Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Krylovy struny utichly před 20 lety, „Kryminálníci“ jsou v plné síle

Krylovy struny utichly před 20 lety, „Kryminálníci“ jsou v plné síle

03.03.2014 18:34

Ve chvíli, kdy bude tento sloupek zveřejněn, už budou média přetékat analýzami zaměřenými na Ukrajinu a její okupaci Ruskem. Mně osobně se v principu líbí to, co napsal Martin Fendrych v „Evropa před válkou? Prezident Putin je Kryminálník“. Ruská agresivita v nás rozeznívá určitě více strun než ve většině zbytku světa. Symbolické je to, že 3. března, ovšem roku 1994, utichly struny na kytaře Karla Kryla. Kryminálníci jsou ale v plné síle. Sám jsem rusoskeptikem - ta země to dělá skutečně těžké všem, kteří by jí chtěli dát šanci. Napředposledy to ukázala způsobem, jakým se před parodií na svátek sportovních ideálů vypořádala s potulnými psy. Soucítím s těmi Rusy, kteří by rádi skutečnou svobodu, protože jejich země jim zatím stále nabízí něco jiného. Ti, kteří byli v Moskvě i jinde přes evidentní protitlak většiny ochotni jít demonstrovat proti současné agresi, jsou bez přehánění hrdinové. Snad podobnou kuráž najde i zbytek světa, zatím se s prominutím jen tlachá.

Bohužel už si nepamatuji jméno té studie, ale její jádro mi utkvělo v paměti pevně. Vybavuje se mi jako ekonomovi v situacích jako je ta současná. Jde o následující: Indiánské kmeny v Jižní Americe spolu čile obchodovaly. U některých je to pochopitelné z čistě ekonomického hlediska: Různé kmeny mají přístup k různým zdrojům a asi i dovednostem, takže ač asi nečetli Adama Smithe, těží ze vzájemné specializace a obchodu. Pozoruhodné je ale to, že mezi sebou čile obchodují i kmeny, které si z ekonomického hlediska nemají co nabídnout. Tedy ty, které mají stejné zboží a mohli bychom mluvit pouze o tom, že jeho výměna přináší pouze transakční náklady. Hlavní tezí této studie je to, že tato výměna má do značné míry preventivní příčiny. A to preventivní z hlediska boje mezi jednotlivými kmeny. Přeci jen se asi hůře bojuje s náčelníkem, se kterým jsem ještě včera večer seděl u ohně a vyměňoval si s ním ozdoby na krk, než s někým, koho jsem neviděl blíž než na desítky metrů. O něm si můžu lehce domýšlet, že je to ďábel v lidské podobě, zatímco o tom prvním už těžko.

Uvedená snaha o mír přes obchod dává perfektní smysl, ale bez škobrtnutí to nebude. Dokazuje to právě současná situace. Některé „kmeny“ jsou totiž stále poměrně barbarské. Rusko přitom není v pozici, kdy by si se sousedními kmeny vyměňovalo zboží jen pro samotnou výzměnu. Dokazuje to pohled na následující grafy. První ukazuje země, ze kterých Rusko importuje. Z hlediska dovozů jsou pro Rusy nejdůležitější kmeny čínské, německé, ukrajinské a japonské. Předmětem tohoto toku obchodu jsou zejména automobily, strojírenské výrobky a chemie – farmaceutika. Více než 60 % ruských exportů pak tvoří ropa, plyn a s nimi úzce související produkce. Největšími dovozci ruské ropy jsou Němci, Nizozemci, Poláci a Číňané (druhý graf). Běžný účet Ruska pak je v plusu (třetí graf):

Kryminal

I pokud bychom reakci na Ruskou agresi omezili pouze na ekonomicko obchodní rovinu (a zdaleka neříkám, že by tomu tak být mělo), prostor je obrovský. Nepříjemné by to bylo i pro zbytek světa i pro nás. Ale snad už máme priority dost srovnané na to, abychom to učinili bez většího přemýšlení. A tím nechci naznačovat, že výsledky se rychle dostaví. Pokud je mi známo, studie analyzující efektivitu embarga a podobných kroků přicházející se smýšenými závěry. Jsme ale už přece jen někde jinde, než v době budování kolonií, kdy se každá země pyšnila a byla uznávána za to, že získala nějaké nové území*. Tvrdím, že Rusko lační po mezinárodním uznání. Snaží se ho ale podvědomně získat v lepším případě pompézností, v horším silou a neandrtálskými metodami. Musí jasně pochopit, že ty mu přinesou přesný opak – odsudek, izolaci. V tuto chvíli nedoufám ani tak v rychlý obrat u Ruska jako v to, že zbytek světa už vyspěl dost na to, aby v té správné dávce uměl použít měkkého i tvrdého.

*Jen krátce vyloženě investiční poznámka: Už delší dobu se ruský akciový trh obchoduje s valuacemi, které jsou ve srovnání s ostatními novými trhy na velmi nízkých úrovních. Někoho to mohlo vést k býčímu pohledu na Rusko. Ale současný vývoj snad lépe než řada problémů s účetnictvím, vláda nepráva a podobné „detaily“ ukazuje, že pro takový stav je dobrý důvod. Či přesněji řečeno, že i předchozí skepse byla přílišným optimismem. Sám jsem do Ruska přímo nikdy neinvestoval ani korunu a asi tomu tak ještě dlouho bude.

Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
  • bez emocí
    04.03.2014 11:18

    je to pěkné se na to podívat... ale jde to? Zajímavý článek každopádně
    Bo
  • Putin
    04.03.2014 11:01

    Je kgbácká svině a největší šašek v manéži. Právě škrtí bájnou čupakabru http://www.tchorik.cz/news/putin-ulovil-cupakabru/
    Velkamedvědice
  • bojkot ruských firem
    04.03.2014 10:44

    Díky za výborný článek. Rusko bylo, je a zřejmě i bude zemí zla. Ruské špičky s nezměnitelnou mocenskou mentalitou ochotné hlásat, že přestanou splácet půjčky svým západním věřitelům, když je západní vlády nenechají dobývat nová území. Tohle není o tom, jestli je Amerika dobrá nebo špatná. To je o tom, že Rusko je echt špatné. Nevím, jak vy, já ruším účty ve Sberbance a myslím si, že všichni soudní lidé by měli udělat totéž.
    zemik69
    • Re: bojkot ruských firem
      04.03.2014 11:15

      to je teda novinka, ze rusak je zmetek.
      hm
      • Hm
        04.03.2014 11:20

        Na tomhle foru v dnešních dnech vidíš, kolik čechů bolševika žere i dnes, dokonce po té, co okupoval i nás. Je to nechutné. Zřejmě si lepší budoucnost nezasloužíme. Banda ublížených švejků.
        Velkamedvědice
        • Re: Hm
          04.03.2014 11:52

          Z němcema se taky bavíš?
          • 04.03.2014 11:57

            A proč by mně mělo vadit, že žije hm v německu?
            Velkamedvědice
        • Re: Hm/VM
          04.03.2014 11:31

          pro mne nic noveho. Holt blbej narod. Ze zkusenosti a z moznosti neustaleho srovnavani. Bohuzel.
          hm
  • otázka
    03.03.2014 19:40

    Cituji : Soucítím s těmi Rusy, kteří by rádi skutečnou svobodu. O jakou skutečnou svobodu se jedná pane Soustružníku ? Mluvil jste s těmi Rusy ? Nebo myslíte skutečnou svobodu podle Vás ? Či podle jestřábů v Pentagonu či Washingtonu ? A jaká by měla být ta "skutečná" ? "Svobodně" souhlasit s útoky či materiální (finanční) podporou rozvratů zemí jako je Irák, Libye, Kosovo, Irán, Sýrie, Gruzie ... ? To, co se děje posledních 20 let kolem Ruska začíná být otázkou přežití Ruska. Mnoho lidí patologicky touží po tom, aby se z Ruska stal bezvýznamný stát skloněný a porobený Amíky, já k nim nepatřím. Vím proč.
    Peté13
    • Peté
      04.03.2014 16:29

      Pan Svobodník myslel svobodu, která by nepáchala genocidu hladomorem ve dvacátých letech (především na Ukrajině a Ukrajincích, těch Rusů, kteří nesouhlasili s existencí gulagů, těch kteří nenáviděli diktátory typu Stalina, Kadáfího i těch, kteří nenávidí diktát pod praporem státního náboženství. Nerozumím rozvracení Gruzie (tady si asi protiřečíte). Byl jsem v Rusku r. 1969, spolupracoval jsem s Ruskou technickou inteligencí a setkal jsem se jak s prorežimními obětmi propagandy tak i s myslícími a uvažujícími lidmi, kteří odsuzovali a omlouvali se mi se za okupaci ČSR. Až budou Rusku vládnout tito lidé, stane se Rusko opravdovou a sebevědomou velmocí o kterou se nebudete muset bát. Chybí mi večerní škola marxismu a laninysmu, proto asi vaše sdělení vůbec nechápu.
      lime
    • Re: otázka
      04.03.2014 10:58

      Výborně napsané. Bohužel některým "komentátorům" tohoto článku ještě nedošlo, že Rusko je již celé století zemí zla. Zlo je uplatňováno proti všem, zejména proti vlastnímu obyvatelstvu. Bohužel, článek zmiňuje smutnou pravdu, že ani současné politické špičky nemají srovnané priority a rozhodnutí, zda se postavit za ideály denně proklamované demokracie a svobody či za šíleného agenta KGB řeší s kalkulačkou v ruce. Uvidíme, kolik procent poklesu HDP již za ideály svobody a demokracie, práva národů na sebeurčení a územní celistvost nestojí.
      jiri
    • Re: otázka
      04.03.2014 8:15

      já k nim zase patřím a vím proč. Rusko je nutné vymazat z mapy světa !!
      Jesse
      • falešné iluze
        04.03.2014 13:55

        Amíci,toť v gruntu potomci dobrodruhů,prchajících zločinců,v Evropě zkrachovalých existencí,kteří spáchali genocidu obrovských rozměrů na indiánech a jejich panenských přírodních areálech. V těchto praktikách různě modifikovaných pokračují celosvětově dodnes. Kolik je ti let,že nejsi schopen se v současném světě zorientovat a mít objektivní a historický /ne hysterický/náhled.
        mintaka
    • Re: otázka
      04.03.2014 8:04

      naprosto s Vami souhlasim, lepe bych to nenapsal
      abc
    • Re: otázka
      03.03.2014 21:56

      Ano přeji si Rusko bezvýznamné ideálně zcela rozpadlé nebo zaniklé a obývané kulturními a pohodovými lidmi. Jakékoliv jiné Rusko je pro mne hrozbou. Nevěřím, že ruské imperiální choutky na střední evropu někdy ustanou. Ameriku vůbec neřeším jejich imperiální choutky mají zcela jiné směry než je střední evropa. A EU je jen tak silná jako je její nejslabší článek, ta nás neochrání. Co mě docela utěšuje je fakt, že se rusáci pravděpodobně uchlastají dřív než na nás dojde řada.
      ..
    • 03.03.2014 21:29

      Příspěvek byl smazán z důvodu použití vulgárních výrazů. Prosíme uživatele o korektní a věcné příspěvky.
      franc
    • Re: otázka
      03.03.2014 20:37

      Normální člověk si pod svobodou může představovat různé věci, ale rozhodně ne to, že provedu vojenský výsadek, před tím ale budu tvrdit, že to je jen vojenské a dlouhodobě plánované cvičení. Pak budu tvrdit, že chráním své občany (na území cizího státu), ale hned po výsadku chci, aby se vojska tohoto státu vzdala, jinak na ně zaútočím. Normální člověk skutečně neuvěří tomu, že tank je záchranné vozidlo. A to nezmění ani, to, že budoucnost Krymu by si měli určit jeho obyvatelé - ale bez supervize tanků kteréhokoliv Velkého bratra.
      sgt.Mike
      •  
        04.03.2014 10:03

        Kdyby to USA a EU v ukrajině nerozvrátily, Rusové by nemuseli intervenovat. USA a Eu vůbec nejde o občany Ukrajiny. Nijak jí pomoc nechtějí, jde jim o to aby co nejvíce poškodili a hlavně oslabili Rusko. Putin je nejlepší prezident co Rusko mělo za posledních 100let, životní úroveň a svobody občanů rostou což se nedá říci o USA či EU. Když se demostruje na Wall Street tak jsou to teroristi, když někdo střílí na policii na Ukrajině jde o boj za svobodu proti tyranovi i když byl demokraticky zvolen. Jaktože Eu nevadí že demonstranti mají nacistické symboly? Co by se asi psalo kdyby podobné demonstrace byly v EU? Jaktože USA rozhodují kdo má být na Ukrajině prezidentem? Tohle je vůle občanů? Zásah Ruska plně podporuji.
        •  
          04.03.2014 11:32

          Jelcin byl ve své době také nejlepším ruským prezidentem a nejen za posledních 100, ale za posledních 10 milionů let. Předtím to byli kmenoví náčelníci, knížata, chánové, carové a generální tajemníci.
          ..
  •  
    03.03.2014 19:14

    Diky za clanok.
    Eco
Aktuální komentáře
26.04.2024
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university