Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
USA budou moci využít svůj plyn proti Rusku až v příštích krizích

USA budou moci využít svůj plyn proti Rusku až v příštích krizích

14.03.2014 14:49
Autor: ČTK

Spojené státy budou moci využít svých přebytků zemního plynu z břidlicových ložisek k vývozu do Evropy, a tím i k účinnému tlaku na Rusko až při budoucích krizích. Vzhledem k dlouhodobé neochotě vlády prezidenta Baracka Obamy uvolnit vývoz plynu, Washington nemůže tímto způsobem nynější krizi kolem Ukrajiny a Krymu nijak zásadně ovlivnit. 

V současnosti neexistuje žádný efektivní způsob, jak dostat přes oceán významnější dodávky amerického plynu, které by mohly podkopat dominanci ruského Gazpromu na evropských trzích. Přeměna zemního plynu ve zkapalněnou formu LNG spolu s budováním terminálů je drahá záležitost. Vývoz plynu z USA do většiny zemí světa navíc podléhá schvalovací proceduře, kterou Bílý dům zatím nijak neuspíšil. 

První zámořské dodávky LNG z USA by měly vyrazit z terminálu v Louisianě nejdříve ke konci příštího roku. Louisianský terminál je jedním ze šesti přístavních zařízení, které federální ministerstvo energetiky v minulých čtyřech letech schválilo, a zbylých pět nebude zřejmě v provozu dříve než v roce 2017. Na schválení stále čeká přes dvacet dalších projektů vývozu LNG. Většina vývozu z USA ale bude stejně směřovat do Asie, kde jsou vyšší ceny než v Evropě. 

Evropská závislost na ruském plynu hraje ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi do karet v jeho tlaku na Ukrajinu a převzetí Krymu. Hrozba amerických dodávek jej sice může nutit k zamyšlení, podle agentury AP ale Putin sám dobře ví, že Spojené státy nejsou rychlého zásahu v tomto směru schopny. 

Obamova administrativa již podle listu The New York Times vzhledem ke krizi na Ukrajině a asertivnímu postoji Ruska odstavila na vedlejší kolej donedávna vlivnou zelenou lobby. Ta brání vývozu plynu, aby zastavila růst jeho těžby takzvaným frakováním, které podle ekologických aktivistů ohrožuje zásoby vody i klimatické cíle. 

Druhým odpůrcem vývozu jsou některé průmyslové sektory, jimž "břidlicová revoluce" výrazně snížila ceny energie a v případě chemického odvětví hlavní surovinu k výrobě. Obávají se, že export by mohl ceny v USA opět zvýšit. Spojené státy díky prudkému nárůstu těžby loni vystřídaly Rusko na pozici největšího producenta plynu na světě a ceny plynu v USA jsou nyní proti Evropě zhruba třetinové. 

Pro uvolnění vývozu se veřejně vyslovují už dlouho jeho těžaři a politicky jej podporují republikáni. Strategicky doporučují uvolnění vývozu i političtí analytici, hlavně jako protiváhu k Moskvě. Posun v americké politice exportu plynu do Evropy "by mohl Putina odradit od používání plynové zbraně" a v budoucích krizích "by mohl ruskou zbraň otupit", uvedl Michael Levi z vlivného mozkového trustu Council on Foreign Relations. 

"Americký plyn bude dražší než ten ruský, ale už pouhý fakt alternativy oslabí páku, kterou má Rusko k ovládání Evropy v podobě hrozby zvýšení cen nebo přerušení dodávek," řekl Vali Nasr ze Školy pokročilých mezinárodních studií Johnse Hopkinse. 

Možnost USA tlačit v budoucnu na Rusko hrozbou vývozu svého plynu potvrzují i diplomaté. Dostupnost amerického plynu v Evropě "vyvine tlak na to, aby si vláda v Rusku uvědomila, že by mohla náhle ztratit své trhy," uvedl Michael McFaul, který byl do února velvyslancem USA v Rusku. Dodal, že v tomto případě nejde o příští dny ani měsíce, ale o roky až desetiletí. 

V dlouhodobějším výhledu podle AP uvažovaly zřejmě i země visegrádské čtyřky včetně České republiky, které se tento měsíc obrátily na Spojené státy s výzvou, aby rozšířily vývoz svého břidlicového plynu do Evropy pro případ, že Rusko zastaví dodávky plynu přepravovaného přes Ukrajinu. Poslaly ji šéfovi Sněmovny reprezentantů, republikánovi Johnu Boehnerovi, u něhož se dočkali vstřícné odezvy. Zástupci Obamovy vlády zatím říkají, že Rusko si omezení dodávek do Evropy nemůže dovolit, protože je na příjmech z prodeje plynu závislé.


Váš názor
  • Bezvýchodné zajetí
    16.03.2014 11:01

    Policajt jel s manželkou na Nový Zéland a chytili je místní lidojedi. Předvedli je před náčelníka, ten hrozivě zakoulel očima a žena se rozklepala. Neboj, utěšuje ji manžel. Ještě chvíli v té zimě vydrž, už za chvíli se ohřeješ v kotli!
    Pound
  • Otázka na Rádio Jerevan
    16.03.2014 10:16

    Jak je to s tím DPH? Na to se musíte zeptat Kalky.
    Pound
    • Re: Otázka na Rádio Jerevan
      16.03.2014 10:25

      Nestraš. Psycho i vneděli? o)
      Velkamedvědice
  • Otázka na Rádio Jerevan
    16.03.2014 10:14

    Je pravda, že se bude do České republiky dovážet holandský špenát? Ano, protože obsahuje víc železa než železná ruda z Ruské federace.
    Pound
  • Na Rusy se můžeme .........
    15.03.2014 8:41

    Plyn si naprdíme sami.
    xxx
    • Re: Na Rusy se můžeme .........možná trochu od věci....
      16.03.2014 10:07

      Věděli jste o tom, žeJe nezákonné referendum konajúce sa dnes s16.3.2014 Taliansku? Ide odtrhnutie severu talianska od juhu a obodtrhnutí sa od EU a vystúpenia z NATO. Pripomínam že Taliansko teda obyvateľia majú podľa štatistýk najvyššie IQ v Európe.... Mimochodem, v čechách je dle ststistického úřadu 130 000 ukrajinců, co je stejně jako vietnamců. Rusů je 30 000. jenom že čech to nerozlišuje. Si představte že Ukrajina bude v EU a tím bude volný pohyb obyvatel... Připomínam Vám pánové, že ukrajinců jr 45 000 000. Skúste zamyslet vlastním mozkem. To čo slyšíte na ulici kolem sebe není ruština, ale ukrajinština... Zkuste si nastudovat kdo jsou benderovci neboli radykální nacionalisté vládnoucí v Kyjevě... Zkuste se zbavit předsudků a zamyslet se vlastní hlavou. Tu na krku nenosíte na to, aby Vám do něj nepršelo... :-)
      jářku
      •  
        17.03.2014 10:58

        Hele máš to tady dýl jak půl hodiny a ještě z Tebe nedělají komunistu? No máš pravdu. Podle EU mají Češi v průměru IQ 98, což jim stačí, jak je i tu často vidět na poznání, že my jsme dobří a ti druzí jsou komunisti. Nemůže se nikdo divit, že tahle země hosp. klesá i přes dluhové injekce. Do toho se ještě přidá vymírací demografická krize a Češi uvolní místo následně jiným. Masaryk poznal národ dobře, když říkal, že Češi jsou národem námezdních dělníků, lokajů a hloupých lidí. Češi to mají v genech a není z toho úniku. Jen jsem si myslel, že jsou nejdebilnější v Evropě a teď jsem pochopil odkud tu debilitu máme. Ono z poloviny jsme původem z Ukrajiny a nyní jsem zjistil, že Ukrajinci jsou ještě debilnější. Příroda debilitu nepromíjí.
        ignác
Aktuální komentáře
26.04.2024
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university