Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Euroasijská unie - ekonomický nebo politický projekt?

Euroasijská unie - ekonomický nebo politický projekt?

04.06.2014 13:08
Autor: Pavel Petr, Patria Online

Rusko, Kazachstán a Bělorusko podepsaly ve čtvrtek 29. května dohodu o ustavení regionální Euroasijské ekonomické unie (dále jen EEU). Ruský prezident přijel podepsat smlouvu na ceremonii do hlavního města Kazachstánu – Astany. Smlouva otevírá členským zemím přístup na volný trh s cca. 170 miliony obyvateli. Ač se to nezdá EEU zabírá 15 % povrchu země a na jejím území se nachází čtvrtina světových zásob přírodních zdrojů. Smlouva by měla zajistit volný pohyb zboží, služeb, kapitálu a pracovní síly. Navíc by měla koordinovat postup ve strategických otázkách jako je energetika, zemědělství, doprava nebo průmysl.

vlajky

Některé další země, jako Arménie nebo Kyrgyzstán, vyjádřily zájem připojit se do tohoto společenství. Prezidenti těchto zemí se ceremonie zúčastnili právě za účelem prodiskutovat možné připojení svých zemí do unie. Prezident Běloruska vyjádřil politování nad rozhodnutím Ukrajiny a doufá, že ho v budoucnu přehodnotí a připojí se k dané skupině zemí.

Reálně začne skupina kooperovat od 1. 1. 2015, kdy vstoupí v platnost podepsaná dohoda. Skupina si vzala za cíl mimo jiné zvýšit životní standard obyvatel členských zemí a investice do rozvoje by měly dosáhnout až k 900 mld. USD do roku 2030. Kazašský ministr zahraničních věcí Yerlan Idrisov se setkal s představiteli mezinárodních organizací, aby jim nastínil hlavní body podepsané smlouvy o spolupráci. Zdůraznil také, že nechápe EEU jako protiváhu proti USA a EU. EEU hodlá navázat obchodní vztahy jak s EU, s Čínou.

Kazašský ministr zahraničních věcí delegace ujišťoval, že se nejedná o snahu ruského prezidenta Putina oprášit Sovětský svaz. Samozřejmě v mnoha očích se jeví EEU jako rodící se protiváha USA a Evropské unii. Také dodal, že pokud by měla některá země ztratit svojí suverenitu nebo by některá ze zemí měla projevit svoje dominantní postavení, tak ty ostatní by pochopitelně takovou dohodu nepodepsaly.

Ustanovení EEU může mít značný regionální dopad. Rusko a Kazachstán jsou jedněmi z největších zásobovatelů Číny energií. Čína je největší spotřebitel energie na světě. A ve světle nedávného obřího kontraktu mezi Ruskem a Čínou se zdá, že EEU dává regionálně mnohem větší smysl. V neposlední řadě Kazachstán dodává do Číny ropu. A její export v loni dosáhl svého maxima, kdy vzrostl o 12 %.

V budoucnu Gazprom chystá stavbu plynovodu Altai z dálného východu Ruska do severních oblastí Číny. Ten by měl přivést další ruský plyn do Číny. Přípravné práce pro stavbu byly již zahájeny.

Ekonomickým vítězem celého regionu pravděpodobně bude Kazachstán. Kromě svých velkých přírodních zásob má také strategickou polohu pro tzv. novou hedvábnou stezku. Obchodní spojení Číny do centrální Asie. Stejně tak pro Rusko je Kazachstán důležitý jako přístupový bod pro centrální Asii a dále. Kazachstán zůstane spojencem Ruska a Běloruska skrze spolupráci v EEU.

Když se ovšem podíváme do minulosti, Nazarbayevův režim silně svázal svou zemi i se západním kapitálem zejména z USA. Agentury jako USAID a US Chamber of Commerce mají dlouhotrvající a hluboké vztahy s kazašským byznysem a vládou. A západní kapitál jen stěží opustí zemi a přestane ji ovlivňovat.

Proto se zdá, že Kazachstánu opravdu jde čistě o ekonomickou prosperitu a spolupráci. Důkazem může být také nedávno podepsané strategické partnerství mezi Maďarskem a Kazachstánem prezidenty obou zemí při návštěvě v Budapešti. Ta by měla nastartovat větší ekonomickou a obchodní spolupráci obou zemí hlavně v oblasti zemědělství, automobilového průmyslu, farmaceutického odvětví a také vodního hospodářství. Kazachstán je maďarským třetím největším obchodním partnerem z CIS a tato dohoda by ho mohla posunout ještě výše.

Zdroj: Reuters, Radio Free Liberty, ITAR-TASS, globalresearch.ca


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.