Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Krugman o dluhové apokalypse v USA

Krugman o dluhové apokalypse v USA

25.07.2014 18:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Během uplynulých pěti let se zdálo, že největší problém USA představují rostoucí dluh a deficity. Úctyhodní lidé neustále varovali před tím, že se brzy staneme dalším Řeckem. Postupem času se ale toto téma z médií vytratilo a ukazuje se, že šlo o planý poplach. Rozpočtová kancelář Kongresu CBO očekává, že federální deficit letos dosáhne 2,8 % HDP, v roce 2009 se přitom vyšplhal až na 9,8 %. Je pravda, že i současné deficity znamenají další růst dluhu. Ale ekonomika roste také, takže poměr dluhu k HDP by měl v následujících deseti letech zhruba stagnovat.

V delším období by se měla míra zadlužení začít zhoršovat, což je důsledek stárnutí populace a jeho dopadu na Medicare a systém sociální podpory. Došlo však k prudkému poklesu nákladů na zdravotní péči, které dříve hrály hlavní roli v černých dluhových scénářích. V roce 2039, tedy za celé čtvrt století, by měl dluh v poměru k HDP dosahovat úrovně, která nepřekročí míru zadlužení dosaženou na konci druhé světové války. CBO také očekává, že výnosy vládních dluhopisů zůstanou nízko a nebudou se pohybovat výrazně výše, než bude tempo růstu celé ekonomiky. To opět oslabuje riziko dluhové spirály, ve které by rostoucí dluhová služba tlačila dluh výš a výš.

Rostoucí dluh ale určitě není ničím pozitivním. Co bychom tedy mohli proti tomuto růstu učinit? Stačilo by překvapivě málo. CBO odhaduje, že pro stabilizaci současného poměru dluhu k HDP by stačilo snížení vládních výdajů či zvýšení daní o 1,2 % HDP. Pokud bychom s takovým krokem čekali do roku 2020, jednalo by se o 1,5 % HDP. S ohledem na negativní postoj republikánů ke všemu, co současný prezident navrhne, je takový krok v současné době těžko proveditelný. Z hlediska ekonomiky ale nejde o nic převratného. Krátce řečeno, dluhová apokalypsa se nekoná.

Ale počkat. Co možná ztráta důvěry? Byla tu celá řada varování, že je za dveřmi. Po některých z nich dokonce následovalo zklamání z toho, že k ničemu nedošlo. Například Alan Greenspan varoval před dalším Řeckem a pak hovořil o „politováníhodné“ absenci vyšších sazeb a inflace. Možná, že Spojené státy, které si půjčují ve vlastní měně a proto jim hotovost nemůže dojít, nakonec nejsou druhým Řeckem. Dluhová krize se ve skutečnosti nekoná. Je ale těžké vyhnout se dojmu, že veškerá dluhová panika měla nějaký politický záměr. Tedy že ji lidé používali jako nástroj útoku proti Medicare a změnám v oblasti sociálního zabezpečení. Tito lidé opravdu napáchali velké škody a odvedli pozornost od skutečných problémů, jako je devastující nezaměstnanost, špatná infrastruktura a další.

Autorem je Paul Krugman.

Zdroj: NYTimes


Čtěte více:

Krugman o tom, proč je vlastně Německo exportní velmocí a kdy by měl Fed začít zvyšovat sazby
20.06.2014 17:00
Patřím mezi ty, kteří se domnívají, že Fed by měl začít utahovat až ve...
Krugman o škodlivém bohatství dynastií a „inflační hysterii“ na Wall Street
02.07.2014 6:30
Greg Mankiw ve svém článku pro NYTimes obhajuje bohatství, které je zí...
Krugman uklidňuje obavy z předražených trhů
16.07.2014 7:10
Keynesiánské vidění monetární politiky je následující: Pokud centráln...

Váš názor
  • Chtelo by to trochu vice konzistence a vice ...
    25.07.2014 19:42

    Paule, nobelovku nemam ale fakticky by to chtelo vice konzistence a aspon strednedobeho vyhledu... Sam uznavas, ze dluh USA dal roste, takze si pripomenme, ze letos prekonal 100% HDP. No nic, ze je to o hodne vice nez prumer v EU, jdeme dal. Ze se dluh s rostouci ekonomikou zvladne ci srovna s rustem? Kdes ten rust videl? Za 1.ctvrtleti US ekonomika klesla o kolik?, 1,8% HDP? Chlape, tvrda zima v USA prevazne cinske veritele nezajima, uroky i jistina z dluhu USA se platit musi kazdy bozi den... A propos uroky, FED uz jasne rekl, ze uz letos a tisknutim zelenych papirku prestane a pristi rok zvedne uroky. Co to udela s US dluhem jiste vis moc dobre. Takze dluhova apokalypsa se tistenim penez pouze oddalila ale nevyresila a dalsi prohlubovani dluhu je jednoduse neudrzitelne. Modli se aby v teto dekade Cinani neprijali vuci USA podobne sankce pro financni trh, jake chce exekutiva USA prijmout nyni vuci Rusku. Takze asi tak, ve strednedobem vyhledu k dluhu USA a jeho udrzitelnosti... A ne, netesi me to Paule, ale fakta jsou fakta, ta neokecas. Tvuj jinak obdivovatel.
    Kolemjdouci
    • Re: Chtelo by to trochu vice konzistence a vice ...
      30.07.2014 14:40

      P.S. 30.7.2014 vysla v USA zpresnena data o HDP: Hrubý domácí produkt ve druhém čtvrtletí 2014 vyskočil o 4 %, propad za 1Q byl revidován na 2,1 %.
      Kolemjdouci
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data