Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Tak nevím, jestli se z toho QE vůbec radovat ...

Tak nevím, jestli se z toho QE vůbec radovat ...

21.01.2015 17:00

Tak už se to blíží – ECB za nemnoho hodin oznámí, zda QE ano, či ne. Deflace a ekonomický útlum v zemích mimo Německo na straně jedné a německá výjimečnost (na straně ekonomiky i ekonomie) na straně druhé jsou významné síly. A jdou bohužel dost proti sobě. Kvůli jejich působení kombinovanému s řadou dalších specifik měnové unie je eurozóna v situaci, kdy se těší na něco, co už mělo dávno končit (tj. mělo proběhnout, zafungovat a nyní být stahováno). Nic na tom nemění ani fakt, že dnes tradiční – netradiční monetární politika (QE amerického stylu) takový pozitivní dopad na eurozónu mít nemůže. Je totiž dalším faktem, že monetární politika vždy funguje, omezeni jsme pouze zvyky a tím, co si dovedeme představit.

V tuto tak slavnostní chvíli bych se chtěl věnovat i názorům jiných. Societe Generale se zeptala 176 investorů na pár věcí týkajících se případného QE. Jejich odpovědi jsou sesumírovány v následujících obrázcích. Téměř 70 % tázaných čeká, že ECB s nějakým QE přijde, nejpravděpodobnější budou nákupy aktiv dosahující 500 – 1 000 miliard eur:

sous1

Druhý graf se týká toho, jak moc jsou ceny příslušných aktiv nastaveny na QE. V řadě za sebou jdou dluhopisy zemí jádra – podceněny, správně oceněny a naopak s přemrštěnou reakcí. Další tři sloupce ukazují stejné možnosti u dluhopisů periferie a poslední tři u eura. Jak vidno, investoři si myslí, že u jádra je nacenění v pořádku, u dalších dvou aktiv ale ne:
sous2


Ohledně podobných situací bych podotknul jednu věc: Pokud se chystá nějaká změna, či čeká nějaká zlomová událost, ceny aktiv by neměly být vlastně nikdy „správně“ naceněny. Řekněme třeba, že QE má pravděpodobnost 50 % a nějaké aktivum má s QE hodnotu 100 (zlepší se ekonomické podmínky a fundament), bez něj hodnotu 50 . Před dnem D je tedy hodnota aktiva 50 % krát 50 plus 50 % krát 100 . Mělo by se tedy obchodovat za 75 . Což ale po (ne)ohlášení QE každopádně nebude cena, na kterou se posune – pokud QE nebude, cena klesne na 50 , pokud bude, zvedne se na 100 . Do celé věci můžeme zabudovat investory, kteří jsou na 100 % přesvědčeni o tom, či onom, peněžní „hlasovací“ sílu jednotlivých investorů, apod. Ale cena podle této „standardní“ úvahy bude mezi extrémy a poté dojde k jejímu přenastavení. Je tak velká otázka, co to vlastně znamená, když říkáme, že ceny na trhu už něco (co nemá 100 % pravděpodobnost) odráží – nemusí to nutně znamenat, že se ceny nakonec stejně ještě nehnou.


A ještě jeden obrázek od SocGen. Ten se týká toho, jaký kurz eura k dolaru podle investorů ECB cílí. První sloupec referuje na možnost, že žádný. Další už ukazují konkrétní hodnoty. Podle investorů (necelých 35 % z nich) by se tedy ECB nejvíce líbil kurz 1,1. Předpokládám, že ECB ani investoři se neztotožňují s názory, že slabší euro ekonomice eurozóny jako celku škodí (pozitivní dopad přes exporty je více než vyvážen negativním dopadem přes dovozy a ceny).
sous3

V Japonsku probíhá masivní QE, které má zatím (v rámci celkově nastavené Abenomie) smíšené výsledky. Pokud něco děláme a nefunguje to, jsou vždy dvě možnosti: Děláme věc, která z principu fungovat nemůže. Nebo děláme tu správnou věc, ale děláme ji málo intenzivně. To rozlišení je samozřejmě klíčové, ohledně ekonomické politiky ale jasnosti v tom, ve kterém případě se pohybujeme, dosáhneme jen málokdy. Podle mne má monetární politika obrovský potenciál – tj. v principu jsme v kolonce „děláme tu správnou věc“. Což implikuje, že tam, kde to nefunguje, to jen děláme málo intenzivně, či špatným způsobem.

Pro Evropu může být plně relevantní návrh na bázi popsané v „Fungující QE v Evropě: Každému 500 eur od ECB“. K tomu ale přirozeně nedojde. Co naplat, že je to vlastně mnohem transparentnější a férovější, než QE „amerického“ typu; o efektivitě nemluvě. Pokud se úspěch „tradičního“ QE skutečně nedostaví, budeme zase o krok blíž k rozpadu eurozóny. Nebo ke skutečně netradiční monetární politice. Jinak řečeno, o co více se jí vyhýbáme nyní, o to více jí bude muset být v budoucnu. Nebo onen rozpad, který se nakonec bez hodně netradičních monetárních kroků také určitě neobejde.

Princip dobře demonstruje právě zmíněné Japonsko. Za posledních dvacet let mělo bezpočet příležitostí rozjet monetární politiku, která by se skutečně držela ducha Friedmanových (!) doporučení. Polovičaté kroky nikam nevedly (navíc jsou dnes prezentovány jako důkaz toho, že celá věc nemůže nikdy fungovat). Teď musí nastoupit supernákupy. Nechci jít ve stopách principu „skepse prodává“, nechci malovat čerty na zeď (už jich tam je dost). A také si dobře uvědomuji, že mám komfort rozjímat o něčem, o čem nerozhoduji. Jen opravdu nevím, zda se z toho pravděpodobného QE radovat. Příčina je ale opačná než emotivní a populární strachy z „tištění peněz“, a pod. U mě to jsou třeba obavy z toho, že nakonec bude (paradoxně kvůli němu) zase protlačována strategie „protrpět se ke spokojenosti“. K čemu se asi tak dá protrpět tím, že zadlužení lidé nemají práci a zadlužené státy poptávku? Možná někdy platí „no pain, no gain“, ale určitě ne „no suffering, no gain“.


Váš názor
  • tak
    22.01.2015 12:58

    škodí, nebo neškodí?"Předpokládám, že ECB ani investoři se neztotožňují s názory, že slabší euro ekonomice eurozóny jako celku škodí (pozitivní dopad přes exporty je více než vyvážen negativním dopadem přes dovozy a ceny)." Nemělo by to být napsáno takto:"Předpokládám, že ECB ani investoři se neztotožňují s názory, že slabší euro ekonomice eurozóny jako celku škodí ale já sám si myslím že pozitivní dopad přes exporty je přetlačen negativním dopadem přes dovozy a ceny." Co se týká mne, považuji slabší EURo za výhodu zejména ve chvíli, kdy se nejvýznamnější dolarová komodita obchoduje za polovinu.
    lime
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data