Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zeman připravuje debatu o přijetí eura v České republice

Zeman připravuje debatu o přijetí eura v České republice

31.03.2015 14:36
Autor: Redakce, Patria.cz

Prezident Miloš Zeman se příští týden setká s premiérem Bohuslavem Sobotkou a hodlá navrhnout uspořádání debaty o přijetí eura v České republice. Schůzka vrcholných představitelů státu a centrální banky by se měla uskutečnit během jara na zámku v Lánech.

Debaty by se měl kromě prezidenta a předsedy vlády zúčastnit ministr financí Andrej Babiš, guvernér ČNB Miroslav Singer a člen bankovní rady ČNB Jiří Rusnok. Zeman už dříve řekl, že příští rok hodlá nahradit Singera právě Rusnokem.

Ministerstvo financí i Česká národní banka ke konci loňského roku opět doporučily vládě zatím nestanovovat cílové datum vstupu ČR do eurozóny. Zeman i Sobotka jsou příznivci přijetí eura. Sobotka nedávno uvedl, že ohledně přijetí eura v Česku nezní otázka zda, ale pouze kdy. Zeman loni v červnu uvedl, že přijetí eura lze stihnout do roku 2017.

V polovině letošního února prezident rovněž řekl, že udělá vše pro to, aby v bankovní radě ČNB seděli lidé podporující vstup ČR do eurozóny. Podle Zemana je ČNB nakloněna odkládání vstupu Česka do eurozóny, protože by při něm ztratila velkou část svých kompetencí ve prospěch Evropské centrální banky.

Zdroj: ČTK


Čtěte více:

Habemus papam -  novým guvernérem ČNB bude Rusnok
12.03.2015 9:16
Prezident Miloš Zeman předpokládá, že příští rok nahradí současného gu...

Váš názor
  • Ani Slováci nelezou Putinovi do Moskvy
    04.04.2015 12:10

    „Způsob, jakým byl v březnu minulého roku zabrán Krym a připojen k Ruské federaci, považuji za vážnou destabilizaci poválečného uspořádání a porušení principů mezinárodního práva,“ uvedl Kiska. Slovenský prezident podporuje protiruské sankce a před časem oznámil, že nepojede do Moskvy na oslavy 70. výročí konce druhé světové války......a má recht. Rusáci oslavují vítězství nad svým bývalým spojencem se kterým začali hrůzostrašnou válku s miliony mrtvých. Co oslavují ? Jak jim to hlupáci žerou i s tím naším ochmelkou. Proč se neožere doma, nebo zase na ruské ambasádě - ušetřil by spoustu peněz. Putin na jeho pozvání do Prahy taky nepřijel. Jenže tam nebude tak na očích jako doma. Zeman dělá své zemi jen ostudu. Asi se mstí že jsme ho nezvolili před těmi 10ti lety.
    Korda
  • Noo jak se to veme.....
    04.04.2015 1:48

    Podle některých bysme měli mít nejradši Moravskou korunu, Slezskou korunu, Jihočeskou korunu a možná i Karlovarsky rubl a každý by na tu svou byl tak hrdý a hlavně, že neztrácí svoji suverenitu. On Zeman by nejraději zavedl rubl, ale ani to si netroufne i když byl zvolen většinou českých blbců. Máme my ale na ty naše prezidenty pech. Jeden odmítne vyvěsit vlajku unie a druhý si honí triko že by jako chtěl Euro, ale tajně dělá všechno proto abysme měli rubl. Mezitím si bankéři mnou ruce nad těmi všemi poplatky za převody korun na Eura. Nakonec udělají zase jako komundírové státní měnu a bude vymalováno. To jen dokazuje co jsme za národ blbců. Asi se zase bude muset brzy navyšovat rozpočet hradu na reprezentaci a pohoštění. Tentokrát to bude v Eurech. No aspon' by to zůstalo stejné a nemuselo se to měnit každý půl roku a lidi budou mít zase o čem mluvit.
    Pesimista
  • Zeman je typický starý komunista
    01.04.2015 5:29

    Rozum moc nepoužívá ale jinak je chytrý jak starý jezevec. Dobře ví jak si to zařídit aby mu to občané žrali a on si mohl chlastat a dělat co chce. Mstí se celému národu za to že nebyl zvolen prezidentem před 10ti lety, kdy si to mohl ještě vychutnat a taky nahrabat jako Klaus a ostatní. Nejdřív si dosadí vlastnoručně vládu v předpokladu, že dostatečně dostane důvěru. To se nestalo, ale jeho vláda vládne a prosadí jeho zákony. Pak si dosadí do vedení ČNB svoje lidi o kterých dobře ví že mu půjdou na ruku. Je sprostý jak dlaždič a občané nevidí, zatímco se hádají o jeho ožralství a hulvátství co se děje v pozadí a jak si hrabe jeho kancléř, který nespln'uje základní požadavky na svůj úřad. Ted' nás vtahuje zase pod vliv Rusáků, kterým dluží za svoje zvolení a občané, zblblí novinářema řeší podstrčené problem o pár Pussy a důležité problemy se neřeší. Češi si zase zvolili co si zaslouží. Těm není pomoci. Do Plzně uvítat její osvoboditele nejede aby si nerozlobil neoHitlera Putina aby ho pozval na chlastačku.
    Sekera
    • Všeumělec brouk Pytlík
      03.04.2015 10:49

      Máme moc chytrého pana prezidenta. On by nám to Euro naimplantoval už nejraději zítra. Je to jako kdyby doktoři chtěli dát krvácejícímu za každou cenu novou krev bez ohledu na krevní skupinu. To by asi taky dopadlo blbě.
      Žíža
    • Re: Zeman je typický starý komunista
      01.04.2015 9:33

      Bych mu nasadil kožené slipy, koženou kuklu v ruských barvách, zip přes pusu a místo červené karty dvoumetrovou dominu s bičíkem, která by ho vypráskala z Hradčan až k jeho kamarádům v Doněcku.
      Duben
  • Hlavně dávej pozor...
    31.03.2015 17:28

    ...koho si na tu debatu pozve. To bude pěkně prolustrovanej seznam análních turistů. - Drescode: krátkej sestřih, hladké oholení, gumová čepice a vlastní lubrikant. A už předem vím, kdo dostane černýho petra...
    marrtt
  •  
    31.03.2015 17:20

    Se chce jen zviditelnit a postavit si pomník.Chce to stačit do konce volebního období. Zajímalo by mě zda by bylo referendum pro přijetí eura, či nikoli. No snad se brzy utopí v béžovce a bude od něj klid.
    Duben
    •  
      01.04.2015 8:42

      No myslim, ze to referendum by vas asi prekvapilo vysledkem :).
      sazkar
      •  
        01.04.2015 9:09

        V době, kdy se všude píše a říká, jak je euro nevýhodné a pár států vyhrožuje odchodem z eurozóny se mně zdá jako nesmysl do ní vstupovat. Oni to zkonvertujou tak 1: 22 a spousta lidí uvidí co se jim stane s úsporami. Vím jak to bylo v Německu a tam by se řeklo, že nemají důvod být nespokojený. Nevím jestli si to celé pamatuješ, ale vše se tam hrozně zdražilo a díky obrovské byrokracii, která jim tam vládne a jsou jí Němci vychováváni ještě systém drží.
        Duben
Aktuální komentáře
25.04.2024
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.