Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Telefonica není pro každého

Telefonica není pro každého

07.04.2015 17:45

Z hlediska mýtů a dávné historie by bylo příhodné, aby největšími hrdiny současných evropských bájí byli Řekové. Poslední vývoj jim to ale podle mne kazí a (nejen) proto hlasuji pro Španěly. Kvůli jejich pokrizové schopnosti vstát z prachu ekonomické krize a také kvůli tomu, že před krizí nešlo o fiskálního záškoláka (problémy tam napáchal hlavně soukromý sektor). Už nějaký čas se proto chystám k pohledu na španělský akciový trh a nějaké jeho reprezentanty. A čas nadešel.

Z grafu je vidno, že u pětileté návratnosti se IBEX nemůže ani zdaleka rovnat jeho německému protějšku DAXu. První z indexů je cca na nule, druhý se blíží 100 %. Ani posledních 12 měsíců nedostane IBEX před DAX . Za prvního zástupce španělských titulů jsem vybral Telefonicu, která by i domácím investorům měla být blízká. Stejně jako celý trh, prohrává i tento telekom s jeho německým protějškem na celé čáře – za pěl let je dole o 25 %. Milovníci naleštěných titulů a trendů se nyní zřejmě přesunou k jiné četbě, jejich kontrariánské a opomíjenou hodnotu hledající protějšky tu snad se mnou zůstanou.

bch1

Zdroj: FT

Tržby společnosti už pět let klesají a to samé platí o ziscích. Návratnost investic se pohybuje na necelých 4 %, návratnost vlastního jmění na 14 %. Provozní tok hotovosti se v roce 2014 vyšplhal na 12,1 miliardy eur, před dvěma lety ale dosahoval 15,2 miliardy eur (viz následující tabulka). I přes tento pokles je firma stále relativně bezpečně schopna pokrýt CapEx, respektive celkové investice (v roce 2014 došlo k větším ostatním investicím i divesticím – viz níže). Po investicích zbylo minulý rok asi 2,1 miliardy eur a na dividendách Telefonica vyplatila 2,3 miliardy eur. Finanční aktivity jí ale celkově odčerpaly 4 miliardy eur (splátky dluhu), takže nakonec musela sáhnout do zásoby hotovosti. Jinak řečeno, na straně toku hotovosti žádná krize, firmy poplatí investice a něco zbývá na dividendy. Není to ale žádný stroj na peníze a už vůbec ne obrázek pro ty, kteří chtějí být opojeni růstem.

bch2

Zdroj: Telefonica


U společností čelících velkým cyklickým a strukturálním tlakům mírně řečeno neuškodí pohled na rozvahu. Úročený dluh se zde pohybuje kolem 60 miliard eur, hotovost dosahuje 6,5 miliardy eur. EBITDA roku 2014 dosahovala asi 15,5 miliardy eur a čistý dluh k EBITDA se tak pohybuje kolem 3,4, což není vyloženě konzervativní číslo. O nějakém dlouhodobém nakopávání dividend z rezerv by tady tedy vyjma nějakých „páčivých“ dobrodružství nemělo být řeči. Za poznámku stojí, že účetní hodnota vlastního jmění je na 21 miliardách eur, což je asi třetina kapitalizace – trh tedy přes všechny problémy odhaduje hodnotu akcií vysoko nad jejich hodnotu účetní. A mimochodem PBV kolem 3 má při nižší betě a nižším výnosu vládních dluhopisů (tj. při celkově nižší požadované návratnosti) i Deutsche Telecom.

Spáchejme nyní alespoň hrubý valuační nástřel: Dejme tomu, že dluh se nebude hýbat a volné CF na vlastní jmění v podstatě odpovídá dividendám. Požadovaná návratnost se může pohybovat kolem 7,3 %, kapitalizace firmy nyní dosahuje 65,8 miliardy eur. Co se musí dít s oněmi 2,3 miliardami eur, aby tuto kapitalizaci ospravedlnily? Musely by dlouhodobě růst o necelá 4 % ročně (v tomto růstu je odražena hodnota všech dalších investic a neprovozních aktiv).

Samo o sobě to nemusí vypadat jako ambiciózní cíl, ale v nedávné historii se nějakého byť malého růstu dohledat nemůžu. Pro hrubý obrázek ještě následující graf - je sice staršího data, dlouhodobý trend by ale měl být stále relevantní. Podle IDATE by i v optimistickém scénáři rostl evropský trh telekomunikačních služeb (i když Telefonica není jen evropskou firmou) do roku 2025 v průměru o necelá 3 % ročně. Pokud vyloučíme tuto „renesanci“ trhu, zbývá buď růst ve výši 0,8 %, či dokonce pokles ve výši 1,5 %.

bch3

Zdroj: IDATE

Střední scénář můžeme díky IDATE rozdělit na čtyři základní segmenty – mobil/data, mobil/hlas, pevné linky/data, pevné linky/hlas. Z obrázku vidíme, že na důležitosti budou podle těchto projekcí postupně nabývat datové služby, hlas přes mobil i pevné linky bude naopak ztrácet na významu:

bch4

Zdroje: IDATE

Cena akcií společnosti je nyní zhruba tam, kde na počátku roku 2012. Provozní tok hotovosti je dnes ale níže, to samé platí o CF po investicích a dividendě. Výsledky se tedy zhoršují, ale optimismus roste. On se nyní celý španělský trh obchoduje na relativně dost vysokých násobcích. Na začátku jsem hovořil o potenciál soustu pro hodnotáře a kontrariány, zde ale musím tuto množinu omezit jen na jejich tvrdší jádro. Není to investice pro každého. Ale tím nechci říci, že obrázek je černobílý – firma na sobě pracuje (podle posledních zpráv např. prodá svou britskou divizi O2 konglomerátu Hutchison Whampoa za 10,25 miliardy liber), letos prý očekává růst tržeb o více jak 7 %. Současný dividendový výnos je také na 4,26 %, což není nízké číslo (DT nabízí necelá 3 %).


Čtěte více:

Evropská výsledková sezóna - firemní kalendář na 1Q15
07.04.2015 14:11
První evropská výsledková sezóna roku 2015 již klepe na dveře. Které s...
Výsledky Alcoa již zítra = výsledková sezóna v USA co nevidět vypukne
07.04.2015 13:06
Zítra po uzavření amerického trhu vyhlásí svoje výsledky Alcoa a ta ja...
Ani pokles zásob ceny ropy příliš nezvedne
07.04.2015 16:02
Po pondělní divoké jízdě, kdy ceny ropy v USA vzrostly o více než 6 %...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university