Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ani pokles zásob ceny ropy příliš nezvedne

Ani pokles zásob ceny ropy příliš nezvedne

07.04.2015 16:02
Autor: Kristýna Zahradníková, Patria Online

Po pondělní divoké jízdě, kdy ceny ropy v USA vzrostly o více než 6 %, se cena květnových WTI futures vyšplhala na 52,14 dolarů za barel po zprávě Genscape o fyzickém snížení zásob v Cushingu v Oklahomě. To vše po čtvrtečním propadu cen černého zlata o zhruba 4 % v očekávání dohody o iránském jaderném programu. Ceny ropy v poslední době kolísají jako na houpačce. Po pondělním růstu potom, co se na okamžik uvolnil strach z dodávek iránské ropy na světový trh a oslabení dolaru, jsou ceny ropy dnes opět pod tlakem. Cena ropy Brent klesala dnes o necelého 0,5 % a cena ropy WTI dnes klesá o necelé 1 %.

Jedním z důvodů dnešního poklesu cen je iránská delegace, která tento týden jedná v Pekingu o zvýšení exportu ropy do Číny. Čína je největším obchodním partnerem Íránu a od roku 2012, kdy došlo ke zpřísnění protiíránských sankcí, odebírá asi polovinu jeho celkového ropného exportu.

Cenám ropy nepřilepšilo ani vyjádření Goldman Sachs. Banka ve své analytické poznámce uvedla, že v dubnu očekává vrcholnou úroveň zásob surové ropy v USA. V období od května do září, kdy je největší poptávka po palivech do aut a klimatizací, bude podle Goldman Sachs americká ekonomika čerpat přibližně 350000 barelů denně. Podle Goldman Sachs je nutné, aby ceny ropy zůstaly v následujících měsících níže, jedině tak lze podle nich docílit dostatečného a udržitelného zpomalení růstu americké ropné produkce. Ve světle výhledu americké ropné produkce na rok 2016 se zdá, že předpovědi banky ohledně ceny ropy na úrovni 65 dolarů za barel jsou příliš vysoké. V následujících třech měsících banka předpokládá vývoj cen ropy na úrovni 40 dolarů za barel. Zásoby ropy pravděpodobně začnou znovu narůstat v říjnu a udrží tak tlak na ceny ropy až do roku 2016.

Podle Godman Sachs může pokles ropných zásob krátkodobě mírně nastartovat ceny černého zlata, ale růst produkce bude pořád příliš silný pro výrazný růst cen. Jakékoliv výrazné oživení cen ropy z důvodu klesající produkce a zásob by pak mělo za následek podkopání amerického vyvažovacího procesu.

Hodně skloňovaným tématem je v poslední době také upadající Vliv OPECu na ceny ropy, který již také není, co býval. OPEC v roce 2013 kontroloval více než 80 % světových zásob ropy. Od doby, kdy se loni rozhodl neomezit ropnou produkci v reakci na růst zásob ropy ve světě a související pokles cen, někteří však OPEC považují z hlediska vlivu na cenu černého zlata za mrtvý kartel.

Vedoucí komodit v Bank of America Francisco Blanch se v pondělním rozhovoru pro CNBC nechal slyšet, že OPEC má v současnosti velmi malý vliv na ceny surové ropy. „OPEC nechal trh dělat práci, kterou dříve dělal sám. Místo, aby OPEC ceny kontroloval, nechává trh, aby si našel svou vlastní rovnováhu,” řekl Blanch.

To rozhodně není přístup na jaký byl svět od OPECu zvyklý, ale jak již koncem března uvedl pro agenturu Reuters saudský ministr pro ropu Ali al-Naimi, je současná situace na trhu obtížná. „Snažili jsme se jednat, ale neuspěli jsme, protože země mimo OPEC trvaly na tom, abychom my nesli to břemeno. Odmítáme, aby to byl OPEC, kdo ponese takovou zodpovědnost,” řekl Ali al-Naimi.

Výkyvy cen, jako například včerejší výrazný růst bude moci OPEC pravděpodobně nyní ovlivňovat v daleko menším měřítku. Nedávný růst cen podle analytiků rozhodně neznamená, že klesající trend je dlouhodobě u konce. Trh si momentálně hledá rovnováhu a než ropa stabilně zesílí, nevyhne se pravděpodobně fázím slabšího vývoje.

Energetická informační skupina Genscape zveřejnila v pondělí data podle, kterých zásoby v americkém Cushingu v týdnu do 3, dubna rostly pouze o 169000 barelů. Americký ropný institut (API) vydá data ohledně týdenního vývoje zásob ropy dnes večer, EIA potom ve středu.

Zdroj: Reuters, CNBC, MarketWatch


Čtěte více:

Výsledková sezóna za dveřmi, chudý evropský makrokalendář nahradí komentáře FED  - týdenní výhled
07.04.2015 11:42
Špatná páteční čísla z USA neměla po víkendu už další negativní dohru;...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023
9:49Výsledky H&M za první kvartál překonávají odhady. Akcie přidávají 13 pct
9:23Rozbřesk: Březnová inflace v eurozóně ECB nerozhodí
9:07Komerční banka, a.s.: Oznámení o zahájení exkluzivního vyjednávání o prodeji dceřiné společnosti

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university