Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Už i klidné vody platebního styku jsou v ohrožení před piráty ze země Tech

Už i klidné vody platebního styku jsou v ohrožení před piráty ze země Tech

08.04.2015 17:15
Autor: Pavel Petr, Patria Online

“The way we pay” těmito slovy začíná analýza Goldman Sachs pojednávající o tom, které tlaky a trendy formují dosavadní platební cesty a technologie. Debata o byznysu obnášející zhruba 1,2 bilionu dolarů globálně ještě asi nikdy nebyla tak hlasitá. Všichni - banky, finanční instituce, zprostředkovatelé připojení, výrobci platebních zařízení, obchodníci a i výrobci POS terminálů.

Kromě regulace, která je definována právním rámcem, který ukládá ochraňovat spotřebitele a jeho schopnost rozpoznávat rizika stojící za složitými konstrukcemi finančních služeb. Také může mít dopad na rychlejší pronikání nových technologií a nových cest placení k samotným spotřebitelům, protože mohou být předmětem určité formy schvalování stanoveným regulátorem nebo jinou autoritou. To se týká prostředí vně. Ovšem uvnitř firem se skrývají členové compliance oddělení, které zevnitř společnosti stanovují pravidla a snaží se subjekt chránit před nepříznivými vlivy rozhodnutí, podvody apod. a tím zpomalují proces pronikání služeb na trh.

Tím nejsilnějším trendem, které můžeme v poslední době pozorovat a mají, měly a budou mít vliv na transakční systém jsou dozajista technologie - jejich vzrůstající rychlost, nové metody bezpečnostních opatření chránících citlivá data. Navíc bitcoin a obecně kryptoměny slibují do budoucna i změnu mechanismu stojícím za transakcemi.

Další trend, který se také podstatně projevuje na rychlosti adopce nových cest placení je demografie. Zejména pak když se podíváme na generaci Milennials, která je specifická rychlou schopností adopce nových technologií zejména těch mobilních. Dalším překvapivým faktem je vysoký podíl užívání hotovosti (40 %) na úkor kreditních karet a nejvyšším podílem využívání debetních karet (51 %). Možná vlivem předobrazu, kdy jejich rodiče jsou předlužení kvůli širokému a benevolentnímu využívání kreditních karet (ve skupině 65+ let více jak 33 % lidí používá kreditní kartu - nejvíce ze všech skupin).

graf1

Kdo reálně jsou ti, kdo ohrožují banky a karetní firmy jako Visa, MasterCard, AmEx nebo UnionPay? Několik hráčů na poli B2C si můžeme rozdělit do dvou skupin - těch co využívají současnou infrastrukturu karetních společností - PayPal, Square, Stripe nebo Cardlytics. Druhá sorta se snaží najít svou vlastní technologii - MCX, Seamless, Dwolla, Coinbase a Bitpay - nabízející výhodu nižších transakčních poplatků. V neposlední řadě je tu řada dalších projektů jako Apple Pay, Google Wallet, Samsung Pay nebo Alipay, které se snaží přinutit uživatele, aby odložili karty a použili na placení mobilní zařízení.

Bude to zajímavá bitva, protože karetní společnosti a banky si na trhu opevnily poměrně solidní pozice. Cestou pro nové hráče z řad hlavně těch, kteří vyvijí nové vlastní technologie je vstup předně do rozvijejících se trhů, protože je snazší učit někoho, kdo do teď žádnou kartu neměl, že by měl platit bitcoiny, než vysvětlit Američanovi proč používat bitcoiny místo Visa karty od banky, když to funguje.

Z tohoto pohledu se dá aspirantem na raketový růst může být překvapivě Alipay od Alibaby (DIP) operující hlavně v Číně. Z výzkumu Goldman Sachs překvapivě vyplývá, že jsou na tom klienti v rozvíjejících se zemích mnohdy lépe díky nasazování aktuálně nejnovějších technologií. Například platba v Nigérii mezi dvěma bankovními účty je provedena 4000x rychleji než v USA. Trvá to jen několik sekund, kdežto v USA na to má banka 3 dny. A znovu překvapivě země z Afriky - Keňa je jedničkou v počtu uživatelů mobilních plateb, nikdo jiný jich nemá více (13 mil.). V Keně operuje společný joint-venture Vodafone a Safaricom pod názvem M-Pesa, který je právě využívám cca. 12,8 miliony obyvatel této země a je tak lídrem ve využívání mobilních plateb.

Když se vrátíme ještě k Alipay, tak jedna z deseti plateb je v Číně provedena pomocí tohoto platebního systému. Alipay pořádně šláplo na plyn, má 49 % podíl na trhu v Číně a jeho růst bude pokračovat. Dokázalo dokonce předstihnout Ebay (DIP) a jeho PayPal v růstu počtu nových uživatelů a celkového objemu provedených transakcí - viz graf níže.

graf2

I mobilní aplikace Alipay Wallet má dobré výsledky - používá ji okolo 46 % celkové báze uživatelů což představuje kolem 136 mil. uživatelů. Tato aplikace má téměř dominantní postavení když 80 % mobilních plateb v Číně probíhá právě v Alipay Wallet.

Pro ty, kteří budou využívat stávající infrastruktury je pozice svízelnější, ale mohou proniknout se svými službami v zemích, kde je penetrace běžných karet vysoká, ale podíl mobilních plateb je zatím relativně nízký. Mohou využít toho, že některé trhy jsou pro velké hráče nezajímavé a vybudovat si na nich dostatečně dobrou pozici, aby odolali případnému nástupu větších hráčů.

Na trhu je pro všechny něco. Firmy vyvijející nové technologie placení očekávají zhodnocení svých investic pro své akcionáře. Spotřebitelé by se měli díky konkurenci dostat k levnějším a rychlejším platbám v real-time čase od nově příchozích firem a snížení poplatků od stávajících hráčů. Pro obchodníky by to mohlo znamenat také snížení poplatků za provedené transakce jak už se stalo v EU, USA a třeba Austráliii.

Zdroj: Goldman Sachs


Čtěte více:

Rusko: Inflace roste, prodeje automobilů skomírají
08.04.2015 15:54
Ruské spotřebitelské ceny se týdnu končícím 6. dubna zvýšily t/t o 0,...
Luxusní modely aut letí v Číně a USA; rekordní měsíční tržby Mercedes-Benz
08.04.2015 16:33
Podle studie McKinsey & Company se luxusní modely aut právě v Číně a U...
Praha ve středu ve ztrátě; Fortuna -8 % po oznámení o nevyplacení dividendy
08.04.2015 16:40
Pražská burza ve středu klesala, index PX dnes ztratil 0,3 %. Další t...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university