Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
NATO: Moskva posílá další zbraně separatistům

NATO: Moskva posílá další zbraně separatistům

11.05.2015 16:37
Autor: Redakce, Patria.cz

Rusko podle NATO soustřeďuje své síly na hranicích s Ukrajinou a posílá další zbraně proruským separatistům v Donbasu. Tím povstalcům umožňuje zahájit nečekaný útok, pokud se pro to rozhodnou, varoval dnes podle agentury Reuters generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg.

"Dochází k ruskému (vojenskému) soustředění jak podél hranic s Ukrajinou, tak uvnitř východní Ukrajiny s neustálým přísunem těžké výzbroje, tanků, dělostřelectva, munice, systémů protivzdušné obrany a s vytrvalým výcvikem," řekl Stoltenberg na tiskové konferenci v Bruselu.

"Takže mají kapacitu, schopnost zahájit nové, překvapivé útoky, ale samozřejmě nikdo nedokáže říci nic s jistotou o jejich záměrech," řekl generální tajemník NATO podle Reuters.

Ruská agentura TASS z prohlášení šéfa NATO vyzdvihuje, že vyzval obě strany konfliktu k respektování minských mírových dohod. "Jsme svědky neustálého porušování dohody o příměří a já vyzývám obě strany k plnění této dohody," cituje TASS Stoltenberga.

Zprávy, které předtím přinesly z Donbasu ukrajinské a ruské zdroje, dosvědčují, že se napětí na východě Ukrajiny dál zvyšuje a povstalci a vládní síly se navzájem obviňují z provokací a opětného vracení těžkých zbraní k bojovým liniím. Podle únorových ujednání z Minsku, která se týkají i zastavení palby, by těžká výzbroj obou stran měla být mimo dostřel demarkačních linií.

Mluvčí ukrajinského prezidenta Oleksandr Motuzjanyk, pověřený sledováním protipovstalecké operace na východě země, dnes podle agentury Ukrinform sdělil, že za uplynulých 24 hodin nepřišel o život žádný ukrajinský voják, ale pět jich bylo zraněno. Uvedl také, že vzbouřenci od neděle porušili příměří dojednané v Minsku v 16 případech.

Mluvčí dodal, že separatisté při tom použili i zbraně, které měly být už dávno stažené - konkrétně minomety ráže 120 milimetrů a kanony ráže 122 milimetrů. V Doněcké oblasti je podle něj nadále nejžhavějším bodem obec Pisky a na jihu u Mariupolu Šyrokyne. V druhém povstaleckém regionu, Luhanské oblasti, je příměří porušováno zejména u obcí Ščastja, Stanycja Luhanska, Zolote a Krymske.

Mluvčí povstaleckých jednotek Eduard Basurin dnes na druhé straně tvrdil, že ukrajinské síly pokračují v upevňování svých pozic a v přesunu těžkých zbraní k demarkačním liniím. "Od začátku jara tam stahují zbraně. To je v rozporu s minskými dohodami," prohlásil Basurin podle agentury RIA Novosti. Tím podle něj Kyjev ohrožuje urovnání konfliktu v Donbasu.

V centru Doněcka se dnes podle agentury TASS několik desítek tisíc lidí zúčastnilo slavnostního průvodu u příležitosti "Dne republiky". Jde o svátek věnovaný prvnímu výročí referenda o sebeurčení Doněcké oblasti, které se konalo přesně před rokem. Vůdci separatistů tvrdí, že se ho zúčastnilo 75 procent obyvatel oblasti a téměř 90 procent z nich se vyslovilo pro svrchovanost regionu.

Kyjev ale referendum neuznal a revolta separatistů postupně přerostla v ozbrojený konflikt s vládními silami, v němž vzbouřencům poskytlo rozsáhlou pomoc Rusko, a to včetně pomoci vojenské.

Zdroj: RTRS, Tass, ČTK


Čtěte více:

T. Vlk: Grexit, HDP v Evropě, maloobchod v USA a politika čínské centrální banky (video)
11.05.2015 12:42
Řecko zítra (12. května) čeká další splátka IMF a neví se, zdali má ze...
IPO Watch - producent geneticky modifikovaných plodin ze seznamu MIT50 jde na burzu
11.05.2015 14:15
Ve dvacátém týdnu tohoto roku se chystá na vstup na burzovní trhy šest...
Bank of England sazby nemění
11.05.2015 13:36
Britská centrální banka (Bank of England, BoE) dnes na svém pravidelné...
Politika kolem Řecka; Grexit by potěšil Putina
11.05.2015 16:15
V Bruselu dnes ministři financí eurozóny opět jednají o řešení řeckého...

Váš názor
  •  
    12.05.2015 10:54

    Ruská Agrese pokračuje,Putler si nedá pokoj !
    dh
    •  
      12.05.2015 11:01

      Americká agrese pokračuje. MuBarak si nedá pokoj !
      hd
  •  
    11.05.2015 16:55

    Zprávy pocházející z NATO ohledně Ruska, je třeba vyhodnotit následovně: - zpráva je nevěrohodná - pravý opak, pokud k dané situaci lze vyvodit, je pravděpodobnější.
    Ullsperger
    •  
      12.05.2015 11:11

      Co budeš vyvozovat z dosti nevěrohgodné zprávy, že Putin umřel na rakovinu? Pravý opak je, že Putin se narodil na rakovinu nebo ne chytrolíne?
      ..
    •  
      12.05.2015 9:26

      Toto tvrdia už od začiatku.Ruská armáda prisúva vojská k ukraine.Ak by to bola pravda,tak by za tú dobu už ani nemali čo,koho prisunúť,lebo by už všetci rusi vrátane kojencov a Lenina boli na ukrainskej hranici.Leda ak by si požičiavali vojakov z číny.tých je dosť.Ak si vezmeme do úvahy ako us klamali ohľadom bin ládina,posledných pá dní sa píše o tom ,že všetko bolo ináč,zbraniach ,hromadného ničenia v iraku a pod,tak so 100% istotou sa dá veriť tomu,že aj v prípade ruskej armády na ukraine je to "trochu"ináč.Tým americkým báchorkám môže veriť tak akurát Jessi,(Zilvar)ak sa mu vôbec dostanú do uší,lebo ich má upchaté od amerického ho.na ,keď ho obama musel vytiahnúť z r.i.t.i.,lebo chcel ísť na záchod
      Čierne Krušovice
      • Čierné Krušovice
        12.05.2015 13:17

        http://zahranicni.eurozpravy.cz/evropa/120270-rusti-vojaci-otevrene-takhle-to-dal-nejde-byli-jsme-na-ukrajine/
        VM
        • Re: Čierné Krušovice
          12.05.2015 13:21

          Ruská tisková agentura RBK http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/369243-deset-mesicu-valky-na-ukrajine-stalo-rusko-pres-25-miliard.html#utm_source=search.seznam.cz&utm_medium=hint&utm_content=freshnews&utm_term=rusk%C3%BD%20voj%C3%A1k%20na%20ukrajin%C4%9B
          VM
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data