Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Facebook: Mašinka na zlaťáky

Facebook: Mašinka na zlaťáky

14.05.2015 15:49
Autor: Pavel Petr, Patria Online

Facebook se narodil na univerzitním kampusu univerzity v Harvadu v roce 2004 tedy na prestižní univerzitě z Ivy League, když Mark Zuckerberg, toho času vášnivý programátor, napsal kód nové sociální sítě se zkušenostmi z prvních dvou experimentů.

V roce 2005 se Facebook začal rozšiřovat mezi další univerzity z Ivy League a následně dorazil i na univerzity do Velké Británie. Po roce 2006 se Facebook, již na originální doméně facebook.com nakoupené za 200 000 dolarů, rozšířil i mimo studentské a univerzitní kruhy pro všechny s platnou mailovou adresou. Tou dobou se už o Facebook zajímal jak Google, tak Yahoo. Nabídka se vyšplhala až k 2 mld. USD. Zuckerberg odmítl. Z dnešní perspektivy to byl mistrovský tah.

Mašinka na peníze
Už od samého začátku se financování točilo kolem reklamy. Jaké aktuálně reklamy na Facebooku generují ona skvělá čísla, kterým se budeme věnovat vzápětí?

Prvním formátem jsou klasické “Facebook Ads”, ty slouží k propagování hlavně externího obsahu, který se nachází mimo prostředí Facebooku. Typicky ho využívají eshopy, webové stránky, blogy, apod. Každý z nás, pokud máme účet Facebook, tak se s nimi běžně setkáváme. Na celý systém se uplatňuje systém aukcí a draží se Cost Per Mile - CPM - neboli za 1000 zobrazení reklamy.

Dalším formátem, který lze využít na FB je “Sponsored Stories” - nebo-li sponzorované příběhy. Jedná se o reklamu, kterou chcete podpořit přísun nových fanoušků například firemní stránky, nebo chcete získat uživatele aplikace na Facebooku (typicky nějaké hry) nebo můžete také propagovat pozvánku na některou z akcí a získat tak více návštěvníků. Výhodou formátu je, že pokud někdo propaguje svou stránku a žádá uživatele o kliknutí na tlačítko “To se mi líbí” a zároveň někdo z facebookových přátel uživatele to již udělal, zobrazí se tato informace v nadpisu reklamy. Taková reklama je pak osobnější a má větší CTR (míru proklikovosti - měří poměr počtu kliků na počet zobrazení). Podobně to platí pro skupiny, události, atd.

Dalším velmi propíraným tématem je aktuálně mobilní reklama v aplikaci Facebook. Ta se zobrazuje také v newsfeedu uživatele. S trendem přechodu na mobilní zařízení se blížíme do stavu, kdy mobilní reklama bude dominovat.

Facebook samozřejmě nespí a přemýšlí jak ještě zvýšit svoje příjmy. V posledním oznámení vyšlo najevo, že příspěvky firem budou mít nižší váhu ve feedu uživatele, jinými slovy nebudou tolik viditelné. Firemní příspěvky nebudou mít tak jednoduchou cestu k očím uživatelů. Jinými slovy se Facebook snaží zvýšit tlak na firmy, aby udržely dosah svých příspěvků - jinými slovy připlatily si za např. sponzorované příspěvky.

Další cestou, kterou Facebook představil již loni je tzv. “Buy Button” nebo-li možnost nakoupit inzerovaný předmět přímo v prostředí Facebooku bez nutnosti ho opouštět. To bude zajímavé zejména pro retailery velkým tahákem jak zvýšit svoje prodeje. Mimochodem Facebook není sám, svoje tlačítko “koupit” má v testování také Twitter. Takže se pravděpodobně nejedná o žádný úlet, ale realitu, která nás možná co nevidět potká.

Dalším a to ještě ne zcela jasným bodem je monetizace Facebook Messengeru, tedy aplikace pro chytré telefony, kde si mohou uživatele vyměnovat zprávy jako klasické SMS. Konkurují další služby jako Google Hangouts, TapaTalk, Line, WeChat a další. Do budoucna se počítá s příspěvkem na zisk i od těchto částech portfolia služeb, které Facebook vlastní.

Způsobů jak zpeněžit Messenger potažmo WhatsApp, který je také v portfoliu značek Facebook, je řada. Prvním je placená verze Messenger bez reklamy nebo s prémiovými funkcemi, další možností je prodej speciální obrázků, nálepek apod. nebo možnost ověřit si identitu. Možností je řada a Facebook zatím nepřišel s plánem jak miliardu účtů v Messengeru a další stovky milionů uživatelů donutit, aby Facebooku poslaly nějaký ten poplatek či peníz.

Nedávno představil Facebook finanční výsledky za 1Q15. Tržby Facebooku rostly meziročně o 42 %, když se dynamika růstu lehce zpomalila. Tržby ve 1Q bývají nižší než ve 4Q vlivem Vánoc, kdy se retaileři pustili do navyšování marketingových rozpočtů, aby podpořili prodejně nejzajímavější části roku. Negativně se na výsledcích projevilo posilování amerického dolaru.

fb_rev

Tržby z mobilní reklamy rostly o 83 % yoy a jejich podíl na celkových reklamních příjmech vzrostl o 4 %.

Facebook již před časem omezil množství zobrazované reklamy uživatelům. Čímž ztratil velké množství zobrazení, které ovšem velmi pěkně nahrazuje rostoucím objemem ceny reklamní jednotky CPM (tedy 1000 zobrazení). Meziročně se cena CPM zvýšila o 285 %, což je raketový růst hlavně vlivem sníženého objemu zobrazované reklamy.

fb_net

Zdroj: firemní data, Mashable, Goldman Sachs

Pokud vás zaujal obchodní model, jak si Facebook vydělává na svou slávu, přečtěte si ještě další článek tentokrát pojednávající o sektoru IT jako celku a aktuálním výkonu společnosti Facebook - zde.


Čtěte více:

Výsledky Facebook v 1Q15 (komentář analytika + nová cílová cena a doporučení)
27.04.2015 9:44
Společnost Facebook zveřejnila své hospodářské výsledky za první kvart...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m