Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Racionální debata, mýty o euru a ekonomická fakta – kde začít?

Racionální debata, mýty o euru a ekonomická fakta – kde začít?

28.05.2015 15:55
Autor: Redakce, Patria.cz

Prezident Miloš Zeman se rozhodl ještě před naším společným setkáním v Lánech otevřít podle jeho slov „racionální diskuzi“ o euru textem v dnešním Právu „Euro – emoce a realita“. Bohužel, věcné argumenty, které tento text používá, buď přímo neodrážejí realitu, nebo ignorují kontext ekonomického vývoje.

Prezident konstatuje, že od roku 1999 byl růst cen v české ekonomice vyšší než v eurozóně (celkem za období 15 let o nepříliš významných 7 %). To ovšem neodráží úspěšnost měnové politiky České národní banky ani Evropské centrální banky, ale prostý fakt, že zatímco jádro eurozóny již na přelomu tisíciletí dávno představovaly stabilizované nízkoinflační ekonomiky, u nás byla v té době pod vládou vedenou právě M. Zemanem teprve dokončovaná ekonomická transformace. Snižování inflace na hodnoty obvyklé ve stabilních vyspělých ekonomikách bylo formálně završeno snížením inflačního cíle na stejnou hodnotu, kterou cíluje ECB, až od roku 2010. Stranou přitom ponechám fakt, že se M. Zeman na počátku tohoto tisíciletí rozhodně neprofiloval jako příznivce dezinflačního úsilí tehdejšího vedení centrální banky. Důležitější však je, že nás inflační rozdíl představující v průměru méně než 0,5 % cenového nárůstu ročně zas tak trápit nemusí. A to tím spíše, že u nás k inflaci vyšší měrou než v eurozóně přispívalo zvyšování nepřímých daní, tedy politika vlády; pokud se podíváme na data dostupná od konce roku 2002, vzrostla cenová hladina u nás bez vlivu změn daní jen o necelých 20 %, zatímco v eurozóně o 22 %.

Zároveň posledních 15 let, což nám problémy české ekonomiky z posledních let trochu zastírají, bylo z hlediska růstu ekonomiky i reálných, o růst cen očištěných životních standardů českých občanů obdobím velmi úspěšným. Výstup české ekonomiky rostl v porovnání s výstupem ekonomiky eurozóny zhruba o čtvrtinu a reálné mzdy zhruba o třetinu rychleji. Ještě důležitějším důvodem, proč nás toto srovnání nemusí trápit, je to, že jako posttransformační ekonomiku procházející procesem postupného snižování inflace by nás do eurozóny v roce 1999, a troufnu si tvrdit, že nejméně do druhé poloviny minulého desetiletí, skutečně nikdo nevzal. Do EU jsme vstoupili až v roce 2004, takže nebylo formálně možné euro přijmout dříve než v roce 2007. Srovnání inflace za tak dlouhé období tedy žádný smysl nedává.

Prezident Miloš Zeman se dále domnívá, že „spekulovat proti společné evropské měně je skoro nemožné“. Vývoj kurzu eura mu však za pravdu nedává. Připomeňme si jen dvě epizody jeho historie: na počátku tohoto tisíciletí stoupla hodnota eura zhruba o 50 %. Stalo se tak, aniž by tomu odpovídal nějaký pokrok ekonomických základů eurozóny, což mj. poměrně drsně snížilo tempo růstu, kterého pak po deset let eurozóna dosahovala v porovnání s ostatními vyspělými ekonomikami. Dnes naopak evropská měna prudce oslabuje, za poslední rok ztratilo euro vůči dolaru čtvrtinu své hodnoty. Měny velkých ekonomik prostě přitahují ne méně, ale více spekulantů, neb jsou jejich trhy likvidnější. Jediné, co by zavedení eura pro nás znamenalo, by byla eliminace spekulací na kurz naší měny vůči euru. Euro samotné je ale předmětem spekulací v takové míře, ve které je nezažívá žádná jiná světová měna s výjimkou amerického dolaru. S potěšením se budu na nedělní schůzce, bude-li si to pan prezident přát, věnovat nejenom debatě o tom, jaká je kvantifikace nákladů pohybů kurzu české měny pro české subjekty, ale i možnosti domácí měnové politiky eliminovat dopady pohybů kurzu eura, pakliže by jeho úroveň měla být pro českou ekonomiku problematická.

Dalším z řady argumentů, který pro podporu zavedení eura prezident Zeman používá, je přitahování investic na Slovensko. Tento často zmiňovaný omyl však vyvracejí celkové statistiky přímých zahraničních investic. I při jejich velkých výkyvech lze konstatovat, že dlouhodobě vždy více investic na občana či jednotku výstupu přitékalo do ekonomiky české. Po zavedení eura se tyto nůžky pro slovenskou ekonomiku dále nepříznivým způsobem rozevřely. Podobnou zkušenost ostatně zaznamenalo v porovnání se Švédskem po zavedení eura i Finsko. Je tedy možné, že euro přitahuje jednotlivé investice, rozhodně však nezvyšuje jejich celkový přítok.

Pokud jde o zmiňovanou stabilizaci eurozóny, dle nátury věřme, doufejme nebo se modleme, aby nám nejbližší dny nepřinesly z Peloponéského poloostrova neblahé zprávy, které tento vývoj vyvolaný velmi neortodoxními měnovými nástroji ECB zvrátí. Rozhodně však ignorace rozdílů mezi jednotlivými ekonomikami eurozóny, ne dle mého názoru, ale dle názoru prezidenta ECB Maria Draghiho stabilitu nepřinese. Srovnejme jen s realitou jeho výrok z minulého týdne: „V měnové unii si nemůžete dovolit velké a rostoucí strukturální rozdíly mezi zeměmi. Mají tendenci stát se výbušnými. Ohrozí tak existenci takovéto unie“1.

Debata v Lánech se, vycházím-li z prezidentova textu, může odehrávat spíše než v otázkách celkové koncepce i v otázkách interpretace reality ekonomického vývoje. I to bude jistě přínosem. Kromě toho bez ohledu na to, jaký názor kdo v otázce data zavedení eura do české ekonomiky zastává, stojí za zmínku, že shoda s reprezentací centrální banky není pro tuto otázku zdaleka tak zásadní, jak se mnozí domnívají. Centrální banky včetně té, kterou reprezentuji, zde nejsou hybatelem vývoje, ale prostým vykonavatelem vůle politiků, případně voličů, je-li jim tato otázka přímo referendem svěřena. Tak bylo euro proti vůli relevantní reprezentace Bundesbanky zavedeno v Německu a proti vůli reprezentace dánské či švédské centrální banky naopak v daných zemích nezavedeno. Navíc ČNB byla do této chvíle při projednávání materiálů týkajících se eura vždy schopna nalézt s vládou věcnou shodu.

Závěrem si troufnu konstatovat, že racionální debata o zavedení eura vyžaduje alespoň elementární úctu k faktům. Například vývoj přímých zahraničních investic u nás a na Slovensku by byl jistě vhodnou příležitostí takovou hodnotu demonstrovat. Třeba se to v Lánech povede.

Autorem textu je Miroslav Singer z České národní banky. Originální text najdete na blogu ČNB.

______________

1 „Šéf ECB varoval před strukturálními rozdíly v eurozóně“, ČTK, 24. 5. 2015


Čtěte více:

FIFA si rychle musí umýt ruce – Visa přehodnotí své sponzorství
28.05.2015 14:05
Visa Inc. oznámila, že přehodnotí své sponzorství FIFA, jestli orgán ř...
Žadatelů o dávky v USA mírně přibylo
28.05.2015 14:48
Týdenní počet žádostí o dávky v nezaměstnanosti se v týdnu končícím 23...

Váš názor
  •  
    29.05.2015 0:18

    Nazory jsou pro luzu, spravnej chlap ma alej Topolu.
    Mezernik
  •  
    28.05.2015 16:51

    Racionální debata, může být, ale záleží, kdo debatuje. Po rozkradení tohoto státu za Klauzovy privatizace, Slyšel jsem dokonce názory, že PPF patří valnou většinou Klauzovy, se v čechách objevila skupiny podivných podnikatelů, kteří si dokázali nahospodařit za neuvěřitelně krátkou dobu neuvěřitelné majetky. Viz například poslední jednání u Švýcarského soudu. Můžou debatovat příznivci těchto podnikatelů, skoro se mě nechce říct člověka. Brzo se objevila řada kakaových, křišťálových a já nevím jakých politiků. Také mohou diskutovat.V neposlední řadě si elity vytvořili podle zákona velmi sofistikovaný způsob jak participovat na státu. Politici uřčí platy nově vzniklé úřednické šlechtě, samozřejmě nadstandartní, sami si budou brát dvojnásobek a jistit to budou soudci a ti aby už konečně ..... , ale to by mě mohl někdo popotahovat, mohou dohlížet na nastavený pořádek. Samozřejmě budou diskutovat, nebo spíše rozhodnou.Bude také diskutovat jiná skupina a to partiča s. Sigra. Ve světě se mě nepodařilo kromě diktatůr najít obdobný postup jak zajistit vybrané skupince dostatečné zisky na úkor všech občanů. Ještě se budou vysmývat, že se jim jedná, ne o dovolené, ale o blaho občanů. Že počítače mohli být o 8% levnější, většina potravin,auta, ale třeba i léky a to co si lidi našetřili na důchd mohlo být o 8% větší. Diky: Budeme diskutovat.Nepochybuju o tom, že samostatná koruna je výhodou, ale zatím dokud lidi nevezmou klacky a to se v čechách nestane ,bude spíše nástrojem pro různé Klauzy,Kalousky Sigry, a já nevím jak se všichni jmenují, jak škubat národ, tedy ovčany.
    Homo
    •  
      28.05.2015 22:25

      ... pěkně ilustruješ, Homo, že s Tebou není racionální debata vůbec možná.
      ☺lolek☺
    • snůška
      28.05.2015 21:53

      hloupostí a hrubých chyb. Jinak tento traktát neumím pojmenovat. Podotýkám, že jsem chudší střední třída a sametová revoluce mi přinesla pouze vyšší osobní svobodu, nikoliv majetek. Proč Homo strká do jednoho balíku Klause se Singrem už vůbec nechápu. Kam patří Kalousek nemohu říci, žádnou zločinnou amnestii nevyhlásil a jako na zloděje na něj nikdo trestní oznámení nepodal, nebo bylo odloženo. Že je Homo frustrovaný chápu, protože pohled na rokující sněmovnu je ještě horší než pohled do zrcadla.
      lime
      • Re: snůška
        28.05.2015 22:21

        Homo má jeden zásadní problém. Vadí mu devalvace koruny. Budiž. Ale on kvůli tomu překroutí všechna fakta ve svůj prospěch a kope kolem sebe tak, že zapomíná jak vypadá čeština :-) Ve skutečnosti jsou výhody a nevýhody devalvace tak 50/50. Lepší je smířit se s tímto faktem a přizpůsobit tomu svoje investice. Co se týká zavedení eura, senil z hradu by se do toho neměl vubec vměšovat. Já si myslím, že jednou Euro asi ano, ale zatím je spousty času. Současná vláda by toto téma zatím neměla vůbec otvírat.
        qwer
Aktuální komentáře
29.03.2024
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m