Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Němci perfektně přesedlali na čerstvého exportního koně

Němci perfektně přesedlali na čerstvého exportního koně

02.09.2015 17:45

Německo je exportní velmocí a poměrně hodně často je to považováno za jeho silnou stránku. Takové hodnocení je ale přece jen trochu problematické. Je určitě obrovským plusem, pokud je nějaká země natolik konkurenceschopná, že je schopná vítězit v globálním boji o zákazníka. Pověstný čertík v detailu na nás ale vykoukne ve chvíli, kdy se začneme zajímat o to, co je vlastně tou hlavní motivací k honbě za zahraničními trhy. Pokud je touto motivací slabá domácí poptávka, jde svým způsobem o variaci na známé „second best“ řešení (které je ale stále mnohem lepší než nemít poptávku žádnou). Týká se to jak Číny, tak Japonska a i našeho souseda – Německa.

Nedávné turbulence v čínské ekonomice a na EM obecně nevyhnutelně vyvolávají úvahy o tom, jak moc negativní bude dopad na exportéry, kteří se na tyto trhy zaměřovali. Přirozeně se to týká hlavně zmíněného Německa. Jemu Čína řadu let výrazně pomáhala přenést se přes slabost poptávky z jiných regionů a zejména ze zbytku eurozóny, což je patrné i z následujícího obrázku (žlutě jsou vyznačeny německé vývozy do Číny za posledních 12 měsíců v miliardách eur).

Hodně nadějně vypadal zejména vývoj v roce 2010 a 2011, pak ale začala na Čínu nekompromisně doléhat problematika pasti středních příjmů. Při pohledu na vývoj v roce 2013 a 2014 se dokonce může vybavovat ono hodně černé úsloví o „poslední záchvěvu mrtvé kočky“. Jak je totiž vidět na samém konci křivky, trend se opět otáčí směrem dolů. Nemusíme tedy být zase tak velkými pesimisty, abychom dospěli k závěru, že Čína už (minimálně krátkodobě) nebude záchranným kruhem pro německé exporty. A to se následně týká i nás.

DE Export.png

Jak si ale pozorný čtenář všiml, v grafu je ještě křivka černá, která popisuje vývoj německých exportů do USA. Ty se do roku 2010 chovaly mírně řečeno problematicky. Pak ale nastal obrat a do roku 2012/2013 si Německo užívalo zlatého období rychle rostoucí poptávky z Číny i USA. Konec černé křivky pak nepokrytě zavání americkým optimismem. Vidíme totiž prudké vzepětí německých vývozů do USA, které více než kompenzuje čínský útlum. Z našeho pohledu tedy může strádat „německá spojka“ do Číny, nahrazují ale spojka do USA.

Ony dvě křivky v grafu vlastně v kostce vypráví celý současný příběh globální ekonomiky: Čína v problémech, Spojené státy v relativně silném růstu. Německá ekonomika má také řadu problémů, ale výše uvedené jasně ukazuje, že zatím dokázala perfektně přesedlat na čerstvého exportního koně. Jak jsem naznačil v úvodu, nejlepší by bylo, kdyby také přesedlala na silnou domácí poptávku a nebyla tolik vystavena poptávkovým fluktuacím v zahraničí. Ale ono i zde pravděpodobně do značné míry platí „dočkej času ...“.

Německá populace totiž stárne a tudíž šetří (i když nejen proto). Být exportní velmocí totiž neznamená nic jiného, než být velmocí, která generuje přebytek úspor a masově nakupuje aktiva v zahraničí (financuje poptávku ze zahraničí). Demografický vývoj ale pravděpodobně dojde do bodu, kdy si Němci budou chtít v důchodu užívat plody své práce (ať už přímo, či přes vyšší státní výdaje). V tom horším případě zjistí, že se z jejich úspor opět staly dotace jiným zemím. V úplně nejhorším případě to opět nebude nikdo ochoten přiznat a na zakrytí reality bude za půjčky vydáváno ještě více dotací tak, jak se tomu nyní děje v Řecku. V tom lepším případě se z exportní velmoci, která sála poptávku ze zbytku světové ekonomiky, postupně stane poskytovatel poptávky (otočí se tok zboží a úspor). A naše „německá spojka“ na jiné trhy se stane konečnou destinací, kterou budeme mít za přímo humny.


Čtěte více:

Objednávek pro americký průmysl přibývá, ale pomaleji
02.09.2015 17:09
Průmyslové objednávky v zámoří vykázaly za červenec růst o 0,4 procent...

Váš názor
  • Export Německa
    02.09.2015 19:13

    Vážený pane Soustružníku, parádní nárůst exportu z Německa do USA souvisí s propadem kurzu Eura vůči USD během posledního roku o 20 %. Německým exportérům se prostě do USA nyní báječně vyváží, jsou laciní díky slabému Euru. Čínský Juan postupně devalvuje vůči USD , loni z 6,05 na 6,20 , letos zatím ze 6,20 na 6,40.
    xiluodu
    • Re: Export Německa
      03.09.2015 8:35

      Děkuji za poznámku, která je jistě pravdivá. Myslím ale, že celý příběh nevypráví/nevysvětluje. Jak je patrno z grafu, jeho začátek najdeme dříve, než začaly evropské a čínské měnové potyčky. A je tu řada evropských zemí, kterým se podobný tah jako Německu nepovedl.
      JS
      •  
        03.09.2015 8:52

        No jestli ono to tak trochu není o značce a kvalitě. Přeci jen německý zboží má stále ve světě zvuk a tradici, kdežto čínský je tak trochu na how-o. Je dojemný jak tam teď miloš leze komunistům do vyměšovací díry. Kde není značka, tam nemůže být dlouhodobý růst. Čína je montovnou stejně jako jsme montovnou my a je k smích se domnívat, že můžeme někdy dohnat životní úrovní země které ty značky potažmo výrobny vlastní.
        tk69
  • V zajetí
    02.09.2015 18:44

    Příliš v zajetí nějakých analytiků makročísel, sedících někde na břehu Źenevského jezera nebo u řeky Hudson. I Němci by rádi zvýšili spotřebu, ale jejich příjmy nerostou tak rychle a hlavně budoucnost je stále nejistější.
    Pracovitý Prosecký
Aktuální komentáře
24.04.2024
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
15:49Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m