Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zlato a magická moc zachránce jménem Fed

Zlato a magická moc zachránce jménem Fed

18.09.2015 10:55
Autor: Kristýna Zahradníková, Patria Online

Po více než dvě milénia šla cena zlata ruku v ruce s inflací, tento vztah, který přetrvával po staletí, se ale hroutí pod tlakem vyšší síly – amerického Fedu. Zlato se obvykle pohybuje v souladu s inflačními očekáváními. Pokud ta zrychlují, cena zlata roste, pokud naopak zpomalují, cena drahého kovu klesá. Tradičně by tedy cena zlata měla v období nízké inflace padat, což víceméně odpovídá realitě, nad cenou žlutého drahého kovu má však větší moc americká centrální banka.

Jakmile Fed včera oznámil rozhodnutí odložit zvyšování sazeb, cena zlata vylétla strmě vzhůru. Americká centrální banka se ve čtvrtek rozhodila ponechat sazby beze změny. Ačkoliv obrázek americké ekonomiky se podle Fedu zlepšuje, centrální banka vzala v úvahu výkyvy na globálních trzích a slabost ekonomik hlavních obchodních partnerů. Tyto faktory by totiž krátkodobě mohly vyvinout právě na inflaci další tlak.

Zatímco před včerejším zasedáním se cena žlutého drahého kovu držela spíše níže, zprávu přijala velice pozitivně a vyskočila až o 1,3 procenta na vnitrodenní maximum 1133,9 dolarů za trojskou unci. Momentálně zlato i nadále získává a obchoduje se za téměř 1133 dolarů za trojskou unci. Každý odklad tolik očekávaného zvyšování amerických sazeb je pro zlato dobrou zprávou. Žlutý drahý kov by tak mohl směřovat k prvnímu týdennímu zisku za poslední čtyři týdny. Ceny drahého kovu se v posledních měsících pohybovaly okolo pětiletých minim částečně právě proto, že investoři brali v úvahu možnost přechodu k vyšším sazbám, který by zlato jako aktivum, které nevyplácí žádný úrok, nutně poškodil. Vyšší sazby by navíc vedly k posílení dolaru, což by zároveň zdražilo cenu kovu denominovaného v americké měně pro ty, kteří k nákupům zlata využívají měny jiné. Zlato však získávalo i díky zvýšené koncentraci americké centrální banky na globální rizika. Ta naopak kovu, který má dlouhodobě reputaci bezpečného přístavu svědčí. Více investorů totiž upřednostňuje zlato v obdobích vzrůstající globální politické nebo ekonomické nejistoty v naději, že uchová hodnotu lépe než „papírová“ aktiva.

gold 3day.png
Třídenní cena zlata včetně včerejšího růstu po rozhodnutí Fedu.

Někteří investoři se nicméně domnívají, že spanilá jízda zlata není udržitelná. Fed úrokové sazby dříve nebo později stejně zvýší a to vyvine na ceny zlata další nevyhnutelný tlak. Navíc pokud se Fed soustředí na problémy rozvíjejících se trhů, znamená to jen další rostoucí riziko pro drahý kov. Vystupňování takových ekonomických potíží na emerging markets by totiž mohlo v konečném důsledku vést tamní centrální banky k prodeji zlatých rezerv, což by se opět negativně odrazilo na globálních cenách zlata.

Zlato se již od dubna 2013 pohybuje v teritoriu medvědího trhu poté, co zlepšující se ekonomická situace v USA přilepšila akciím a vyústila v posílení dolaru. Od té doby bylo z hodnoty globálních burzovně obchodovaných fondů a cenných papírů krytých fyzickým zlatem a navázaných na jeho cenu vymazáno více než 52 miliard dolarů.

Zdroj: WSJ, BBG


Čtěte více:

Luxusní značky alespoň částečně profitují z nižších cen zlata
09.09.2015 12:11
V luxusním sektoru v poslední době střídá jedna výzva druhou, klesajíc...
Fed zvolil holubičí minci, normalizace se odkládá a zpomalí
17.09.2015 21:38
Americká centrální banka dnes po dvoudenním zasedání seznámila investo...
Fed zasadil ránu dolaru, zatímco jen se vyšvihl do sedla
18.09.2015 10:36
Už včera večer svět obletěla zpráva, že Fed sazby nezvýšil a své rozh...

Váš názor
  •  
    18.09.2015 14:15

    Vazena pani Zahradnikova, pisete o zlate, ale mam dojem, ze mu asi celkom nerozumiete. Ak sa divate na zlato ako menu, bez rizika protistrany, tak ako sa nan divam ja, mozno budete vediet predpovedat aj pohyb jeho kurzu. Ak ste si precitala komentar, ktory som Vam napisal asi pred mesiacom, tak prave ked ste Vy prorokovala dalsi pokles ceny zlata, napisal som Vam, ze prvykrat po dlhej dobe kupujem call opcie na zlato. A vidite, vyplatilo sa mi to. Uprimne povedane, na zlate som vysoko ziskovy. Uz viac ako jedno desatrocie. Co sa FEDu tyka, nemozem povazovat za doveryhodnu instituciu, ktora celu krizu trvajucu od r. 2007, sposobila sama svojim nekompetentnym konanin. Alebo sa domnievate, ze centralnym bankarom sa oplati verit? Ja, kedze neverim vyhlaseniam a politike centralnych a ani inych bankarov, budem nadalej doverovat zlatu. Myslim si, ze vzdy dopadnem lepsie, ako papierovi tigri so svojimi stavkami na pochybne certifikaty emitovane prave spominanymi bankami. Nech tvrdia masmedia cokolvek, nemyslim si, ze zo strany FEDu je k dispozicii co len minimalny priestor na zvysenie sadzieb. Prajem Vam pekny vikend. s pozdravom Eurofisher
    eurofisher
    •  
      19.09.2015 13:21

      Na článcích pí. Zahradníkové (které nečtu) jsou nejlepší Vaše komentáře pod. Naše zlatá komunita se zcela ztotožňuje s vašimi závěry. Ono to totiž ani nejde jinak, když máte podrobnou technickou analýzu s budoucím výhledem, že. Takoví poloslepí "analytici", kteří sbírají mainstreamové smetí z netu, by za to dali nevím co. :-)
      Pibik
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení