Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Pevnost Rusko je obklíčena „nepřáteli“

Pevnost Rusko je obklíčena „nepřáteli“

17.11.2015 9:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Je těžké odhadnout škody, jaké na ruské ekonomice způsobily sankce uvalené Západem. Propad ruského produktu je totiž způsoben zejména poklesem cen ropy, který vedl i k prudké devalvaci a růstu sazeb. Sankce ale každopádně zvýšily paranoiu Kremlu a jeho pocit, že se musí bránit proti útoku z vnějšku.

Ruské exporty v období mezi lednem a zářím klesly o 31,9 %, dovozy ve stejném období klesly o 38,8 %. Mohli bychom se domnívat, že hlavní příčinou tohoto propadu zahraničního obchodu je devalvace rublu. Významnou roli ale hrají i snahy o izolaci Ruska, které jsou patrné zevnitř této země. Jednou z jejich forem je jednostranné omezování obchodu. Mezi ně patří i embargo na dovoz potravin, které platí vůči zemím podporujícím sankce. Dalším faktorem je sílící odstřihnutí Ruska od finančních vazeb se světem.

Zmíněné embargo je nesmyslné na více úrovních. Vede sice k prudkému poklesu dovozů, ale zároveň se ukazuje, že ruští výrobci potravin nejsou schopni vzniklou mezeru na trhu zaplnit. Výsledkem je tedy prudký růst cen a snah o porušování embarga. Vývozy mléka z Evropské unie směřující do Běloruska tak v roce 2014 vzrostly více než pětisetnásobně. Je jasné, že toto mléko nakonec směřovalo do Ruska. Celkové vývozy EU pak rostly, jako kdyby ruský trh nikdy neexistoval. Polsko dokázalo v minulém roce zvýšit vývozy o 7,1 % a v první polovině letošního roku o 6,4 %.

Ruská vláda chce ale experimentovat dál a na jiných trzích. Od ledna příštího roku budou muset všechny vládní organizace prokázat, že potřebují zahraniční software předtím, než si ho pořídí. Vládní výnos totiž nařizuje, že pokud existuje ruský software, kterým lze ten zahraniční nahradit, musí být nakoupen ten ruský. Příčinou je notorický strach z toho, že Západ bude s pomocí svého softwaru v Rusku špehovat. A také podivná snaha podpořit domácí firmy tím, že je vláda ochrání před zahraniční konkurencí.

K tomu se přidává prudký pokles devizových rezerv a odliv kapitálu. Vláda se tak začala intenzivně snažit o to, aby udržela všechny peníze v Rusku. Její celková politika je pak kombinací pomýleného protekcionismu, pomstychtivosti, strachu ze špionáže, finančního managementu zaměřeného na minimalizaci vnějších rizik a neuvážených politických kroků. Celé to má vlastně určitou vnitřní konzistenci a dokonce harmonii a je to doprovázeno neutuchající propagandou. Ta buduje obraz Ruska, které je obleženo vnějšími nepřáteli. Takový pohled je ale hlavně pohledem Vladimira Putina.

Autorem je Leonid Bershidsky.

Zdroj: Bloomberg


Čtěte více:

Země G20 chtějí posílit ostrahu hranic i leteckou bezpečnost
17.11.2015 8:07
Skupina 20 největších světových ekonomik sdružených pod zkratkou G20 s...

Váš názor
  • Putin
    18.11.2015 16:36

    To : ... Kup si ten Forbes. Srovnávat Hitlera s Putinem může jenom blb.Já hodnotím , co zatím Putin dosáhl, tedy uplynulých 15 let. Lidem v Rusku je jedno, že Putin dá 7 gólů za zápas a nebo se někde potápí, oni hodnotí jak se jim za 15 let zlepšil život a že Putin z Ruska opět udělal vojenskou velmoc. I já bych chtěl prezidenta, který má svaly, potápí se, jezdí na vodních lyžích, posiluje, než třeba toho našeho prokouřeného o hůlce či snad pořád spícího Schwarcenberka.
    xiluodu
    • Re: Putin
      18.11.2015 23:50

      Kasparov považuje Vladimira Putina za největší hrozbu pro současný svět. Rusko je podle něho mafiánským státem, který má ekonomické problémy a svým občanům už není schopen nic nabídnout. Putin proto musí sledovat agresivní zahraniční politiku a „doma lidem vypráví pohádku o ruské hrdosti a obnovení velmocenského postavení ve světě“. K tomu používá „fašistickou propagandu“. „Od Ukrajiny až po Sýrii se chová jako nový světový generál a slaví vítězství, zatímco Američané jsou pasivní a Evropa spí. Chování Západu vůči Putinovi je politickou a morální kapitulací,“ tvrdí Kasparov. Podle Kasparova nejsou podobná slova žádným přeháněním a poukazují na to, že před patnácti lety by se lidé smáli, pokud by jim někdo řekl, že Rusko zabere Krym a hrubě naruší evropské poválečné hranice. Nyní provádí přímé intervence v Sýrii a stojí po boku masového vraha Assada. „Putin potřebuje války, aby legitimizoval svou pozici. Je to jediná možnost, která mu zbývá,“ říká Kasparov. Poukazuje i na to, že v OSN Putin bezostyšně hájil suverenitu Sýrie, jako kdyby šlo o koncept blízký jeho srdci. U zemí jako Gruzie, Ukrajina či jiná země, kde se rozhodne intervenovat, ale tento koncept evidentně neplatí. „Putin nemusí dělat ústupky, protože má aktiva, která jsou hodnotnější než slova. Tanky na Ukrajině, stíhačky v Sýrii a Baracka Obamu v Bílém domě. Ten hovořil v OSN o hodinu dříve než Putin a jeho projev byl naprosto bezzubý,“ dodává Kasparov. Kasparov se domnívá, že sankce uvalené na Rusko po zabrání Krymu jsou krokem správným směrem, ale „musely by být mnohem ucelenější, aby je pocítil i Putin a jeho věrní“. Cítit by je měla i střední třída, aby jí bylo jasné, jaké jsou dopady toho, co Putin dělá. „Na Kreml je třeba aplikovat recepty studené války a to znamená izolaci namísto vyjednávání,“ míní Kasparov. Putin také podle něj nebojuje s Islámským státem, ale chce udržet u moci Assada a zvětšit svou vojenskou přítomnost v Sýrii. „Dokonce se domnívám, že má zájem na tom, aby ze země odcházelo víc a víc lidí, protože to zlepšuje jeho vyjednávací pozici vůči Západu,“ říká Kasparov. Zdroj: Der Spiegel
      ..
      • Rusko, ropa, Putin
        19.11.2015 21:35

        Putinov predchodca doťiahol Rusko skoro do defaultu, pre nízku cenu ropy, Putinov úspech od roku 2000 bola ropa, jej vysoká cena, toto je ale preč a veľmi rýchlo môže dopadnúť tak , ako Jelcin, keď bolo Rusko na dne pre nízku cenu ropy.
  • Putin
    18.11.2015 11:07

    TO : .. Putin je nejlepším a nejschopnějším ruským politikem za 200 let.Zlikvidoval moc oligarchů, vrátil zpět do ruských rukou nerostné bohatství státu, zavedl pořádek a kázeň, je všude vojensky úspěšný = porazil Gruzii, vyhrál Druhou válku v Čečensku, mistrovským tahem obsadil Krym, nyní účinně zasahuje v Sýrii proti ISIS. Za jeho vlády Rusové zbohatli nejvíc v ruské historii. Když teroristé zničili ruský stroj nad Sinají, tak bylo od Rudého moře evakuováno 80 000 ruských turistů ,podobné počty se koupou v Thajsku, naše K.Vary už jsou v ruských rukou,.... atd. To za časů SSSR a Brežněva Rusové neznali. Po K.Varech jsem je vídal chodit v teplákách jako ty nejchudší lázeňské hosty. Dnes za Putina si jejich děti tyto lázeňské domy a hotely rovnou kupují. Rus za Putina získal bohatství, svobodu a národní hrdost. Proto těch 86 % podpory. US časopis Forbes už druhý rok po sobě Putina vyhlásil nejmocnějším mužem planety. To také o něčem svědčí.
    xiluodu
    • Re: Putin
      18.11.2015 11:44

      To tvoje radostné "naše K.Vary jsou už v ruskýc rukou" názorně ukazuje komu fandíš. Co od toho očekáváš. Asi funkci udavače a komisaře Stb. až je sem zase Zeman pozve.
      xxx
    • Re: Putin
      18.11.2015 11:37

      Takže už mu zbývá jen odnaučit ty mužíky chlastat, naparovat se a naučit je pracovat.
      Ge vara
    • Re: Putin blalabla
      18.11.2015 11:32

      takovej kus hoveziho by mohli ukazovat na poutich. Nemci taky pred valkou povazovali Hitlera za zazrak ktery pro ne buduje tisiciletou svetovou risi. Toho nejmocnejsiho muze jsi si spatne precet a pletes s nejnemocnejsim. Na takoveho potapece, lovce tygru, hokejistu co nastrili 7 golu za zapas muze verit jen opravdovy vul.
      ...
    • Re: Putin vrátil zpět do ruských rukou nerostné bohatství státu
      18.11.2015 11:21

      Rusko na začátku příštího roku prodá své poslední velké ropné pole na západě Sibiře. (Reuters)
      hm
    • Re: Putin
      18.11.2015 11:14

      To přesvědčuješ opakovaně těmi povídačkamu sebe nebo nás? o))
      Velkamedvědice
  •  
    18.11.2015 10:10

    http://www.hlavnespravy.sk/komentar-nareky-slzy-a-zufalstvo-zapadnej-propagandy/709336
    ...
  • BRICS
    17.11.2015 23:01

    To :.. Že by se někdo v Číně chtěl zbavit svého vedení, které zajistilo Číně nejrychlejší růst bohatství obyvatel i celé ekonomiky na světě ?? Brzy bude Čína silnější jak USA. Ti lidé by museli být blázni. Putin má podporu 86 % svých občanů, také se nezdá, že by se ho chtěli zbavit.
    xiluodu
    • Re: BRICS
      19.11.2015 21:40

      Brics ? To bolo len veľa rečí okolo tohoto zoskupenia štátov, sláva je ale dávno preč, Brics na viac dnes nemá
    • Re: BRICS
      18.11.2015 10:32

      Stejně jako Hitler. O co mohl být celý svět lepší, válka kratší a kolik životů by se ušetřilo kdyby se něměckým generálům, kterým to myslelo, podařilo Hitlera odstranit. A taky měl 95ti % podporu. Jako u nás a všude. Dej pár blbcům buřta, koblihu nebo pivo a zvolí tě i prezidentem. Jakse říká nejhorší srážka je s blbcem. S tebou bych se srazit nechtěl.
      ..
    • Re: BRICS
      18.11.2015 1:01

      ... pevně věřme, že si Putina ponechají. Putin je kat ruské budoucnosti.
      ☺lolek☺
  • Důvod
    17.11.2015 22:56

    TO : hm Onen hlavní společný důvod je ten, že USA chtějí být jedinou světovou mocností, chtějí diktovat celému světu svou vůli, nikdo si nesmí myslet nic jiného než USA, jinak jimi bude napaden. Už se tak stalo Iráku, Srbsku, Lybii, Afganistánu a desítkám dalších zemí. Čenské státy NATO jsou jen loutky Washingtonu, papouškují a dělají co chce Washington. Čím více bude těch papoušků, tím lépe se Washington bude cítit. Je to diktát menším zemím z Washingtonu. USA rozčiluje, že si Rusko nenechá od nich nic diktovat. Že má svoji hlavu.
    xiluodu
    • Re: Důvod
      18.11.2015 1:02

      ... žvást politruka.
      ☺lolek☺
  • NATO
    17.11.2015 18:25

    TO : hm Kdo si najde noviny z roku 1990, tak se tam dočte, jak Václav Havel byl štěstím bez sebe , když vykřikoval, že konečně se dočkáme po desítkách let Evropy bez vojenských paktů, že když teď končí pakt Varšavská smlouva, že také brzy skončí NATO a v Evropě se bude lépe dýchat. Neříkal to jen on, ale celá řada západních politiků. A ejhle , co tu máme dnes ! NATO se nejen nerozpustilo, ono má neustálou snahu přibírat další a další členy donekonečna. Možná někdy přijme i Mongoly, Gruzínce, Arménce, Moldavce,Kirgyzy, ...apod. Hlavně ty, co sousedí s Ruskem. Rus se na to právem dívá s nedůvěrou. Nepovažuji to za dobrou politiku Západu. Když je pes zahnán do kouta a neví kudy kam, použije v zoufalství vše, co má k dispizici. A Rus toho má hodně, na několikanásobné zničení Zeměkoule. Pokud to Západ přežene, může být zničen. Chceme to ? Já nikoli.
    xiluodu
    • Re: NATO
      17.11.2015 21:18

      Tyto Vase argumenty jste uz mnohohrat jmenoval. Bohuzej jste zapomnel mi odpovedet na jednoduchou otazku z me puvodni reakce, cituji: "kdyz desítky států na třech kontinentech spolcenych v utocnem paktu NATO ohrozuji Rusko, jak rikate, tak to asi budou mit nejaky duvod, ze. Mozna, ze tech duvodu bude i vic. Nemohl byste jmenovat alespon jeden, nejlepe ten, ktery maji ty desitky statu spolecny?"
      hm
    • Re: NATO
      17.11.2015 19:03

      Pokud by rusko použilo jaderné zbraně, bude samo zlikvidováno i s jeho cílem..To obě strany vědí. Problém je, pokud s jakéliv strany vznikne jaderný konflit omylem. Rusku vadí ovšem obranné zbraně a chlubí se útočnými..Nedávný projev Putina...
      Velkamedvědice
      • Velkamedvědice
        17.11.2015 22:52

        Myslím si, že Putin se chlubí útočnými zbraněmi proto, aby si Západ uvědomil, že napadnout Rusko znamená riziko zničení Západu odvetným útokem. Každému útočníkovi by se líbilo, kdyby měl záruku, že jeho oběť se bude pouze pasivně bránit.
        Josef
        • Re: Velkamedvědice
          17.11.2015 23:20

          Ahoj Josifku. http://svobodneforum.cz/proc-rusku-vadi-protiraketova-obrana-protoze-je-to-obrana/
          Velkamedvědice
          • Velkamedvědice
            17.11.2015 23:57

            Ahoj. V podstatě bych s obsahem článku souhlasil, pouze závěry autora jsou legrační. Kdyby chtěl Putin zaútočit proti Západu, tak by asi neměl pouze jedinou základnu mimo Rusko (Tartus) a snažil by se vytvořit podmínky pro útok. To USA jsou snaživější. Jde o to, co jsem napsal výše. Západ potřebuje obranný sytém, aby mohl zaútočit. Jenže to je chiméra. Takový obranný systém je nerealizovatelný a jde jen o tahání peněz z kapes daňových poplatníků.
            Josef
            • Josef
              18.11.2015 0:07

              Co by měl západ z toho kdyby zaútočil na rusko?? Čistě teoreticky, pomineme li, že by to byl konec světa, zničit ideového nepřitele, důvod ke zbrojení, a ovládnutí lidí nějakou hrozbou atd... Západ by paradoxně uvital stabilní prosperující rusko neovládané jedním vůdcem a ťím jak se vyspí
              Velkamedvědice
              • Re: Josef
                18.11.2015 0:12

                Potažmo, kdyby mlo rusko strach z agrese, zdůrazňovalo by obranný deštník, ne vývoj útočných systému. Po zasažení ruska by reagovali tak proti systémy a to ještě ve chvílích před zasažením. Rusko ukazuje svaly ze vzkazem, nepleťte se do našich válek. Má jich na triku dost, proti bývalým republikám SSSR.
                Velkamedvědice
                • Velkamedvědice
                  18.11.2015 0:21

                  Proč útočili na Rusko Napoleon a Hitler, co z toho měli? Pokud chce někdo vládnout světu, musí napřed zničit Rusko. Bez toho to nepůjde. A pokud jde o ruské války. Asi nebudeme počítat, kdo jich má na svědomí více. Viď?
                  Josef
                  • Re: Velkamedvědice
                    18.11.2015 0:37

                    To ale nybyli jaderné zbraně. Vzhledem k tomu, že obranné systémy reagují po zaměření rakety před dopadem, drží se velmoci od krkem.
                    Velkamedvědice
                    •  
                      18.11.2015 10:40

                      Jinými slovy ruské jaderné zbraně lze považovat za účinný ochranný odstrašující prvek. Proto je v Evropě 70 roků relativní klid.
                      kadanfm
                      •  
                        18.11.2015 10:55

                        Nemyslím, že by stačili ruské zbraně bez zbraní Usa a Nato. Nevím, před kým ruské zbraně ochrańují Evropu, Ty chrání tak sami sebe. Evropu chrání NATO, potažmo USA a to i před ruskem.
                        Velkamedvědice
                        •  
                          18.11.2015 12:14

                          už jsi to psal - drží se pod krkem. K tomu dodávám, že ruské jaderné zbraně spolehlivě odstrašují i Napoleony a Hitlery. Jaderné zbraně jsou spása pro Evropu. Nevěřím, že bez nich by tu byl mír v takovém rozsahu, jaký tu panoval 70 let.
                          kadanfm
                  •  
                    18.11.2015 0:30

                    Ještě k tomu obrannému deštníku. Proč by se Putin pouštěl do něčeho, co nelze realizovat. Jedině ruské útočné zbraně mohou Západ odradit od napadení Ruska a tím zajistit Rusku bezpečnost.
                    Josef
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data