Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Project Syndicate: Začleňující růst a globální spravedlnost

Project Syndicate: Začleňující růst a globální spravedlnost

19.11.2015 14:00

Zatímco Francie a celý svět truchlí nad teroristickým masakrem nevinných lidí v Paříži, vedoucí představitelé států skupiny G-20 se scházejí v turecké Antalyi. Na vrchol dlouhého seznamu naléhavých témat k projednání se nyní vyšvihne terorismus. Skupina G-20, jejíž členské země představují zhruba 85% světové ekonomiky, má důležitou zodpovědnost reagovat na problémy ovlivňující životy a prosperitu milionů lidí z celého světa. Nemůže riskovat, že podlehne sebeuspokojení a nečinnosti, ať už v otázce terorismu nebo křehkého stavu světové ekonomiky.

Od prosince 2014, kdy se předsednictví G-20 ujalo Turecko, se náš přístup k zajištění začleňujícího a robustního růstu prostřednictvím společného postupu těší podpoře jednotlivých členů. Toto úsilí stojí na třech pilířích: na rozhodné implementaci předchozích závazků, na zvyšování investic coby silného hnacího motoru globální ekonomiky a na podpoře začleňování tak, aby přínosy růstu mohli sdílet všichni.

Pokud jde o implementaci, byly učiněny významné kroky. Díky podpoře zdravé makroekonomické a fiskální politiky a zavádění solidních strukturálních reforem jsme dosáhli značného pokroku směrem ke splnění cíle zvýšit společný HDP skupiny G-20 o 2,1% do roku 2018. Globální finanční soustava je dnes odolnější než kdykoliv dříve. Znovu se budují finanční kapacity a plní se nové růstové cíle.

Mnohé však ještě zbývá udělat. Členové G-20 by měli urychlit snahu o splnění svých závazků zvýšení produktivity a eliminace strukturálních překážek investic, konkurence, obchodu a tvorby pracovních míst. Kromě toho musíme upevnit fundamentální reformy globální finanční soustavy, které skupina G-20 v posledních sedmi letech realizovala.

Také náš důraz na investice – klíčový hnací motor růstu, tvorby pracovních míst a rozvoje – se začíná vyplácet. V globální ekonomice existuje obrovská investiční propast, a to v rozvinutých i rozvojových zemích. Proto potřebujeme strategie rozvinutých zemí, které spojí konkrétní akce a závazky s cílem zlepšit investiční ekosystém, podpořit malé a střední podniky a prosadit výstavbu efektivní a vysoce kvalitní infrastruktury. Pokud členové G-20 plně implementují své závazky v rámci těchto strategií, pak má jejich společný HDP vzrůst o další 1%.

Hospodářský růst musí být silný a trvale udržitelný, ale především musí být začleňující. V mnoha zemích skupiny G-20 roste nerovnost; v některých případech dosáhla historického maxima. To je nebezpečný vývoj, který může zbrzdit růst, ohrozit soudržnost společností i blahobyt obyvatel. Je nezbytně důležité, aby se skupina G-20 postavila k problému nerovnosti čelem a dala najevo odhodlání zajistit, aby plody hospodářského růstu sklízeli všichni občané členských zemí.

Klíčovým aspektem boje proti nerovnosti je snížení nezaměstnanosti. V zemích skupiny G-20 žije zhruba 100 milionů nezaměstnaných a dalších 200 milionů mladých lidí, kteří nepracují ani nestudují. Podstatné snížení nezaměstnanosti mladých lidí je jedním z nejdůležitějších závazků skupiny.

Začleňování se však nemůže zastavit na hranicích G-20. Musíme pracovat na tom, aby přínosy růstu a prosperity sdíleli lidé na celém světě. V Antalyi budeme diskutovat o možnostech, jak sladit naše úsilí s novou Agendou 2030 pro trvale udržitelný rozvoj a zvýšit naše angažmá v nízkopříjmových rozvojových zemích.

Protože jsou politika a ekonomie stále provázanější, musí skupina G-20 spolupracovat také na řešení geopolitických výzev naší éry. Letošní rok je důležitý v boji proti klimatickým změnám. Z Antalye musíme vyslat silný politický vzkaz na podporu úspěšného výsledku konference Organizace spojených národů o klimatických změnách, která se bude konat od 30. listopadu do 11. prosince v Paříži.

Teroristické útoky v Paříži nám zatím znovu brutálním způsobem připomněly, že globální problémy – jako jsou terorismus, válka v Sýrii a uprchlická krize – vyžadují vskutku globální reakce. Skupina G-20 představuje ideální fórum, na kterém je lze řešit.

Občanská válka v Sýrii – která se dávno přehoupla do čtvrtého roku – musí být ukončena a po ní musí následovat spravedlivý a trvale udržitelný politický přerod. Konflikt a brutální státní terorismus režimu syrského prezidenta Bašára Asada není jen příčinou strašlivého utrpení v Sýrii a smrti více než 360 000 lidí; je to také prapříčina uprchlické krize a vzniku Islámského státu – který je hrozbou pro všechny země. Turecko je členem koalice proti IS a snažíme se pokořit a zničit tuto teroristickou hrozbu v naší zemi i za našimi hranicemi.

Současně však nesmíme zapomenout na nelehký osud lidí prchajících před brutalitou Asadova režimu a IS. Mezinárodní společenství, jež se otřásalo hrůzou při pohledu na fotografii Alana Kurdího, tříletého syrského batolete, které se našlo mrtvé na turecké pláži, musí mít neustále na paměti, že v chladných vodách Středozemního a Egejského moře umírá dennodenně mnoho dalších podobných dětí.

V Turecku v současné době přebývá zhruba 2,2 milionu syrských uprchlíků a v posledních třech letech jsme za péči o ně vynaložili přes 8 miliard dolarů. Mezinárodní společenství se musí dohodnout na mechanismu, který zajistí spravedlivé rozprostření této zátěže.

A konečně je důležité mít na zřeteli, že se Turecko nadále potýká s hrozbou Strany kurdských pracujících (PKK), organizace, kterou Spojené státy i Evropská unie označily za teroristické uskupení. Turecko zavedlo velký počet reforem a učinilo značné investice ve prospěch našich kurdských občanů. Přesto se PKK odmítá odzbrojit a místo toho hromadí zbraně a útočí na civilní a bezpečnostní cíle po celém Turecku. Zatímco tedy pokračujeme v boji proti metle terorismu v naší zemi, vyzýváme všechny státy, aby nejen oplakávaly mrtvé v Paříži, ale také odmítly terorismus ve všech jeho podobách.

Summit skupiny G-20 v Antalyi bude řešit tyto i další závažné otázky, s nimiž se svět potýká. Ať už budou tématem ekonomie, finance, klimatické změny či politika, hlavním principem musí být rovnost a spravedlnost pro všechny.

Recep Tayyip Erdogan je prezidentem Turecké republiky.

Copyright: Project Syndicate, 2015.
www.project-syndicate.org


Čtěte více:

Project Syndicate: Jak bojovat s nadcházející krizí likvidity
10.11.2015 13:00
Tento měsíc se vedoucí představitelé států skupiny G-20 sejdou v turec...
Project Syndicate: Dodržet slib klimatického financování
18.11.2015 11:00
V roce 2009 se bohaté země světa zavázaly, že do roku 2020 budou uvolň...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.