Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Whole Foods Market – investování do „bio-nebio“

Whole Foods Market – investování do „bio-nebio“

17.12.2015 17:45

Tento týden se budeme držet potravin a jejich prodeje. Dnešní firma je ale přece jen trochu jiné sousto než v minulém článku představená Hormel Foods. Hovořím o tom, že zatímco HF dělá svým akcionářům už dlouho radost, předmět našeho dnešního zájmu Whole Foods Market už dva roky přináší ztráty:

Whole Foods 1.png

Zdroj: FT

U HF jsme se tedy doufali, že jde o začátek trendu, u WFM by si potenciální investoři měli přát, aby šlo o konec korekce vytvářející valuační příležitost. Více naznačí tradiční pohled na fundament, tedy zejména cash flow a pár valuačních úvah.

WFM je další z „pravítkových“ firem, ale pouze na úrovni tržeb. Je až neuvěřitelné, jak pravidelně je schopna navyšovat své prodeje. Zisky ale ve fiskálním roce 2015 předchozí trend zradily a už v roce 2014 tempo jejich růstu chladlo. Možná, že jde o hlavní příčiny toho, proč si akcie vedla tak zle.

Whole Foods 2.png

Zdroj: FT

Provozní tok hotovosti WFM roste a nejde tak stejným směrem jako zisky. V roce 2015 firma na této úrovni generovala 1,13 miliardy dolarů. Do provozu pak z toho zainvestovala 854 milionu dolarů, takže jí zbylo 275 milionů dolarů. A dostáváme se k důležité položce – akvizicím a všem ostatním investicím. Na rozdíl od řady jiných firem není WFM akvizičním nadšencem, ale naopak prodává a to už třetím rokem v řadě. Po celkových investicích jí tak minulý rok zbylo 675 milionů dolarů. Z toho akcionářům dala 184 milionů dolarů na dividendách a 447 milionů dolarů na odkupech. Takže zhruba to, co vydělala (včetně divestic), dala akcionářům.


Whole Foods 3.png

Zdroj: FT

Onen detailní pohled na vzorec finančního chování firmy nám na jednu stranu ukazuje, že tu nemáme jasného zástupce oné trochu problematické skupiny, kde se vyplácí více, než se vydělává. Ale tak trochu do ní WFM řadit přece jen můžeme, protože „to co vydělá“ je do značné míry nakopnuto dezinvesticemi. Takže o dlouhodobě udržitelném stavu nemůžeme hovořit ani zde a změna nebude k lepšímu. Až firma přestane prodávat, pravděpodobně to odnesou odkupy.

Valuační úvahy

Jak bylo uvedeno, WFM byla v roce 2015 schopná na provozním toku hotovosti po CapEx vydělat 275 milionů dolarů. V roce 2014 to bylo 358 milionů dolarů a příčinou byl nižší CapEx. A v roce 2013 se dokonce pohybujeme znatelně nad 400 miliony dolarů. Takže provozní tok hotovosti sice roste, volný tok hotovosti ale klesá, protože CapEx se zvyšuje rychleji než to, kolik firma vydělá na provozu.

Současná kapitalizace WFM dosahuje 11,25 miliard dolarů. Beta dosahuje hodnoty 0,66, takže požadovaná návratnost může být kolem 5,9 %. Pokud bychom se onu kapitalizaci pokusili ospravedlnit s krátkodobým standardem volného cash flow na oněch 275 milionech dolarů, musela by tato částka růst dlouhodobě o 4,2 %. Pokud bychom věřili, že se firma rychle vrátí až k 463 milionů dolarům (z roku 2013), stačil by dlouhodobý růst ve výši cca 2,5 %. Což odpovídá implikovanému růstu odvozenému u Hormel Foods.

Taková zdravá firma

WFM je podle svých slov „nejzdravějším prodejcem potravin v USA“. Klade důraz na udržitelnost produkce, organické pěstování a podobně. Velice zdravá je i rozvaha společnosti, protože nemá téměř žádný úročený dluh, naopak disponuje téměř 400 miliony dolarů hotovosti. S touto rozvahou je pak firma schopna generovat zdravé cash flow, kdy provozní tok hotovosti znatelně převyšuje CapEx. Celkově se pak podle mne dá předpokládat, že trend posunu ke zdravější stravě bude dlouhodobý, takže firma by mohla být schopna růst rychleji, než celý trh.

Celé to zní jako hezký příběh, za vadu na kráse bych považoval popsané klesání volného cash flow, respektive nejasný výhled a „standard“ tohoto toku hotovosti. Pokud by se volné cash flow mělo vracet k tomu, co bylo běžné před rokem dvěma, valuace se nezdá být našponovaná. Celkově bych pohled na dvě poslední firmy uzavřel s tím, že v obou případech jde o jednoduchý model s relativně nízkým rizikem. Ta dnešní se mi možná více líbí svým „bio-nebio“ zaměřením, investičně bych ale asi spíše preferoval tu první.

 

Čtěte více:

Průzkum z Filadelfie potvrzuje problémy amerického průmyslu
17.12.2015 14:51
Průzkum průmyslové aktivity prováděný Federální rezervní bankou ve Fil...
Dolar navyšuje své zisky, zatímco na akciích už nálada klesá
17.12.2015 16:38
Včerejší zasedání Fedu přineslo na trhy znatelnou úlevu, že na posledn...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data