Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Čínský masakr pokračuje, juan krvácí

Čínský masakr pokračuje, juan krvácí

07.01.2016 9:10
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Čína zažila nejkratší obchodní den v celé 25-ti leté historii svého akciového trhu. Po 14 minutách a 17 sekundách bleskového akciového masakru byly trhy znovu zavřeny. Výprodeje podruhé v tomto týdnu aktivovaly nově zavedené pravidlo pro zastavení obchodování. Co si z toho vzít pro následující dny a týdny?

Předně to, že investoři opět ztrácí důvěru ve schopnost čínských autorit (ve světle prohlubujících se hospodářských potíží) stabilizovat trhy. Všem tedy vyvstávají vzpomínky na masivní výprodeje z léta 2015, kdy hlavní index propadl od června do srpna až o 45 %. Čína se pomocí všech myslitelných pravidel snaží zkomplikovat prodeje akcií a současně se snaží přímo stabilizovat juan intervencemi. Nic z toho ale nepomáhá a některá nově zavedená pravidla mohou paradoxně poslední výprodeje ještě urychlovat - strach z ukončení obchodování při poklesu větším než 7 % například paradoxně může na začátku seancí urychlovat prodejní paniku. Čína tak pod tlakem trhů bude asi v následujících týdnech dál dolaďovat a rozšiřovat pravidla seškrcující akciový trh a možná že pod tlakem okolností nakonec obnoví i přímé intervence na akciovém trhu.

I když se ale Číně podaří napětí na akciových trzích stabilizovat, je pravděpodobné, že juan bude dál slábnout (graf zachycuje vývoj pevninského (onshore) juanu proti dolaru za poslední tři dny).

juan

Současně můžeme vidět v důsledku čínských potíží další propad cen ropy - ta se dostala pod 33 USD za barel (nová 11-ti letá minima). Slabý juan a levná ropa v součtu znamenají pro Ameriku i Evropu nižší inflaci. Ta je sice na první pohled pozitivní - spotřebitelé ušetří za benzín a zboží dovážené z Číny. Především ECB ale bude bedlivě monitorovat, zda se současně čínské potíže nepromítají do nižších dlouhodobých inflačních očekávání (v tuto chvíli stabilní okolo 1,6 %) a růstových vyhlídek eurozóny (i zde je zatím obloha relativně jasná).

Region

Polský zlotý včera dále ztrácel, tentokrát vůči euru oslabil asi o procento. Pod tlakem byl rovněž forint, který oslabil asi o 0,3 %. Koruna se včera opět držela u intervenční hranice ČNB. Zajímavý tak byl hlavně rozhovor s pravděpodobným budoucím guvernérem ČNB Rusnokem (od července 2016), který uvedl, že intervenční režim může trvat až do roku 2017. To je mírně delší období, než naznačilo poslední zasedání bankovní rady, což je v souladu s naším očekáváním. Připomeňme, že v únoru 2017 budou další dva členové bankovní rady a je proto obtížnější odhadovat, jaký postoj bude mít ČNB k intervencím (členové jmenovaní prezidentem Zemanem - kritikem intervencí - budou mít v BR většinu).

Dnes však bude region zajímat zejména dění v Číně, které rozhodně nevěští pozitivní start do obchodního dne. To platí hlavně pro zlotý. Větší náchylnost zlotého na špatné zprávy z rozvíjejících se trhů přitom pozorujeme již od říjnových parlamentních voleb a současná nervozita, která se odvíjí zejména od dění v Číně, mu očividně nesvědčí.

Dluhopisy


Zápis z posledního zasedání Fedu ukazuje, že i když na prvním růstu sazeb v USA panovala široká shoda, někteří centrální bankéři mají obavy z nízké inflace. Poslední pohled na padající ropu a oslabující čínský juan asi jejich obavy jen tak nezmírní( viz úvodník). Samotný Fed počítá v tomto roce s růstem sazeb o další 1 procentní bod (4 X 25 bps). Trhy ale vzhledem k externím rizikům a nízké inflaci zatím dál sází na růst sazeb pouze o 0,5 procentního bodu.

Komodity

Cena ropy Brent včera víceméně ignorovala poměrně razantní pokles zásob surové ropy v USA a poklesla na nová jedenáctiletá minima. Ropě sice neprospěl růst zásob v Cushingu (na historická maxima) a nakonec trh vnímá jako negativní faktor i napětí mezi Íránem a Saúdskou Arábií, ale hlavní roli v posledních hodinách hraje bezesporu Čína. Obavy o výkon čínské ekonomiky, podpořené dalším kolapsem cen akcií a oslabením juanu, aktuálně tlačí cenu ropy pod 33 USD/barel. Další cíle pro ropu jsou těsně pod touto hranicí a významnější oporou by měla případně být i hranice 30 USD/barel. Každopádně lze očekávat, že vysoká volatilita ceny přetrvá kvůli velké nejistotě i v následujících dnech a týdnech.

Kromě ropy se potíže v Číně přirozeně negativně projevují i na cenách základních kovů. Naopak svůj status “bezpečného přístavu” zdá se trošku oprašuje zlato, jehož cena včera rostla asi o procento a půl.

 

 
 
 
 
 
 
 
 

Čtěte více:

Mráz přichází z Číny
06.01.2016 9:05
Novoroční várka nových údajů o nákupním apetitu čínských nákupních man...
Slabší dovozy spotřebního zboží vylepšily americkou bilanci zahraničního obchodu
06.01.2016 14:45
Deficit zahraničního obchodu USA v listopadu klesl na 42,4 miliardy US...
Čínský juan, ruský rubl a ropa Brent testují mnohaletá minima
06.01.2016 15:57
Úvod do nového roku 2016 je na finančních trzích zatím ve znamení akci...

Váš názor
  •  
    07.01.2016 12:22

    čínský masakr motorovou pilou IV...
    qwer
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m