Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Technologické IPO roku - To může být úpis akcií Line Corp.

Technologické IPO roku - To může být úpis akcií Line Corp.

07.06.2016 14:37
Autor: Pavel Daniel

Primární emise (IPO) roku technologického sektoru. Tak by mohli hodnotit úpis akcií japonské společnosti Line Corp. analytici po začátku obchodů s akciemi firmy. Ta svým akciím věří a směřuje je na burzy v New Yorku a Tokiu. Investoři začnou akcie upisovat v polovině či koncem července 2016 a hodnota úpisu by se mohla, podle aktuálních informací, zvýšit až o 2 miliardy amerických dolarů na celkových 5 až 6 miliard. S úpisem akcií pomáhají Line Corp. Nomura Holdings Inc., JPMorgan Chase & Co., Morgan Stanley a Goldman Sachs Group Inc.

Line Corp. – nová star v IPO „tech“ sektoru

Line Corp. je vlastníkem jedné z nejpopulárnějších aplikací pro zasílání zpráv (messagingu) v Asii a s chystaným IPO chce nejméně polovinu z cílové částky získat u amerických investorů. Podle zdroje ze společnosti, který citovala agentura Bloomberg, chce i kvůli tomu Line Corp. dlouhodobě expandovat v regionu jihovýchodní Asie. Detaily této strategie však zatím nejsou veřejné, ale faktem je, že firma oznámila posílení svého postavení na rychle rostoucích asijských trzích, jakým je například Indonésie. Line Corp. chce investory oslovit i svou ziskovostí a tento fakt hodlá podle agentury Bloomberg dostatečně silně investorům představit při roadshow před úpisem akcií, které začne koncem června.

Pokud se odhady analytiků naplní, bude IPO Line Corp. letos globálně největším úpisem akcií v technologickém sektoru. Agentura Bloomberg uvedla, že by to mohl být doslova vzácný světlý bod na skomírajícím trhu nových úpisů akcií. Statistiky totiž ukazují, že žádná společnost v technologickém sektoru v roce 2016 dosud neupsala akcie za více než 150 milionů dolarů, a to i přesto, že v současné době je více než 160 soukromých společností oboru ohodnoceno 1 miliardou dolarů a více. Letošní „tech“ rekord zaznamenala společnost WiseTech Global Ltd., která v dubnu uvedla na trh akcie v Austrálii a IPO vyneslo firmě 130 milionů amerických dolarů. WiseTech Global Ltd. je autorem softwaru pro logistiku.

Srovnání vývoje početu uživatelů vybraných provozovatelů online služeb

LineCorp  

Zdroj: Bloomberg

Úpis akcií Line Corp. se uskuteční po dvou letech, kdy firma chtěla v Tokiu vstoupit na akciový trh. V té době ocenění společnosti uvádělo hodnotu 9,2 miliardy amerických dolarů, Jenže vstup na trh se neuskutečnil a společnost, ovládaná korejským většinovým vlastníkem - Naver Corp., později dokonce vyměnila i generálního ředitele. Line Corp. nyní vede dvaačtyřicetiletý Takeshi Idezawa, který zdůrazňuje onu zmiňovanou ziskovost společnosti. Akcie Naveru zatím podle burzovních statistik vydělaly v letošním roce 7,4 procenta.

Společnost Line Corp. vykázala za rok 2015 tržby ve výši 120 miliard japonských jenů, což představuje meziroční nárůst o 40 procent. V loňském roce evidovala firma 215 milionů aktivních uživatelů, z čehož vyplývá, že na jednom zákazníkovi vydělala v průměru 5,10 amerického dolaru. Podle agentury Bloomberg je to ale méně, než vydělal například Twitter Inc., který z každého zákazníka inkasoval 7,27 USD či méně než Facebook Inc., který na jednom zákazníkovi dokázal vydělat 11,27 amerického dolaru.

Sázka na reklamu přináší růst výnosů

Pokud IPO Line Corp. přinese 5 až 6 miliard dolarů, bude ocenění firmy 4,5krát až 5,4krát vyšší než hodnota jeho výnosů za rok 2015. Vychází tak levněji než Facebook, u kterého je ukazatel Price/Sales Ratio (PSR) 11,4 i například společnost Tencent, kde ukazatel PSR dává hodnotu 8,7. Ocenění akcií Line Corp. podle agentury Bloomberg vychází ale dražší, podle ukazatele PSR, u Twitteru, který u této společnosti dosahuje hodnoty 3,6. Podle zdroje z Line Corp. chce firma zvýšit výnosy hlavně pomocí reklamy. Má totiž ověřený model, podle kterého za poslední čtvrtletí přinesla reklama navýšení výnosů o 35 procent. Dalších 35 procent příjmů pocházelo z obsahu, včetně příjmů z prodejů her pro smartphony. A 22 % příjmů zajistily produkty, jako digitální samolepky.

Za sázkou na reklamu, stojí podle agentury Bloomberg i lednová akvizice Line Corp. M.T. Burn Inc., japonského start-upu, který vyvíjí nativní reklamní software. Už dnes Line Corp. říká, že výnosy z IPO budou použity na podporu marketingu, rozšíření aktivit společnosti a přípravy potenciálních nabídek pro konkurenční aplikace. To vše by mělo podle plánů ředitele Takeshiho Idezawi pomoci firmě obstát i v těžké konkurenci na globálních trzích, kdy aplikace Line Corp. bude moci rozšířenou nabídkou každodenních služeb, jako objednání si odvozu, jídla, rezervace restaurace či placení v obchodech, úspěšně konkurovat rivalům, mezi které počítá Facebook a Snapchat.

Vývoj příjmů společnosti Line Corp.  (v JPY)

LineCrop  

Zdroj: Bloomberg

Argument ziskovosti Line Corp. může být podle agentury Bloomberg pro investory lákavým, protože například společnost Twitter, když vstoupila v roce 2013 na akciový trh, zisková nebyla a přicházela o hotovost. Facebook při uvedení akcií na trh v roce 2012 ziskový byl a firma dokonce ohlásila svůj druhý největší čistý zisk v posledním čtvrtletí roku. Hodnota akcií Facebooku se od IPO ztrojnásobila, zatímco akcie Twitteru od IPO oslabují o více než 40 procent. Podle Ernst & Young LLP však může během příštích měsíců dojít ke snížení ocenění akcií Line Corp, kvůli pomaleji rostoucímu počtu zákazníků, ale i kvůli uvedení cenných papírů na trh a ochlazení ocenění akcií technologického sektoru. Globální technologické společnosti získaly během prvního čtvrtletí 2016 díky úpisům akcií 900 milionů dolarů, v roce 2015 během stejného období 2,8 miliardy a v roce 2014 6.5 miliardy dolarů.


Čtěte více:

Austrálie – finanční hrozba za pozlátkem úspěšné ekonomiky bez recesí
07.06.2016 13:30
Pokud je Austrálie ekonomickým zázrakem, který se za poslední čtvrtsto...
Technická analýza - Euro se dnes může pokusit překonat včerejší maximální hodnoty na 1,1325 EURUSD
07.06.2016 9:44
EURUSD: Měnový pár se pohybuje u denního pivotu. Oscilátor relativní ...
9 top citátů od lidí, kteří formují budoucnost
07.06.2016 13:45
“Vaši nejvíce nešťastní zákazníci jsou vaším nejúžasnějším zdrojem uče...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university