Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Austrálie – finanční hrozba za pozlátkem úspěšné ekonomiky bez recesí

Austrálie – finanční hrozba za pozlátkem úspěšné ekonomiky bez recesí

07.06.2016 13:30
Autor: Redakce, Patria.cz

Pokud je Austrálie ekonomickým zázrakem, který se za poslední čtvrtstoletí těší nepřerušenému růstu, pak jsou jeho nejviditelnějším znakem banky. Ty si v devadesátých letech prošly velmi těžkým obdobím, pak se ale rychle zvedly a jejich návratnost vlastního jmění se nyní pohybuje kolem 15 %. V USA se nachází pod 10 %. Valuace australských bank jsou z hlediska globálního standardu nadprůměrné a pohybují se asi na dvojnásobku účetní hodnoty. Jenže ve skutečnosti toto pozlátko jen maskuje hluboké problémy, protože rozvahy australských bank jsou v současnosti mnohem slabší, než by se na první pohled zdálo.

Pro řadu lidí jsou podobná tvrzení přehnaná, protože australské banky provedly po krizi hluboké reformy a omezily své investice v zahraničí. Byly tedy poměrně izolovány od dopadů asijské krize i od finanční krize roku 2009. Na domácím trhu nemusí zápasit s intenzivní konkurencí a jejich výsledkům svědčí pokračující ekonomický růst. Během evropské krize roku 2012 tak byla hodnota australských bank vyšší než hodnota všech evropských bank dohromady.

Australské finanční instituce se ale přes výše uvedené dopustily stejných fundamentálních chyb jako zbytek jejich země. Ekonomický růst založený na „domech a dírách v zemi“, tedy na rostoucích cenách nemovitostí a přírodních zdrojích, nemůže trvat věčně. Čínská poptávka po komoditách sice v poslední době začíná opět sílit, ale ceny komodit v dohledné budoucnosti zůstanou pravděpodobně nízko. Australské banky přitom těžebnímu sektoru půjčily celkem přibližně 50 miliard dolarů, což je relativně k jejich kapitálu hodně vysoká částka.

Úvěry poskytnuté realitnímu sektoru budí ještě větší obavy než financování komoditních odvětví. Hypotéky dnes představují více než polovinu úvěrových portfolií australských bank, což je ve srovnání s devadesátými lety více než dvojnásobek. Ukazatele, jako jsou poměr cen nemovitostí k příjmům či k nájmům, přitom jasně naznačují, že ceny nemovitostí v Austrálii leží příliš vysoko. Ztráty tak pravděpodobně porostou, a to zejména v případě, že ekonomika bude slábnout.

Australské banky jsou nyní zranitelnější i co se týče vnějších faktorů. Domácí vklady financují pouze asi 60 % aktiv, zbytek zajišťují hlavně zdroje ze zahraničí. Doposud to nebyl problém, ale nyní se vnější pozice australské ekonomiky zhoršuje. Očekává se, že deficit běžného účtu letos vzroste na 4,75 %, zvyšují se i deficity rozpočtové, měna oslabuje. To vše zřejmě zvýší náklad financování a pokud dojde ke zlomovému zhoršení v australské či globální ekonomice, australské banky mohou mít problémy se samotným získáváním financí.

Australské banky představují v současné době velkou část celé ekonomiky. Čtyři největší jsou dnes i největšími obchodovanými společnostmi a dohromady tvoří více než třetinu celkové kapitalizace trhu. Jejich aktiva dohromady odpovídají 130 % HDP. Pokud by se tedy dostaly do problémů, potíže by se rychle rozšířily do celé ekonomiky. Vláda přitom nemá mnoho nástrojů, jak takovou situaci řešit. Pokud by byly sníženy sazby, rostlo by riziko nafukování bubliny na realitním trhu a dalšího růstu už tak vysokého zadlužení domácností. V případě, že by se sazby naopak zvýšily, mohlo by to vyvolat vlnu defaultů. Omezením čelí i fiskální politika, protože další vládní dluhy by mohly ohrozit rating Austrálie a její přístup k financím ze zahraničí.

Ekonomové už řadu let tvrdí, že australská ekonomika by měla zvýšit svou diverzifikaci, podpořit služby, a to zejména oblast vzdělávání, turismu a zdravotní péče. Zároveň by měla snížit svou závislost na přírodních zdrojích a dluhem tažený boom na trhu nemovitostí. Banky by se měly chovat podobně, protože i jejich provázanost s trhem nemovitostí a těžebním sektorem je příliš vysoká. K tomu by měly prudce navýšit své rezervy, zvýšit kapitál a omezit dividendy. Jejich doposud záviděníhodné štěstí jinak dlouho trvat nebude.

Autorem je Satyajit Das.

Zdroj: Bloomberg


Čtěte více:

Novinky z realitního investičního trhu
07.06.2016 11:30
O realitních transakcích, které proběhly na začátku letošního roku, js...
Yellenová dolaru neukázala směr, libra pokračuje ve volatilním obchodování
07.06.2016 10:34
Janet Yellenová ve svém včerejším komentáři hodnotila pozitivně vývoj ...
Plán saúdské ekonomické transformace: První detaily odhaleny
07.06.2016 12:24
Proti propadu cen ropy není imunní ani největší vývozce Saúdská Arábi...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data